Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Moeten verhuizen?

Jouw huis wordt gesloopt of helemaal verbouwd. Wat betekent dit voor jou?

Is je woning te oud, is het er koud, vochtig en heb je last van tocht? Of zakt het gebouw langzaam weg door problemen met de fundering? Ook al woon je er graag, toch kan het nodig zijn je huis flink te moeten verbouwen of zelfs te slopen. Maar wat als jij daar woont? Dan moet je verhuizen. Op deze pagina leggen we uit wat dit voor jou betekent. En hoe we je helpen om een nieuwe woning te vinden.

Van oud naar nieuw thuis

Bewoners delen hun ervaringen. Bekijk hun reis vanaf het moment, dat ze het bericht ontvingen dat ze moesten verhuizen tot hun nieuwe woning. 

 
 

Moeten verhuizen doe je niet alleen

We weten uit ervaring dat je kan schrikken als je het bericht krijgt dat je moet verhuizen. Maar je hoeft niet alleen een ander huis te zoeken. Onze bewonersbegeleider gaat je helpen. Hoe? Onze bewoners vertellen over hun ervaringen.

Hoe werkt het?

Hieronder lees je de meest gestelde vragen wanneer je moet verhuizen.

  • Wanneer wordt mijn woning verbouwd of gesloopt?

    We besluiten niet zomaar om woningen en gebouwen te slopen of flink te verbouwen. We doen eerst onderzoek. Specialisten helpen ons om inzicht te krijgen wat er mis en wat er nodig is om hier in de toekomst goed te wonen. Als de woningen grote problemen hebben en we moeten die aanpakken, dan gaan we op zoek naar de beste oplossing.

    Kan ik hierover meedenken en meepraten?

    Dit is ook het moment dat we met jou en je buren in gesprek gaan over je woning, het gebouw en de buurt. Hoe? Dat kan in een persoonlijk gesprek, vaak (ook) digitaal en we organiseren ook bewonersavonden. Als er onderzoeksresultaten zijn, delen we die. We maken met jou en je buren afspraken over hoe jij en de andere bewoners kunnen meedenken over de aanpak van je woning en het gebouw.

  • Wordt mijn woning gesloopt of verbouwd?

    Je kunt dan niet meer in je huis blijven wonen. Dat is geen leuk nieuws. Tussen het besluit wat we gaan doen en de start van de sloop of verbouwing zit veel tijd. Minimaal 18 maanden. Zo is er genoeg tijd om een ander huis te vinden. Natuurlijk gaan we jou daarbij helpen.

    Je bent niet de enige

    Verschillende huurders zijn ook verhuisd omdat hun woning werd verbouwd of gesloopt. In deze video’s vertellen ze over hun ervaringen van hun oude huis naar hun nieuw thuis.

  • Hoe vind ik een nieuwe woning?

    Het is belangrijk om zelf alvast op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Hoe eerder je begint met zoeken, hoe sneller je een nieuw huis kunt vinden. Op de website van Woonnet Rijnmond staan alle sociale huurwoningen die verhuurd worden in de regio Rotterdam bij elkaar. Met een account kun je reageren op woningen. Heb je nog geen account? Dan helpen wij je om er een aan te maken.

  • Wie helpt mij bij mijn zoektocht?

    Onze bewonersbegeleider helpt je bij je zoektocht. Dit is een medewerker die alles weet van verhuizen, huurkosten en meer. De bewonersbegeleider spreekt met jou over waar je nieuwe woning aan moet voldoen. Denk aan de buurt of buurten waar je wilt wonen of het aantal kamers. Daarvoor volgen we de landelijke regels van het passend toewijzen. Je kunt ook je wensen aangeven voor een nieuwe woning. Bijvoorbeeld graag een balkon of op welke verdieping je wilt wonen. Daar probeert de bewonersbegeleider zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar dat lukt niet altijd.

    We begrijpen dat je stress kunt krijgen als je moet verhuizen en een nieuwe woning zoekt. Daarom blijven we tijdens de zoektocht met jou in gesprek. De bewonersbegeleider komt bij je langs om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Zij of hij weet alles van het verhuisproces en kan je vragen beantwoorden. Hij of zij luistert naar jouw verhaal en ondersteunt bij het zoeken naar een nieuwe woning.

    Heb je na het bezoek van een bewonersbegeleider nieuwe vragen? Of maak je je zorgen of je wel op tijd een nieuw huis kunt vinden dat je kan betalen? Dan kun je altijd met ons in gesprek. Je kunt altijd bellen of mailen met jouw bewonersbegeleider. In de brief die je van ons krijgt staat het telefoonnummer en e-mailadres van jouw bewonersbegeleider.

  • Krijg ik een urgentieverklaring?

    Wij zorgen ervoor dat je een urgentieverklaring krijgt bij Woonnet Rijnmond. Zo kom je op een lijst van mensen die met spoed een nieuwe woning nodig hebben. Met die verklaring krijg jij voorrang op mensen zonder urgentie. Dat geldt voor hetzelfde type woning als waar je nu woont. Huur je een flatwoning zonder lift? Dan geldt de voorrang alleen voor dit woningtype, maar niet voor een begane grond of een eengezinswoning. Het aantal kamers dat je kunt huren is afhankelijk van het aantal personen die staan ingeschreven op je huidige adres.

    Met de urgentie maak je meer kans om sneller een nieuwe woning te vinden.

    Wil je verhuizen naar een ander soort woning omdat je gezin is uitgebreid? Of je wil graag zonder trappen wonen, omdat traplopen moeilijker gaat? Ga dan in overleg met je bewonersbegeleider over wat er mogelijk is.

  • Krijg ik een woning van jullie aangeboden?

    In je zoektocht naar een nieuwe woning sta je er niet alleen voor. Wij bieden je drie woningen na elkaar aan die passen bij jouw situatie. Hier zijn regels voor. We kijken bijvoorbeeld naar je inkomen, en met hoeveel mensen je woont en hoe lang je er woont. Daarvoor is het belangrijk dat wij weten wat je inkomen is. Dan kunnen we woningen aanbieden die daar bij passen. Zit er een woning bij waar je jezelf wel ziet wonen? Dan kan je vaak snel verhuizen.

    Tip

    Je kunt zelf alvast op zoek gaan naar een woning via Woonnet Rijnmond. We bieden woningen aan, maar het is fijner om samen te zoeken. Misschien vind je zelf iets dat goed op je woonwensen aansluit. 

    Goed om te weten 

    Veel mensen zijn op zoek naar een woning. Daardoor worden er weinig woningen te huur aangeboden in het centrum van Rotterdam en de wijken daaromheen. Veel woningen die wel worden verhuurd op Woonnet Rijmond liggen in wijken aan de rand van Rotterdam of buiten Rotterdam. Daarom reserveren wij een deel van de woningen die vrijkomen voor bewoners die moeten verhuizen. De bewonersbegeleider kan die woningen aanbieden als dat nodig is.

  • Krijg ik een vergoeding voor het verhuizen?

    Als je een woning hebt gevonden, dan maak je kosten voor de verhuizing. We betalen mee aan die kosten met de verhuiskostenvergoeding. Sinds 28 februari 2023 is die verhuisvergoeding € 7156,-. Als je huidige huurcontract is opgezegd, krijg je het geld op je rekening gestort. Daarnaast hoef je de laatste maand huur van je oude woning niet te betalen.

 

 

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.