"De wens van bewoners staat voor mij altijd voorop"

04 februari 2020

Toen Sherita Sitaram werd gevraagd of ze geïnteresseerd was in de functie van woonwensconsulent, twijfelde ze geen moment. Hiervoor werkte ze in de reguliere verhuur, sinds 1989. Ze vindt vooral de doelstellingen mooi, want Sherita werkt graag doelgericht. “Als woonwensconsulent is het mijn doel te achterhalen wat de wensen van bewoners zijn, daar naar te handelen en te zorgen voor een betere doorstroming in de verhuur.”

De juiste plek voor de juiste persoon

De speerpunten van haar nieuwe functie zijn Sherita helder, net als de gevolgen ervan: het betekent dat sommige ouderen hun vaak meerlaagse woningen zullen verlaten voor compacte woningen met meer comfort. Maar niets moet, benadrukt ze. “Mensen moeten zich in de eerste plaats gelukkig voelen op een plek. De wens van de bewoner staat voor mij centraal. Laatst had ik contact met een oudere dame, nog jong van geest. Ze woonde in een vierkamerwoning met trappen en was nog goed ter been, maar wilde graag op voorhand verhuizen. Dat vond ik slim: je kunt dat het beste beslissen wanneer je alles nog zelf kunt regelen.” 

Je kunt beter verhuizen op het moment dat je zelf alles nog goed kunt regelen

— Sherita


Een andere dame stond op de Wens en Wachtlijst voor een bepaald complex waarvan ze vroeger al had bedacht dat ze daar later wilde wonen, vertelt Sherita lachend. “Vlak voor de verhuizing liet ze me allerlei staaltjes zien: welke vloer vond ik de mooiste? Dat was leuk.”

Eerst luisteren, daarna adviseren

Eerlijk zijn en oprecht willen helpen, zo omschrijft Sherita haar aanpak. “Bij een lange wachtlijst of hogere huur vertel ik dat direct. Dat is beter dan achteraf mensen teleurstellen. Hoe dan ook moet een gesprek altijd starten met een vraag naar de wens: hoe wens je te wonen binnen de mogelijkheden van je inkomen?” Van huis uit is Sherita betrokken. “Ik kan me goed verplaatsen in anderen. Hoe mensen in het leven staan, hangt af van hun verleden en karakter. De ene tachtiger doet aan internetbankieren, de ander heeft er nog nooit van gehoord. Die verschillen tussen mensen maken mijn werk des te leuker.”