Het Verhaal

In Rotterdam ging in 1922 alle aandacht naar de groei van de havens, er was geen aandacht voor de woningen waar de havenarbeiders in woonden. Na WO I brachten de woningcorporaties hier verandering in. Buiten de stad Rotterdam was de grond goedkoop, dus Spangen werd aangewezen als woonwijk voor de arbeiders. Dit ontwikkelde zich als nette
arbeiderswijk met veel winkels.

Architect Brinkman ontwierp hier het Justus van Een complex. Het complex was in 1922 hypermodern, zorgde voor een gezonde leefomgeving op een klein terrein, buitenruimte voor alle bewoners, ruimtes om te baden, kleding te wassen en drogen en samen te komen. Groen voor de deur. Speelruimte voor de kinderen. Het complex is als het ware binnenste buiten gekeerd: alle voordeuren komen uit op het binnenterrein waarmee een geborgen karakter ontstaat.

Na twee maal een volledige restauratie, is het complex in 2013 onderscheiden met de prestigieuze renovatieprijs: Gulden Feniks.

Archiefbeeld Justuskwartier: het badhuis

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Archiefbeeld Justuskwartier: de binnenplaats

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Archiefbeeld Justuskwartier: uitzicht over de galerij

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Archiefbeeld Justuskwartier

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Archiefbeeld Justuskwartier: spelende kinderen op de galerij

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Archiefbeeld Justuskwartier: de melkboer gaat van deur tot deur

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

VOORDELEN VAN WONEN IN HET JUSTUSKWARTIER

  • Goede mix van appartementen en eengezinswoningen
  • Uitstekende ligging: 10 minuten van centrum Rotterdam
  • Ervaar het comfort van nieuwbouw, in een monument
  • Bijzonder complex met intiem karakter
  • Jaren 20 sfeer