Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Eenmalige huurverlaging 2021

31 december 2020
huurprijs huuraanpassing huur

Mensen met een sociaal huurcontract en een klein inkomen kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering besloten. Hieronder leggen we uit hoe deze huurverlaging werkt. Als je voldoet aan de voorwaarden krijg je deze verlaging automatisch. Je hoeft dan niets te doen.

De eenmalige huurverlaging 2021 in het kort:

  • Je krijgt van ons automatisch bericht in maart 2021 over de eenmalige huurverlaging. Dit is afhankelijk van je inkomen en huishouden.
  • Als de netto huur lager is dan € 633,25 kom je niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
  • Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning. Behalve als huurders op kamers wonen. Huurders in de vrije sector komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
  • Ontvang je in maart geen bericht van ons? Dan kan het zijn dat de netto huur lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat. Het kan ook zijn dat het gezamenlijk inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. De Belastingdienst kijkt naar het gezamenlijk inkomen dat je had in 2019.

Waarom een huurverlaging?

De meeste huurders betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. Bij het toewijzen van woningen houden we daar al rekening mee. Toch zijn er mensen die een huur betalen die niet past bij hun inkomen volgens de regels van het Passend Toewijzen. Dat kan komen door een plotselinge daling van het inkomen als gevolg van bijvoorbeeld Corona. Deze huurders kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je automatisch bericht van ons

De eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van:

  • Je huur
  • Het gezamenlijk inkomen en de samenstelling van het huishouden

In het plaatje hieronder zie je de voorwaarden. Als je in aanmerking komt krijg je in maart 2021 automatisch bericht van ons. Je hoeft zelf niks te doen. Wij controleren van tevoren of onze huurders aan alle voorwaarden voldoen. Je gezamenlijk inkomen en met hoeveel mensen je horen wij van de Belastingdienst. De huurverlaging hangt af van de netto huurprijs.

Denk je dat je aan alle voorwaarden voldoet, maar krijg je in maart geen bericht van ons?

Ontvang je in maart geen bericht van ons? Dan kan het zijn dat de netto huur lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat. Het kan ook zijn dat het gezamenlijk inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. De Belastingdienst kijkt naar het gezamenlijk inkomen dat je had in 2019.

Mijn gezamenlijk inkomen is in 2020 gedaald. Wat nu?

Misschien kom je dan toch in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. In dat geval kun je de huurverlaging zelf aanvragen. We raden je aan dit vanaf maart te doen. We nemen je verzoek in behandeling ná de toets van de belastingdienst. 

Gerelateerde artikelen