Kaart wordt geladen...

In de buurt

Wonen in tuinstad Kleinpolder

Kleinpolder ligt in de deelgemeente Overschie die bekend staat als een veilige en groene omgeving om in te wonen en dus erg populair is. De wijk wordt doorsneden door de autoweg Rotterdam-Den Haag, kort na de Tweede Wereldoorlog nog een bescheiden, maar wel hinderlijke barrière. Daardoor viel het ontwerp van Lote Stam-Beese uiteen in Kleinpolder-West en Kleinpolder-Oost.

Vanaf 1944 wordt Overschie meegenomen in de herbouwplannen voor heel Rotterdam. In de wijk moeten centrumfuncties zoals banken, kantoren, grootwinkel- en grossierbedrijven in de binnenstad worden gesitueerd en functies als bedrijven en huizen, buiten het centrum worden geplaatst op speciaal daarvoor te ontwikkelen industrie- en woongebieden. Deze gebieden werden via stadsautowegen met het centrum verbonden.

Tegen deze achtergrond ontstaat het Kleinpolderplan van Lotte Stam-Beese. Haar taak wordt het op korte termijn ontwikkelen van een plan voor Kleinpolder. Zij brengt structuur en samenhang aan door tussen de grote complexen doorgaande voorzieningenstroken met een open groen karakter aan te brengen, en deze te verbinden met de bestaande lintbebouwing en de voor de oorlog gerealiseerde infrastructuur. Het beeld dat ontstaat is dat van een gevarieerde, open groene wijk met mooie singels. In oost wordt een aantal hoogbouwflats aan de polderrand niet gerealiseerd in verband met de aanleg van vliegveld Zestienhoven.

Vrije Tijd
Verspreid over de deelgemeente liggen maar liefst zes volkstuincomplexen. In Overschie zijn twee speeltuinen waar jonge kinderen veilig kunnen spelen, waaronder het sport- en speelpark Levenslust. Het wijktheater Musica is een geschikte locatie voor feesten, theatervoorstellingen en andere culturele activiteiten. Vlakbij is het Museum Oud-Overschie gevestigd, waar de geschiedenis van Overschie tot leven komt.

Onderwijs en Gezondheidszorg
In Overschie zijn vijf vestigingen van basisscholen met een openbare, rooms-katholieke en protestants-christelijke signatuur. Ook is er een school voor speciaal basisonderwijs. Een aantal scholen organiseert activiteiten in het kader van de brede school. Dit betekent dat de school samen met andere organisaties in de wijk buitenschoolse activiteiten aanbiedt, zoals sport, spel, muziek, kunstzinnige en ouderactiviteiten. Voorts is er een aantal kinderopvangcentra en peuterspeelzalen in Overschie.

Op het vlak van gezondheidszorg biedt Overschie twee apotheken, huisarts- en tandartspraktijken. Verder beschikt de Deelgemeente Overschie over een Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze is gevestigd achter de Overschiese Dorpsstraat.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid
Meerdere buslijnen verbinden Overschie met het centrum van de stad en de omliggende wijken. Twee daarvan doen ook een NS-station aan. Aan de oostkant is het station van Randstadrail Meijersplein in Schiebroek.
Voor alle bus- en tramlijnen en vertrektijden zie www.ret.nl

Overschie is prima bereikbaar met de auto. Binnen enkele minuten zijn de A13 of de A20 aan te rijden.

Woningen en bedrijfsruimtes in deze wijk

Over de wijk

± 7.300 inwoners

± 2.900 Woonstad Rotterdam woningen

Kantoor Centrum/West

Bezoekadres
Westblaak 210
3012 KP Rotterdam

Postadres
Postbus 2370
3000 CJ Rotterdam

Openingstijden
maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 16.30 uur

Telefoonnummer
010 - 440 88 00

OV informatie
Tram 4 en 7 - halte Eendrachtsplein
Metrohalte Eendrachtsplein

Onze kantoren