Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Denk nu alvast na over je woonwensen in de toekomst

Woonwensconsulent helpt en adviseert senioren uit Prinsenland en Het Lage Land
23 november 2021
Huren bij Woonstad

Deze week viel hij door de brievenbus bij ruim 200 huishoudens: het Woonwensmagazine voor Prinsenland en Het Lage Land. Met dit magazine start een proef in de wijk. We helpen bewoners van 65 jaar en ouder die dat willen, verhuizen van een eengezinswoning naar een meer toegankelijke woning. Zonder drempels en met alles op één verdieping. Dat doen we voor het eerst in samenwerking met twee andere woningcorporaties: Havensteder en SOR (Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam).

Woonwens magazine

Waarom deze proef?

Veel Rotterdamse senioren wonen samen of alleen in een grote gezinswoning met 3 of meer slaapkamers. Trappen in huis of een woongebouw zonder lift maken deze huizen minder geschikt om in de toekomst in te wonen. “Je wordt toch ouder,” zegt mevrouw Zandvliet in het woonwensmagazine daarover. Zij en haar man zijn twee van de bewoners die eerder blij verhuisd zijn naar een meer ‘passende’ woning.

Toch merken we dat de meeste van deze bewoners nog niet nadenken over hun woonwensen en behoeften in de toekomst. Totdat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als iemand een been breekt of een andere blessure krijgt. En dan is verhuizen best een uitdaging, zeker als je wat ouder bent. In het magazine vragen we de bewoners van Prinsenland en Het Lage Land om nu alvast na te denken over hun woonwensen in de toekomst. Zijn ze klaar om te verhuizen? Dan nemen onze adviseurs (de woonwensconsulenten) zoveel mogelijk zorgen weg en helpen we om een passende woning te vinden.

Woonwensmagazine bekijken


Hoe werkt het?

  • Bewoners van Prinsenland en Het Lage Land die een grote woning huren en 65 jaar of ouder zijn ontvangen het Woonwensmagazine. Dit staat vol tips en verhalen over toegankelijk wonen. Waarom is het nu al slim om na te denken over een andere woning? Wat is het aanbod? Wat zijn de ervaringen van verhuisde bewoners?
  • Daarna belt een van onze woonwensconsulenten de bewoners op. Hebben zij behoefte aan een langer gesprek over hun woonwensen? Dan maken we een afspraak.
  • Hebben bewoners interesse in verhuizen? Dan plaatsen de woonwensconsulenten hen op de wachtlijst van het woongebouw van hun keuze in de wijk. Tijdelijk kijken we niet naar inschrijfduur bij Woonnet Rijnmond.

Manager Verhuur Monique de Bree:
‘Met persoonlijke begeleiding helpen we de doorstroom verbeteren’

Wat is er zo bijzonder aan deze samenwerking met SOR en Havensteder?
“Doordat we samenwerken kunnen we bewoners meer woningen aanbieden. Zowel de seniorenwoningen van Woonstad Rotterdam, als die van Havensteder en SOR in Prinsenland en Het Lage Land.

“Deze proef maakt het mogelijk dat we bewoners persoonlijk begeleiden. De woonwensconsulenten spelen daarbij een grote rol. Als je normaal gesproken naar een andere woning wilt verhuizen, kun je reageren op advertenties op Woonnet Rijnmond. Maar we merken dat niet alle bewoners de weg naar die website weten te vinden. Ook vinden ze verhuizen moeilijk. Ze zijn natuurlijk gehecht aan hun woning. Maar er zijn goede redenen om toch te verhuizen. Als je ouder wordt is de kans groot dat je niet meer in die grote woning met trappen kunt blijven. Als er iets gebeurt, moet je opeens met urgentie verhuizen. Dan heb je geen tijd en weinig keus, je kunt in een heel andere wijk terecht komen. In deze proef hebben bewoners de tijd om op hun gemak te kijken naar woningen die ze mooi vinden en binnen hun eigen wijk te verhuizen. Zo blijft ook hun sociale netwerk in de wijk bestaan.”

Dwingen jullie mensen om te verhuizen?
“Nee, absoluut niet. Sommige bewoners zijn daar wel bang voor. Maar we helpen alleen mensen die zelf interesse hebben in verhuizen. Wel willen we bewoners met het Woonwensmagazine stimuleren om eens na te denken over wat hun woonwensen zijn in de toekomst. Bewoners die nog twijfelen, kunnen we informatie geven. Bijvoorbeeld over hoeveel ze gaan betalen voor een nieuwe woning en hoe de verhuizing zal gaan. Hierna maken ze zelf een beslissing.”

Kan dat zomaar, huizen verhuren zonder naar de inschrijfduur op Woonnet Rijnmond te kijken?
“Er zijn een paar gevallen waarin je mag verhuren zonder naar de inschrijfduur te kijken. Bijvoorbeeld als iemand urgentie heeft. Maar ook als je de doorstroom op de woningmarkt ermee verbetert. En dat is hier belangrijk. Er is een groot tekort aan eengezinswoningen in de stad. Aan de ene kant zijn er gezinnen die met zes mensen in een tweekamerappartement wonen. Aan de andere kant zijn er senioren die samen of alleen in huizen met drie of meer slaapkamers wonen. Onze opdracht is om mensen een passende woning te geven. Door mensen persoonlijk te begeleiden, proberen we de doorstroom te verbeteren.”

Neem contact op

Huur je van ons een woning (met 3 slaapkamers of meer) in Prinsenland of Het Lage Land? En wil je binnen je wijk verhuizen naar een passende woning? Neem dan contact op met een van de woonwensconsulenten in deze wijken.

Sherita Sitaram: Sherita.sitaram@woonstadrotterdam.nl
Rita.Paiman: Rita.paiman@woonstadrotterdam.nl

Hier vind je hier meer informatie over wonen voor senioren.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.