Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Einde aan samenwerking Het Rotterdams Woongenootschap op locatie Odeon

8 februari 2021
Verbouwen en onderhoud

Meer dan drie jaar hebben de gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam en Het Rotterdams Woongenootschap gewerkt aan een plan voor een gezamenlijk nieuwbouwproject in de Gouvernestraat, op de plek van het voormalige buurtcentrum Odeon. Het buurtcentrum, met daarboven woningen, zou plaats maken voor een complex met voor de helft sociale huurwoningen voor Woonstad, en voor de helft middenhuurwoningen voor Het Rotterdamse Woongenootschap. Het Rotterdams Woongenootschap is een initiatief dat zichzelf tot doel heeft gesteld samen met haar leden de eerste wooncoöperatie te introduceren in Rotterdam. Vanuit het gemeentelijk Actieprogramma Middenhuur en het gemeentelijk Actieprogramma Coöperatieve woonvormen was Het Rotterdams Woongenootschap hiervoor aangewezen als pilot-project.

Helaas hebben gemeente en Woonstad in december 2020 moeten concluderen dat het plan van Het Rotterdams Woongenootschap op dit moment financieel niet haalbaar is. De totale kosten van de ontwikkeling blijken uiteindelijk hoger dan Het Rotterdams Woongenootschap op basis van haar exploitatie kan dragen. Het principiële uitgangspunt om het vastgoed volledig in eigendom te willen nemen, is daarbij het grootste struikelblok gebleken. Hierdoor kon het Woongenootschap de beoogde grotere gezinswoningen niet meer realiseren tegen de gewenste huren.

Het einde van de samenwerking heeft tot gevolg dat Woonstad Rotterdam het nieuwbouwplan nu zelfstandig verder gaat ontwikkelen. Het uitgangspunt is nog steeds om sociale huurwoningen én middenhuur woningen te bouwen. Ook onderzoeken wij de mogelijkheden om bepaalde elementen van collectiviteit terug te laten keren in het plan. De afspraak die wij hebben gemaakt dat de (oud) bewoners van Odeon in de nieuwbouw kunnen gaan wonen blijft natuurlijk gewoon staan. Ook kunnen we nu bekijken of we de middeldure woningen eerst kunnen aanbieden aan mensen in de wijk.

Wat is een wooncoöperatie?

In een wooncoöperatie bouwt of koopt een groep mensen gezamenlijk een woongebouw. Ieder lid van de groep legt een klein deel eigen vermogen in, en de coöperatie sluit een hypotheek af bij de bank. Iedere bewoner betaalt maandelijks een vast bedrag ‘huur’, waarmee de hypotheekrente wordt betaald en het onderhoud wordt bekostigd.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.