Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

“Nablijven is bij ons heel inspirerend”

29 september 2020

Het is rustig als we het hoofdkwartier van De Nablijfklas binnen stappen aan de Potgieterstraat in Spangen. We worden verwelkomd door het jonge, driekoppige bestuur van de stichting: Hermes (voorzitter), Yvonne (secretaris) en Stephanie (penningmeester). Yvonne: “Door het coronavirus heeft alles tijdelijk stilgelegen. Gelukkig kunnen we in september weer beginnen met lessen en workshops.”

De Nablijfklas is, anders dan de naam doet vermoeden, erg leuk en leerzaam voor jongeren.  “We helpen Rotterdamse jongeren om zich (creatief) te ontwikkelen. Zeker als dat door de financiële situatie of privéomstandigheden wat moeilijker is”, zegt Hermes. “Zo doen we wat terug voor de wijk en proberen we de jeugd hier te inspireren.”

Inspireren en motiveren

Stephanie: ”We geven onder andere workshops ondernemen & dromen en andere gastlessen op middelbare scholen en in onze ruimte die we tegen een mooi bedrag van Woonstad huren. Ook zijn we een ontmoetingsplek in de wijk.” Stichting De Nablijfklas zorgt voor sociale verbinding tussen jongeren in de buurt en leert ze tegelijkertijd naar de toekomst te kijken. “Niet iedereen krijgt gelijke kansen of heeft geld om te studeren, maar er zijn meer manieren om ergens te komen. Daarom motiveren we jongeren om creatief te denken en te doen wat zij leuk vinden. In ons programma WeTalent gaven we bijvoorbeeld dj- en fotografie workshops.”

Het is niet altijd makkelijk voor jongeren om hier op te groeien. Yvonne: “Delfshaven en Spangen gaan vooruit, maar het was echt een achterstandswijk. We zien nu gelukkig veel ondernemers om ons heen die het goed doen. Daarmee laten we de jeugd zien wat er allemaal mogelijk is. Het is fijn om te zien dat het hier steeds beter gaat.”

Samenwerken

De Nablijfklas is een begrip in Spangen en heeft een groot sociaal netwerk opgebouwd. “We krijgen veel positieve reacties uit de wijk en merken dat er echt behoefte aan onze activiteiten is. We werken samen met partijen als WMO, een buitenschoolse opvang (BSO) hier in de buurt en scholen als het Lentiz LIFE College in Schiedam en Inholland. Er is wel draagvlak maar toch blijft het altijd weer een zoektocht naar potjes geld om onze activiteiten voort te kunnen zetten,” zegt Hermes. “In april zaten we zelfs zo krap dat we via onze Facebook-pagina een crowdfunding-actie zijn gestart. Toen we binnen 24 uur ons streefbedrag haalden, gaf dat een enorme boost. Dan weet je weer waar je het voor doet en dat er veel mensen achter ons staan.”

Vrijwilligers

Hermes, Yvonne en Stephanie doen dit sociale werk geheel op vrijwillige basis. Hermes: “Het vraagt soms veel van je. Het is echt investeren. Ik werk 32 uur bij Stedin en probeer mijn ‘vrije dag’ altijd te benutten voor De Nablijfklas.” Dat is soms weleens jammer geeft het drietal aan. “Het lesprogramma en de activiteiten zijn afhankelijk van onze beschikbaarheid. We willen eigenlijk iedere dag wel open zijn. Hier ligt dan ook een grote ambitie. Yvonne: “Het zou heel mooi zijn als we zouden kunnen uitbreiden en een begrip worden in heel Rotterdam. Daarom moeten we nog meer doen aan onze naamsbekendheid en slimmer gebruik maken van ons netwerk.”  Op de vraag wat ze het liefste willen, zijn ze eensgezind. “Het einddoel is om hiervan te leven. Stel dat we dit echt als werk konden doen? Dat zou een droom zijn!”

Sociale initiatieven in de wijk

Woonstad Rotterdam juicht deze sociale initiatieven van harte toe. Wij staan voor inclusiviteit. Iedereen moet kunnen meedoen. We zien bewoners steeds vaker initiatieven nemen in buurten en wijken. We geloven in de kracht van saamhorigheid. Zelf een goed idee om je wijk of buurt te verbeteren? Kijk op www.woonstadrotterdam.nl/samendoen en laat het ons weten.