"Eigenlijk hadden we dit eerder moeten doen"

04 februari 2020

Het was een enerverende periode voor mevrouw en meneer Zandvliet (71). Eerder dit jaar vierden ze hun 50-jarig huwelijksjubileum. Kort daarna hoorden ze dat ze konden verhuizen naar hun nieuwe, makkelijk toegankelijke woning in Capelle. Mevrouw Zandvliet: "De dag dat we de sleutel van de nieuwe woning kregen woonden we precies negentien jaar in ons oude huis, toevallig hé!"

Het echtpaar woonde voorheen in een kleine eengezinswoning in de wijk Schiebroek. In de loop der tijd woonden ze daar om meerdere redenen steeds minder comfortabel. Bij een ongeluk in het verleden liep meneer Zandvliet hersenletsel op. Hij ziet slecht en loopt moeilijk. Het zorgde ervoor dat de trap in het oude huis een steeds groter obstakel voor hem werd. Voor mevrouw Zandvliet werd het onderhoud van de grote tuin een probleem.

Een veilige omgeving

Omdat ze zelf niet zo handig zijn met computers, hielp hun dochter haar ouders met de inschrijving voor een nieuwe woning en het zoeken en reageren. Voor mevrouw Zandvliet was het heel belangrijk dat de nieuwe woning makkelijk toegankelijk zou zijn, een prettige en veilige omgeving voor haar man. Ze waren blij verrast dat ze al vlot uitgenodigd werden om naar een woning te komen kijken.

Alles gelijkvloers, zonder drempels, met brede deuren en een lift

— Mevrouw Zandvliet

Verhuizing achter de rug

Toen ze het nieuwe huis toegewezen hadden gekregen, brak een drukke periode aan. Mevrouw Zandvliet zag erg op tegen de verhuizing; iets dat ze nooit meer hoopt te hoeven doen. Ze kregen gelukkig veel hulp van kinderen en kleinkinderen.

Familie over de vloer

Het oude huis had een relatief kleine woonkamer; onhandig als de kinderen en kleinkinderen op bezoek kwamen. "De eerste dag dat we in het nieuwe huis zaten hebben we gelijk met zijn allen aan tafel gegeten. Dat paste in het oude huis niet. We wonen nu kleiner, maar de ruimte is veel handiger ingedeeld."

Kleiner, maar veel handiger ingedeeld

— Mevrouw Zandvliet

Eerder doen

Eén keer per week maakt mevrouw Zandvliet een tripje terug naar Schiebroek. Ze is er de organisator van een clubje waarmee ze kaarten knutselt. Dankzij het gunstig gelegen openbaar vervoer, is ze er in een wip. Het echtpaar is tevreden met de stap die ze gezet hebben. "Eigenlijk hadden we dit eerder moeten doen. Ik hoop dat ik hier uit gedragen kan worden."