Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Funderingsherstel

Onderdeel van Verbouwen en onderhoud

Werken aan funderingen

In Rotterdam hebben veel huizen een slechte fundering. Ook wij hebben huizen waarvan we de fundering gaan vernieuwen. Dat noemen we funderingsherstel. De komende jaren lossen we de funderingsproblemen op bij 10.000 huizen, die we in ons bezit hebben. Het werk dat hiervoor nodig is, is heftig voor de bewoners. Gelukkig hebben we er veel ervaring mee.

We leggen je op deze pagina uit wat funderingsherstel precies is, wat je ervan merkt, welke stappen ervoor nodig zijn, waar je voor meer informatie terecht kunt en aan welke huizen we werken. 

Wat is funderingsherstel?

We hebben speciaal hiervoor een video gemaakt om je zo goed mogelijk uit te leggen waarom en wat funderingsherstel is.

 

Hoe gaan jullie de fundering verbeteren?

Het verbeteren van de fundering doen we natuurlijk zo voorzichtig en veilig mogelijk. We volgen altijd vier stappen. Soms krijg je als huurder te maken met een vijfde stap: tijdelijk verhuizen naar een ander huis.

Dit is hoe het werkt:

 • Stap 1: Onderzoek

  Alleen huizen die voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd en die in risicogebieden staan, lopen mogelijk een risico. We kijken eerst goed naar deze huizen. Zien we scheuren of staat het huis scheef? Dan onderzoeken we of de fundering is aangetast. We graven hiervoor meestal vanaf de straat onder het huis door om de funderingspalen te bekijken.

 • Stap 2: Planning

  Na het onderzoek bepalen we de beste manier om de fundering te herstellen. Soms kunnen we onder het huis door graven, soms moeten we de vloer er helemaal uithalen. Deze werkzaamheden zorgen voor overlast, maar door slim te plannen proberen we dit zo veel mogelijk te beperken.

 • Stap 3: Afstemming

  Funderingsherstel onder het ene huis kan zorgen dat het huis ernaast ook funderingsherstel nodig heeft. We gaan daarom gelijk in gesprek met eigenaren van de huizen naast onze huizen. Vervolgens maken we samen een plan voor de werkzaamheden.  

 • Stap 4: De uitvoering

  Tijdens het funderingsherstel houden we je op de hoogte van onze werkzaamheden. Helaas kunnen we niet voorkomen dat je er last van hebt. Houd rekening met:

  • Minder parkeerruimte
   We hebben voor het graven ruimte in de straten nodig. Daardoor verdwijnt er parkeerruimte. Het kan zijn dat je langer en verder naar een parkeerplek moet zoeken.
  • Geluid
   De machines, zoals de waterpompen voor het grondwaterpeil en de heimachines, maken allemaal geluid. Je hoort dit de hele dag, want ook ’s nachts moeten bijvoorbeeld de waterpompen door blijven werken. De aannemers proberen dit geluid zo veel mogelijk te beperken.
  • Stof en rommel
   Waar funderingen worden hersteld, ontstaan stof en rommel. Breek- en sloopwerk is nodig om onder het huis bij de fundering te komen. Voor het plaatsen van heipalen moeten we in de grond graven.
  • Tuin ontruimen
   Soms moeten we een tuin ontruimen om bij de fundering te komen. Dit gebeurt altijd in overleg met de bewoner. Na alle werkzaamheden brengen we de tuin weer netjes in de originele staat terug.
  • Slechte bereikbaarheid
   Het aanleveren van materialen, zoals heipalen, kan leiden tot slechte bereikbaarheid. Soms is de straat zo smal dat er geen ruimte is om een vrachtwagen langs de weg te parkeren. De straat is dan tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer.
 • Stap 5 (niet altijd nodig): (tijdelijk) verhuizen

  Wanneer een lege woning nodig is om het funderingsherstel goed uit te voeren, zorgen we voor een andere woning die bij je (gezins)situatie past. Je betaalt hiervoor geen dubbele huur. Na de werkzaamheden brengen we je woning weer terug in de originele staat. Huur je een bedrijfspand? Dan plannen we een gesprek in om je mogelijkheden te bespreken.

Wat merk ik ervan?

Bij het vernieuwen van de fundering komt veel overlast, zoals lawaai en stof kijken. In de video hieronder proberen we je een zo goed mogelijk beeld te geven hoe dat eruit ziet en hoe het klinkt.

Als we met de funderingen vernieuwen, kunnen we vaak net zo goed gelijk het hele gebouw en de woningen verbeteren. Hieronder zie je wat we dan zoal doen en hoe we dat doen.

 

Wat betekent het voor jou?

Wat funderingsherstel voor jou betekent hangt af van je situatie: 

 • Ik huur een ruimte op de begane grond

  Je merkt vanaf het begin de gevolgen van het funderingsherstel. Soms is de fundering zo slecht dat ramen en deuren al langere tijd klemmen. We onderzoeken eerst de staat van de fundering. Ook in jouw huis. Vaak zijn voor het funderingsherstel zo veel werkzaamheden nodig dat je tijdelijk moet verhuizen. Natuurlijk  zorgen wij dat je een andere passende woning krijgt. Hiervoor betaal je geen dubbele huur. 

 • Ik huur een ruimte op de eerste verdieping of hoger

  Soms merk je al dat de fundering moet worden hersteld. Denk aan klemmende ramen en deuren. Eerst onderzoeken we de staat van de fundering. Als dat nodig is, doen we dat ook in jouw huis.

  Bij funderingsherstel hoort geluid en bouwverkeer waar je last van kunt hebben.

  We blijven in contact om te kijken hoe je situatie is. De aannemer is ook altijd direct te benaderen.

 • Ik heb een huis naast een huis van Woonstad Rotterdam

  We gaan samen in gesprek en we onderzoeken eerst hoe de ruimten met elkaar in verbinding staan. De kans is aanwezig dat ook onder jouw huis of bedrijfsruimte funderingsherstel nodig is. Als hiervoor extra onderzoek nodig is, hoor je dat van ons. De gemeente Rotterdam vergoedt deels de kosten van dit onderzoek.

  Soms blijkt hierna dat ook jouw fundering herstel nodig heeft. Samen maken we een plan van aanpak. Vaak krijg je via het Funderingsfonds een vergoeding voor een deel van de herstelkosten van jouw fundering krijgen. Bij funderingsherstel hoort geluid en bouwverkeer waar je last van kunt hebben.

  Soms moeten we bijvoorbeeld de vloer op de begane grond verwijderen. We blijven in contact om te kijken hoe je situatie is. De aannemer is ook altijd direct te benaderen

 • Ik woon in een straat die gerenoveerd wordt

  We hoeven niet bij jouw woning aan de slag tijdens het funderingsherstel. Bij funderingsherstel in de straat hoort geluid en bouwverkeer waar je last van kunt hebben.

  Natuurlijk doen we ons best om zo weinig mogelijk overlast te geven.

Samen pakken we dit probleem aan

We hebben veel woningen in Rotterdam waarvan we de fundering moeten vernieuwen. Naast onze panden zitten vaak ook andere eigenaren. We proberen daarom zo vroeg en zo veel mogelijk samen te werken. Bekijk hier het filmpje waarom wij dit doen.

Handige websites voor meer informatie

Funderingsherstelfonds - Informatie over financiering funderingsherstel 

Funderingsloket - Funderingskaart van de gemeente Rotterdam 

Kenniscentrum Aanpak Funderingen  - Algemene informatie

 

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.