Is jouw inkomen niet te hoog? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Als je in aanmerking komt voor huurtoeslag, dan stort de Belastingdienst maandelijks een bedrag op je rekening om een deel van jouw huur te betalen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van jouw inkomen en de huur. Hoe lager jouw inkomen, hoe hoger de huurtoeslag. In de wet staat wel dat je woning ‘passend’ moet zijn. Je kunt een proefberekening (laten) maken op www.toeslagen.nl


Aanvragen huurtoeslag
Je vraagt de huurtoeslag rechtstreeks aan bij de Belastingdienst door telefonisch (0800-0543) een aanvraagformulier te regelen. Het formulier is ook te downloaden op www.toeslagen.nl. Binnen acht weken na je aanvraag krijg je bericht (de voorschotbeschikking) over de hoogte van jouw toeslag voor dit jaar. Bij ongewijzigd inkomen hoef je de huurtoeslag slechts één keer aan te vragen. Aan het einde van het jaar krijg je automatisch de voorbeschikking voor het jaar daarop.

Nieuwe situatie? Nieuw toeslagbedrag!
Verandert in de loop van het jaar je inkomen of woonsituatie? Geef deze wijziging dan door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past jouw toeslagbedrag direct aan. Je ontvangt een nieuwe voorschotbeschikking met het nieuwe toeslagbedrag. Het doorgeven van wijzigingen is belangrijk. Ontvangt je namelijk te veel huurtoeslag, dan moet je een deel terugbetalen aan de Belastingdienst. Maar is bijvoorbeeld jouw inkomen door omstandigheden lager, dan stort de Belastingdienst extra huurtoeslag op jouw rekening.

Doorgeven van wijzigingen 
Je blijft zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst van jouw persoonlijke situatie. Denk hierbij aan wijzigingen van inkomen of gezinssamenstelling.

Geen huurtoeslag ontvangen?  
Heb je geen huurtoeslag ontvangen? Neem dan contact op met de Belastingdienst via telefoonnummer 0800-0543 (gratis).