Iedereen kent iedereen

Nella en Aad leerden elkaar kennen in café Costa del Sol op de Beijerlandselaan. Aad: "Het was in een week beslist en ben toen bij haar ingetrokken. Een paar jaar later konden we het huis van de buurvrouw krijgen."

Aad en Nella zijn actieve bewoners van de bewonersgroep Bloemhof Zuid. Ze zijn bij projecten in het kader van schoon, heel en veilig betrokken. Bewoners schouwen eenmaal per week de buurt en hebben hierover contact met de wijkagent.

Nella is met anderen begonnen met 'Welkom in de wijk'. Nieuwe bewoners krijgen een bos bloemen, kortingsbonnen van ondernemers uit de buurt en achtergrondinformatie over het wonen in Bloemhof Zuid. Nella: "Dat project is hartstikke leuk. Je komt bij culturen over de vloer die je niet kent. Je maakt ze wegwijs in de wijk. We kwamen bij een Afrikaanse familie over de vloer die zei: 'Goh, dat hebben we nog nooit meegemaakt.' "

Aad schrijft voor het buurtjournaal van Bloemhof Zuid en Nella bemoeit zich actief met het onderwerp hondenoverleg. Aad: "Ik wil een leefbare wijk waar het gezellig is. Dat willen we allemaal. Sinds mijn ziekte leef ik op 160m2 met mijn tuin en mijn computer als lijn naar de buitenwereld. Mijn levensvervulling is me actief inzetten voor de buurt."

Aad en Nella

De kinderen spelen in de speeltuin en op straat

Mohammed Sajri is als vierjarige naar Nederland gekomen en opgegroeid in Crooswijk. Hij woont nu in de Donkerslootstraat met zijn vrouw en drie kinderen van 9, 7, en 2 jaar.

Mohammed Sajri heeft een tabakshop overgenomen die sinds 1928 in Hillesluis is gevestigd. “Ik hoorde van de Nederlandse eigenaar dat hij ermee ging stoppen. Ik ben marktkoopman geweest en zag diverse mogelijkheden. De zaak bestaat al sinds 1928 en ik dacht, ik ga dit proberen. Ik waag de gok. Je probeert toch omhoog te klimmen.”

Hij betaalde een stevige overname voor de goed lopende zaak die op de route ligt naar supermarkt Bas van der Heijden. Langzaam maar zeker zag hij de economie in de wijk teruglopen. De mensen uit de buurt lopen sinds Bas van der Heijden is vertrokken een andere route. De tabakszaak moest hierdoor van assortiment veranderen naar meer een buurtwinkel.

De heer Sajri is bij iedereen in de buurt bekend. Tante Sjaan komt voor de Margriet, Pedro voor de Spaanse krant El Pais, Fatima kopieert de paspoorten voor haar gezin en buurtkinderen kopen lollies voor vijftien cent. “Het is in deze zaak niet alleen geld verdienen. Ik doe ook iets voor mijn klanten. Ben ik gezellig voor hen, dan komen mensen bij me terug. De bedoeling is dat ze iedere dag bij me langskomen. De gesprekken die ik voer, de sociale contacten die ik heb en mijn tijd die ik aan ze besteed, is mijn investering. Ik krijg er ook iets voor terug: gezelligheid en sinds ik deze winkel heb, heb ik steeds meer mensen uit de buurt leren kennen.”

Jongeren uit de buurt hebben de winkel van Mohammed inmiddels ook als stagelocatie ontdekt. Negen jaar geleden tipte Nederlandse vrienden Mohammed dat er iets in de Donkerslootstraat te koop stond. Hij vond het een prima straat, maar langzaam maar zeker veranderde die, stelt hij. “Daar wilde ik mijn dochters niet mee confronteren. We zijn verhuisd naar de 1e Balsemiestraat naar een huurhuis. Maar dat heeft niet lang geduurd. De kinderen konden daar niet buiten spelen ze zeiden tegen me: ‘Pa, zijn we honden ofzo?’. We zijn naar drie maanden weer teruggekeerd naar de Donkerslootstraat. De kinderen spelen in de speeltuin en op straat. Ze gaan naar de katholieke school Odylia. Een goede gemengde school waar ze het naar hun zin hebben. Voor mij hoefde de Donkerslootstraat niet meer, want ik ga ’s morgens vroeg weg en ben ’s avonds laat terug. Maar we zijn teruggekeerd voor de kinderen.”

Mohammed Sajri

Kantoor Zuid

Bezoekadres
Ooltgensplaathof 1
3086 NC Rotterdam

Postadres
Postbus 2370
3000 CJ Rotterdam

Openingstijden
maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 16.30 uur

Telefoonnummer
010 - 440 88 00

OV informatie
Metrohalte Slinge

Onze kantoren