Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Woonfraude

Soms merk je dat de buren de woning niet gebruiken waarvoor deze bedoeld is. Wat kun je doen?

We willen onze woningen zo eerlijk mogelijk verhuren aan mensen die er prettig en veilig kunnen wonen. Sommige mensen wonen in een woning waar ze eigenlijk geen recht op hebben of ze gebruiken hun woning verkeerd. In dit geval spreken we van woonfraude.

Wij pakken woonfraude aan omdat:

 • het niet eerlijk is en strafbaar volgens de wet;
 • buren er overlast van kunnen hebben;
 • het zorgt voor een onveilig gevoel en een onprettige buurt;
 • het criminaliteit aantrekt;
 • het zorgt voor langere wachtlijsten voor woningzoekenden.

We verhuren en verkopen onze woningen alleen aan mensen die zelf in de woning willen wonen. Zo blijft de woningmarkt eerlijk voor iedereen.

Barbara van Woonstad Rotterdam

Welke vormen van woonfraude zijn er?

 
 • Woning wordt niet bewoond door huurder of eigenaar

  Sommige mensen houden een woning alleen aan als postadres aan om een uitkering te kunnen krijgen. In andere gevallen houdt de familie na het overlijden van de hoofdbewoner de woning aan. Of een woningruil waar Woonstad Rotterdam niet van op de hoogte is.  

  Dit is onder andere niet eerlijk voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Zij moeten dan nog langer wachten.  • Illegale onderhuur (bijvoorbeeld via AirBnB)

   Je moet zelf in je woning wonen. Soms zien we dat een huurder of koper de woning in zijn geheel of gedeeltelijk aan iemand anders verhuurt. De onderhuurders betalen vaak hele hoge huurprijzen. Dit mag niet. Omdat we de woningmarkt eerlijk willen houden, sporen we deze gevallen op. We kunnen een rechtszaak opstarten.


   • De woning wordt voor andere zaken gebruikt

    Sommige mensen gebruiken de woning voor andere doeleinden zoals prostitutie, hennepkweken, drugshandel, gokhuis of bedrijfsvoering. Als we dit tegenkomen, kun je mogelijk op straat komen te staan. Dat wil niemand. Vaak horen we dat mensen dit doen omdat ze anders de huur niet kunnen betalen.

    Kun je je huur niet betalen?  We denken graag met je mee om te voorkomen dat je je huis uitgezet wordt. 

   Hoe herken je woonfraude?

   Soms denk je dat er iets niet helemaal klopt. Je ziet ineens andere mensen in het huis. Of het is op gekke tijden erg druk bij de woning. Hoe kun je woonfraude herkennen?

   Woonfraude melden? 

   Je kunt woonfraude bij ons melden. Als het nodig is nemen we contact met je op voor meer informatie. De fraudeur krijgt natuurlijk van ons niet te horen wie de melding heeft gemaakt.

   Woonstad op je startscherm
   Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.