Van kinderdroom naar wijkatelier
Nada’s liefde voor mode begon al vroeg. “Mijn vader was docent op de kunstacademie. Als kind ging ik mee naar zijn tentoonstellingen. Daar werd ik verliefd op het vak. Vanaf mijn zesde wist ik al: ik word modeontwerper.” Inmiddels heeft ze haar eigen kledinglabel, geeft les aan de kunstacademie en leidt ze jonge talenten op in haar atelier.
In maart 2020 zag Nada een leegstaand pand in Charlois. “Ik dacht: daar móet iets gebeuren. Ik heb Woonstad gebeld, mijn plan gepitcht en zo ontstond Halte Charlois: een atelier waar ik bewoners enthousiasmeer om samen iets moois neer te zetten.” In ruil voor deze maatschappelijke bijdrage ontvangt Nada huurkorting op het pand.
Halte Charlois: helemaal in de mode
Toen Halte Charlois begon was het een sociaal project, maar inmiddels is het een begrip in de wijk. “Charlois is divers en rijk aan verhalen. Ik wil al die mensen bij elkaar brengen,” zegt ze. “Dat doe ik dus met mode, want dat is een beeldtaal die iedereen gebruikt. Ik werk met kinderen, ouderen, tieners: iedereen komt aan bod,” zegt Nada. Zo maken kinderen hun droomkledingstuk, onderzoeken ouderen de geschiedenis van kleding en ontwerpen jongeren een Charlois-trainingspak.
De resultaten zijn niet alleen zichtbaar in de wijk, maar ook op het podium: elk jaar worden de ontwerpen gepresenteerd tijdens de Charlois Fashion Week. “We werken samen met instellingen, buurtorganisaties en scholen. Of gewoon met mensen die binnenlopen in het atelier. Iedereen is welkom.”
Volgende stap: het productiehuis
Nada’s inzet bleef niet onopgemerkt. Onlangs ontving ze €50.000 van CityLab010 voor haar nieuwste initiatief: een productiehuis in Charlois. “Een plek waar mensen hun eigen kleding kunnen maken in kleine oplage,” legt Nada uit. “Er is veel vraag naar. Van kinderen met een labeldroom tot zestigplussers die gewoon iets moois willen maken.” Met dit plan trekt Nada opnieuw alles uit de (kleding)kast, van ontwerp tot productie.