De site van Woonstad Rotterdam maakt gebruik van cookies. Meer informatie.Dit venster niet meer tonen.

Ga je binnenkort verhuizen? Sta dan even stil bij jouw energiecontract. Die verhuist namelijk niet automatisch mee naar een nieuw adres. Het energiecontract dat je bij jouw huidige woning hebt, hoeft niet het beste energiecontract te zijn voor jouw nieuwe woning. Een goed moment om te bekijken welk energiecontract voor jou het beste is. Maar waar moet je op letten en hoe bepaal je of je het energiecontract moet meenemen of dat je beter een nieuw energiecontract kunt aanvragen?

Tips afsluiten energiecontract 1. Controleer wat voor type contract je nu hebt: onbepaalde tijd of vast
• Vast contract – Heb je nog een vast contract? Dan moet je goed afwegen of overstappen met de verhuizing het goede moment is. Als je vervroegd uit jouw contract stapt kun je hier namelijk een opzegvergoeding voor krijgen.
• Onbepaalde tijd contract – Heb je een onbepaalde tijd contract? Dan is dit het ideale moment om jouw energiecontract af te stemmen op jouw nieuwe woning. Dit betekent namelijk dat je vrij bent om maandelijks jouw contract op te zeggen.
• Geen contract - Wanneer je op jouw vorige woonadres geen energiecontract had dat op jouw naam stond, ben je vrij om een nieuwe energieleverancier te kiezen.

2. Check: kun je het contract meenemen naar het nieuwe adres?
Als je besluit om niet over te stappen, maar het contract mee te nemen naar jouw nieuwe adres, kun je dit het beste twee weken van tevoren doorgeven aan jouw energieleverancier:

• Twee weken voor de verhuizing geef je het nieuwe adres door aan jouw leverancier.
• Je geeft binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht jouw meterstanden door.
• Nieuw termijnbedrag wordt doorgegeven.
• Je ontvangt de eindafrekening van het oude adres.
 
Bij sommige leveranciers kun je het meeverhuizen van jouw energiecontract direct telefonisch of online regelen. Daarnaast krijg je twee meterstandkaarten toegestuurd: één voor jouw nieuwe woning en één voor de oude woning. Het is belangrijk deze meterstanden binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht naar jouw leverancier te sturen.
Nadat je de meterstanden hebt doorgegeven, ontvang je een nieuw termijnbedrag dat hoort bij jouw nieuwe woning. Daarnaast krijg je een eindnota van jouw oude woning.

3. Is een nieuw contract beter?
Verhuizen kan een goed moment zijn om over te stappen. Je kunt dan een schatting maken via energievergelijker websites, bijvoorbeeld Independer. Op basis van deze schatting kun je de voor jou beste energieleverancier kiezen. Stap je over bij jouw verhuizing? Dan is het belangrijk dat je zelf het energiecontract beëindigt op jouw oude adres. Denk er ook aan om:

• Een nieuw energiecontract aan te vragen.
• De meterstanden van de oude woning aan de oude leverancier door te  geven .
• De nieuwe meterstanden aan de nieuwe leverancier door te geven.
• De eindnota van het oude energiecontract te betalen.
• Het nieuwe termijnbedrag voor het nieuwe energiecontract.

4. Let goed op de data
Let goed op dat je bij het aanvragen van het nieuwe energiecontract aangeeft dat het om een verhuizing gaat. Geef ook aan wat de datum is van de sleuteloverdracht.
Is de sleuteloverdracht binnen 14 dagen na de aanvraagdatum? Dan kun je het best de eerst mogelijke ingangsdatum kiezen en na 2 á 3 dagen contact op te nemen met jouw nieuwe leverancier. Dan kun je toestemming geven om binnen de 14 dagen wettelijke bedenktijd te leveren.

Let op! Wanneer je aangeeft dat je met spoed binnen de 14 dagen bedenktijd geleverd wilt krijgen, is het bij sommige energieleveranciers zo dat je daarmee ook afziet van de 14 dagen bedenktijd.