Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Bewoners Josephstraat profiteren van duurzame warmte van Energie Challenge winnaar

27 juli 2021
Duurzaamheid

Bewoners aan de Josephstraat in het Oude Westen hebben geluk. Wocozon, een van de winnaars van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge van 2019, heeft eind vorig jaar haar duurzame innovatie op het dak van hun complex geïnstalleerd. Door deze zogenoemde PVT-panelen profiteren de huurders van een lagere energierekening. En daalt de CO2-uitstoot. Afgelopen maand werden de eerste resultaten van het systeem bekend.

Jospehstraat - wocozon.

In een notendop, hoe werken de PVT-panelen precies? Een PVT-paneel is niets meer of minder dan een zonnepaneel met een element eronder dat warmte opvangt. De warmte wordt gebruikt om de woning mee te verwarmen, in plaats van gas. En met de stroom wordt de warmtepomp aangestuurd, die de warmte in de woning regelt.

Hybride systeem voor een flinke CO2-reductie

Omdat natuurlijk niet iedere dag de zon schijnt en er ook niet altijd genoeg warmte wordt opgevangen, draait het duurzame systeem naast de bestaande cv-ketel. Een extra apparaat, de Optibox, regelt precies wanneer de cv-ketel aan moet en wanneer de warmtepomp kan draaien. Een hybride oplossing dus, met een sjiek woord. Die kan zorgen voor een flinke CO2-reductie.

Leren van innovatie

Leren van dit soort nieuwe oplossingen past in de energietransitie en de duurzame strategie van Woonstad Rotterdam. Het is een noodzakelijke en ook kostbare overgang naar uiteindelijk een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050.

Uitgebreide voorbereidingen

Zo’n technische innovatie vraagt natuurlijk de nodige voorbereiding. Zo moeten de woningen geschikt zijn voor de duurzame oplossing. Ook de bewoners moeten bereid zijn om mee te doen. Daarna wordt het systeem geïnstalleerd en afgesteld. En vervolgens getest en verbeterd.

Meeste huurders enthousiast: wel een andere plek zoeken voor de stofzuiger

De meeste bewoners uit het portiek aan de Josephstraat wilden graag meedoen. Ten eerste omdat het een duurzame oplossing is. En ten tweede omdat ze kunnen besparen op de energielasten, zo’n 25 euro per maand. Ze namen op de koop toe dat er door de twee extra apparaten weinig ruimte meer overbleef in de meterkast. Voor de stofzuiger en voorraden rijst werd een ander plekje gezocht. Twee huurders zagen de werkzaamheden in hun huis niet zitten en zagen af van deelname. De coronacrisis vormde hierin een belangrijke factor.

Systeem werkt: wel nog een aantal kinderziektes

Wocozon heeft de panelen en de bijbehorende apparaten eind 2020 geïnstalleerd in vier woningen. Sinds begin dit jaar draaien ze. Binnenkort komen er nog drie woningen bij. De conclusie is: het systeem werkt. Maar: er zijn nog wel wat kinderziektes die vrijwel altijd aan het licht komen. Daar is het een pilot voor, een ontdekkingsreis. Door de kinderziektes is nog niet de beoogde CO2-reductie behaald.

De veilige kant van de instellingen

Zo was het systeem in de eerste periode ‘aan de veilige kant’ afgesteld. Wocozon wilde namelijk zeker weten dat bewoners niet in de kou zouden zitten in de eerste maanden van dit jaar. De Optibox liet daarom vrij snel de cv-ketel aanspringen, in plaats van de duurzame warmtepomp. Dat zorgde ervoor dat de woningen te vaak gasgestookte warmte ontvingen, terwijl warmte van de PVT-panelen ook mogelijk was. De instellingen zijn inmiddels aangepast; ook tijdens koude periodes levert de warmtepomp duurzame warmte in huis.

De warmtesensor vindt het te warm

De tweede kinderziekte had te maken met een warmtesensor op de warmtepomp. Alle drie de apparaten, dus de cv-ketel, de Optibox én de warmtepomp, hangen in één meterkast. Daar kan het best warm worden. Omdat de warmtesensor vaak een te hoge temperatuur registreerde, schakelde de warmtepomp zichzelf automatisch uit. Inmiddels is ook dat euvel opgelost.

Na optimalisatie verder

De gewenste besparing in energielasten en CO2-uitstoot is tot op heden nog niet behaald. Toch geloven zowel Woonstad Rotterdam als Wocozon in deze oplossing, zeker nu de kinderziektes zijn ontdekt en genezen. Uiteindelijk, als het systeem eenmaal geoptimaliseerd draait en zijn werking in de praktijk heeft bewezen, bepaalt Woonstad hoe de PVT-panelen verder kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de woningvoorraad van Woonstad Rotterdam.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.