Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

‘Samen kunnen we groen en duurzaam wonen radicaler aanpakken’

11 mei 2020
Duurzaamheid

Voor Woonstad Rotterdam bestaat duurzaamheid voor een groot deel uit een pittig karwei: 56.000 woningen binnen 30 jaar loskoppelen van aardgas. Bij ongeveer 10.000 woningen is dat al gebeurd, maar de rest is nog een flinke opgave. Mooi Mooier Middelland heeft het over 1.000 regentonnen plaatsen en het wil een groene wijk worden. Grootschaligheid versus geveltuinen. Waar liggen de raakvlakken?

Ruud: “Groener en duurzamer worden is gewoon een gedeeld belang. Voor Woonstad is het ook belangrijk dat de woningen omringd zijn door groen en dat de riolering een plensbui aan kan. Samen kun je ontwikkelingen radicaler aanpakken.”
Caroline: “Inderdaad. Zoiets als wateroverlast of hitte in de stad kan niemand alleen oplossen.”
Ruud: “Soms gaat het om één huishouden dat anderen inspireert. Zo is er een bewoner die zijn regenpijp heeft afgetakt om zijn wc mee door te spoelen. Kost 300 euro. Dat sponsoren we.”
Caroline: “Al die initiatiefjes samen maken verschil. Je moet niet denken dat een kleine stap geen zin heeft. Als je alleen grootschalig wil, kan dat verlammen.”

Voor Woonstad Rotterdam is kleinschaligheid toch niet efficiënt?  

Ruud: “We moeten geen onmogelijke projecten bedenken. Het moet voor Woonstad Rotterdam uitvoerbaar zijn. Wij moeten de taal van Woonstad leren spreken.”
Caroline: “Bij zoiets als die 1.000 regentonnen … als die bij onze huizen komen, dan zal een technische dienst wel even achter de oren krabben en zeggen ‘als wij aan regenpijpen gaan zagen, hoe hangen ze er dan over vijf jaar bij?’.”
Ruud: “Dan zeg ik: daar ben ik ook benieuwd naar. Zullen we het gewoon eens uitproberen?”
Caroline: “Dat is het hè, misschien moeten we klein beginnen, maar wél beginnen. Ervaring opdoen. Liever dat dan dat we het aan de voorkant helemaal dichttimmeren. Dat zie ik bij Woonstad ook wel veranderen. Zijn wij log?”
Ruud: “Denk je dat? Welnee. Onze ideeën zijn bespreekbaar. Wij ervaren Woonstad helemaal niet als logge organisatie.”

Misschien moeten we klein beginnen, maar wél beginnen.

— Caroline

Woonstad Rotterdam volgt drie lijnen in de verduurzaming: energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit. Wat is dat precies en wat wil je bereiken?  

Caroline: “Klimaatadaptatie is de manier waarop we ons aanpassen aan het klimaat dat verandert. We kijken vooral waar problemen spelen waarvoor aanpassingen nodig zijn. Hitte voorkomen in wijken met veel ouderen bijvoorbeeld. Groen kan daarbij helpen. Fiets op een hete dag door het Kralingse bos en je merkt dat bomen als airco werken. Circulariteit draait erom dat we materialen kunnen hergebruiken en zo min mogelijk afval veroorzaken. Voor ons betekent het ook gezonde materialen gebruiken. De energietransitie is de omschakeling naar energiebronnen die de aarde niet uitputten. Woonstad Rotterdam moet in 2050 alle vastgoed hebben voorzien van een nieuwe energiebron in plaats van aardgas. In veel gevallen zal dat een aansluiting op een warmtenet zijn. Dat gaat niet per huis, maar per wijk.”

Ruud: “Samenwerking ligt dan voor de hand. Middelland heeft veel particuliere woningeigenaren. Die moeten ook van het gas af natuurlijk.”

Wat voor rol kan Mooi Mooier Middelland bij de energietransitie spelen?  

Caroline: “Wij kunnen van Mooi Mooier Middelland leren hoe je bewoners activeert en meekrijgt. Zij slagen daar nogal goed in. Als de buurman jou op een bewonersavond vertelt over zijn warmtepomp, dan zet dat veel meer zoden aan de dijk dan wanneer je het van een instantie hoort.”
Ruud: “Mooi Mooier Middelland heeft het voordeel dat bewoners en ondernemers van de gemeente budget hebben gekregen om zelf initiatieven te nemen op basis van wat in de wijk leeft. Wij kunnen in de wijk verduurzaming zichtbaar maken. Zoiets als die 1.000 regentonnen is tastbaar. Dat maakt de geesten rijp voor grote verduurzamingsstappen. We kunnen bij wijze van spreken met grote ledschermen op pleintjes voorbeelden laten zien die tot de verbeelding spreken.”
Caroline: “Of een teller. Zoveel energie is er bespaard in uw wijk.”
Ruud: “Met euro’s erbij. Wat een goed idee! Zo’n teller moet er gewoon komen.”

We kunnen in de wijk laten zien: zoveel energie heeft Middelland bespaard.

— Ruud

Wat zijn de ambities van Mooi Mooier Middelland eigenlijk?  

Ruud: “Wij willen een radicale vergroening van de wijk. We gaan dit jaar bijvoorbeeld kijken of we bossen ter grootte van een tennisbaan in de wijk kunnen planten. Wij willen zoveel vergroening dat je weer het gevoel krijgt dat je buiten woont. Dat is goed voor de luchtkwaliteit, voor wateropvang en voor verkoeling. Er is ook een idee voor een windmolen voor de wijk. Kan dat economisch uit voor de 4.000 huishoudens van Middelland? Wat denk je, Caroline?”
Caroline: “Pfoe, er zijn natuurlijk al wel gemeenschappen die dat hebben. Boeren vaak. Er moet ook maar plek zijn voor zo’n molen. Maar in theorie kan het.”

Wat voor rol kan Woonstad Rotterdam spelen voor de ambities van Middelland?  

Caroline: “Wij mogen van de Woningwet alleen iets financieren dat ten goede komt aan onze huurders. Maar als wij ergens achter kunnen staan, dan brengen we volume in, waardoor iets rendabel kan worden. Wij hebben ook veel ervaring met projectorganisatie en planning.”

Welke concrete resultaten heeft de samenwerking volgens jullie in 2020 ?  

Ruud: “De regentonnen. En die teller.”
Caroline: “Als zo’n regentonnenproject succesvol is, kunnen wij het kopiëren in andere wijken. En we buigen ons samen over de energietransitie. Als we in 2020, na de verkenningen van de gemeente, weten wanneer Middelland aan de beurt is voor loskoppeling van het aardgas, is dat ook een  resultaat. Als bewoner weet je dan bijvoorbeeld of het nog de moeite is om je cv-ketel te vervangen.

1. Groen en gasloos wonen

Woonstad Rotterdam en Mooi Mooier Middelland besloten in 2019 samen te gaan werken om de buurt Middelland te verbeteren. Met de gemeente en het wijkcomité tekenden ze hiervoor de Dromen-Denken-Doen-Deal. Nu is het aftasten. Lopen we gelijk op met onze ideeën? Hoe krijgt de samenwerking vorm?

Caroline Kroes, Programmamanager Energietransitie bij Woonstad Rotterdam en Ruud Reutelingsperger, koploper duurzaamheid bij Mooi Mooier Middelland, onderzoeken dat voor het onderwerp duurzaamheid, kort gezegd: groen en gasloos wonen.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.