"Hoe eerder op de wachtlijst, hoe minder lang je wacht."

04 februari 2020

Het is niet makkelijk om de plek te verlaten waar je kinderen zijn opgegroeid. Toch staat mevrouw Kusten (68) op het punt precies dat te gaan doen. In haar appartement kan je aan de gaatjes in de lege muren nog zien waar de foto's van haar kinderen en kleinkinderen kortgeleden nog hingen. Ze gaat er in haar nieuwe woning een mooie plek voor zoeken.

Een fris begin, maar de planten gaan mee

In 1983 trok mevrouw Kusten als eerste bewoner in het appartement in de wijk Oosterflank, als echte pionier. In de loop der jaren heeft ze de buurt zien groeien en veranderen. Niet altijd op een goede manier helaas. "Echt overlast heb ik niet, maar ik heb geen veilig gevoel meer 's avonds." 

Ik houd veel van dit huis, maar ik wil graag kleiner wonen

— Mevrouw Kusten

Zelfstandig thuiskomen

De drie zoons van mevrouw Kusten groeiden op in het appartement op de tweede verdieping van een complex zonder lift. Daar hield de zorg niet op; in het verleden heeft ze aan vele pleegkinderen crisisopvang geboden. "Ik houd veel van dit huis, maar ik wil graag kleiner wonen. Omdat ik last heb van artrose kom ik soms moeilijk de trap op. Ik wil graag zelfstandig en makkelijk thuis kunnen komen. Daarom heb ik besloten om een ander huis te gaan zoeken, met een lift." 

Direct verkocht

Nadat ze de knoop doorhakte, heeft ze niet lang hoeven wachten tot ze in aanmerking kwam voor een nieuwe woning. Omdat ze al een langere periode ingeschreven stond, had ze vaak een goede positie op de wachtlijst. Ze bezichtigde enkele huizen, maar nam geen overhaaste beslissingen. Een paar keer werd ze teleurgesteld, als ze een leuke woning had gezien die uiteindelijk niet aan haar toegewezen werd. Maar haar geduld werd beloond. Ze werd door Woonstad uitgenodigd voor een gesprek en mocht kort daarna een woning bekijken. Ze was direct verkocht. 

Het nieuwe huis zal lekker fris zijn

— Mevrouw Kusten

Vertrouwde buurt

Mevrouw Kusten is ontzettend bij met het vooruitzicht van haar nieuwe woning. Toch ziet ze erg op tegen het verhuizen zelf. Vooral de rommel en al het werk dat het oplevert houden haar bezig. De spullen die ze in 35 jaar om zich heen verzamelde moeten uitgezocht worden; wat gaat er mee en wat niet? "Het nieuwe huis zal lekker fris zijn, met minder spullen. Een andere omgeving, maar toch in een vertrouwde buurt. Ik kijk ernaar uit."