Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Energielabels: Hoe werkt het?

18 april 2023
Energielabel

Energielabels zeggen iets over hoe duurzaam een woning is. Alle zelfstandige woonruimten in Nederland moeten een label hebben: van A++++ (meest energiezuinig) tot en met G (niet energiezuinig).

energielabel - overzicht

Dit is wat je moet weten:

 
  • Wij stellen het energielabel van onze woningen niet zelf vast, dat doet een erkend bedrijf. Zij controleren de woning op 450 kenmerken, die de overheid bepaalt.  
  • De kenmerken die de overheid heeft bepaald zijn onder meer warmteverlies, bijvoorbeeld via de ramen of via kieren bij deuren, en de zuinigheid van installaties, zoals de cv-ketel of warmtepomp. Die kenmerken gaan in een computerprogramma en daaruit komt een label van A++++ (meest energiezuinig) tot en met G (niet energiezuinig).  
  • Door de woning aan te passen kan het energielabel verbeteren. Maar de overheid verandert de regels én de rekenmethode regelmatig. Hierdoor kan ook een woning waar niets aan veranderd is, na een nieuwe meting een paar jaar later toch een ander energielabel hebben.
  • In 2028 willen we geen woningen met een EFG-label meer hebben. Deze worden de komende jaren aangepakt. Als het zo ver is, krijgen bewoners bericht. 

We merken dat klanten met vragen over hun energielabel vaak zorgen hebben over hun energierekening. De snelste manier om de energierekening te verlagen is om zelf energie te besparen. De tips op onze website kunnen je daarbij helpen.

Meer weten? 

Bekijk de veel gestelde vragen over energielabels

  • Wat is een energielabel?

    Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Label A ++++ is het meest zuinig, G is het minst zuinig.

  • Hoe wordt mijn energielabel bepaald?

    "Wij bepalen het energielabel van je woning niet. Dat doet een ander, erkend bedrijf. De overheid bepaalt hoe het energielabel wordt uitgerekend. Op dit moment wordt er gekeken naar 450 kenmerken van de woning. Dit zijn bijvoorbeeld de isolatie van de gevel, het dak en de vloer. Maar ook het type woning (bijvoorbeeld rijtjeshuis of appartement), de verwarming, het ventilatiesysteem, hoe groot een huis is, de ligging van de woning, en of er zonnepanelen zijn. Het bedrijf zet dit allemaal in een computerprogramma en dat berekent dan het energielabel. Dit label wordt geregistreerd door de overheid. Hier vind je meer informatie over energielabels bij de rijksoverheid.

    In deze video kun je kijken hoe het energielabel van een woning wordt gemeten:

      Speelt de video niet automatisch af? Klik dan hier.

  • Hoe weet ik welk energielabel mijn woning heeft?

    Dit zoek je op via www.ep-online.nl . Vul daar je postcode en huisnummer in.

    Zie je geen label? Als je in een onzelfstandige woonruimte woont, zoals een studentenkamer, zijn wij niet verplicht een energielabel vast te laten stellen. Woon je in een zelfstandige woning en is je energielabel niet zichtbaar? Dan kun je contact opnemen met ons klantcontactcentrum.

  • Ik heb een slecht energielabel (E, F, G). Krijg ik korting op mijn huur?

    Nee, je kunt geen korting vragen op je huur. Bij het bepalen van de huurprijs hebben we al gekeken naar het energielabel van je woning. Woningen met een slecht label (zoals E, F of G) krijgen al een lagere huurprijs dan woningen met een goed label (energiezuinige woningen). In 2022 en 2023 houden we de huren van deze woningen gelijk bij de jaarlijkse huurverhoging. De huur stijgt dan dus niet. Huurders voor wie dit geldt, krijgen hier een brief over.

  • Moet er iemand langskomen om mijn energielabel te bepalen?

    Voor zelfstandige woningen is al een energielabel vastgesteld. Een energielabel is volgens de wet tien jaar geldig. Na tien jaar moet een label opnieuw bepaald worden. Een erkend bedrijf meet je woning op. Soms kunnen zij de gegevens van je buren gebruiken, als deze woning precies hetzelfde is. Dan komt het bedrijf niet bij jou langs. Als het bedrijf wel bij jou langs moet komen, dan krijg je hier een bericht over.

  • Ik denk dat het energielabel van mijn woning niet klopt. Wat nu?

    Je woning heeft een label A, B, C of D. Maar je denkt dat je een label E, F, of G zou moeten hebben. We kunnen je woning niet opnieuw meten en je krijgt geen ander label. Wel kun je zelf iets iets doen:

    - Ik voel kou of tocht.

    Er komt misschien koude lucht je woning in via kieren bij deuren of je hebt enkelglas. Je woning heeft toch een (redelijk) energiezuinig label, omdat glas maar een van de 450 kenmerken is die het energielabel bepalen. Verminder kou of tocht door zelf tochtstrips en radiatorfolie te plaatsen. Hierdoor verliest je huis minder warmte. Kijk ook eens naar de andere tips op deze pagina

    - Ik heb een hoge energierekening.

    Heeft je woning een (redelijk) energiezuinig label, maar heb je wel een hoge energierekening? Dat kan. De kosten voor verwarming en energie zijn nooit zo hoog geweest. Je kunt je energierekening verlagen door minder energie te verbruiken: korter douchen, de verwarming lager zetten en tochtstrips/radiatorfolie plaatsen helpt besparen.

    - Ik wil zelf mijn energielabel opnieuw laten meten.

    Je kunt een erkend bedrijf vragen om je woning opnieuw te meten. Dit moeten zij dan doen volgens de methode die gebruikt is tijdens het opnemen van je bestaande label. Dit kost je 300 tot 400 euro. Als er een ander label uitkomt dan je nu hebt, betekent dit niet automatisch dat je huurverlaging krijgt. Dit komt omdat wij voor sommige woningen al minder huur vragen dan wij zouden mogen op basis van het woningwaarderingssysteem (dit noemen we aftoppen). Ook hoeven wij je energielabel volgens de overheid niet aan te passen zolang het nog geldig is.

    Woningen met een E, F of G label worden voor 2028 aangepakt. We kunnen dit niet in één keer doen. Als jouw woning wordt aangepakt, dan krijg je daar bericht over. 

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.