Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Hoe verdelen we sociale huurwoningen?

24 juni 2022
Huren bij Woonstad

Stel: je overbuurvrouw is pas verhuisd. Haar woning is een stuk groter dan die van jou en heeft ook nog eens een tuin. Daar zou je wel willen wonen. Je staat al een paar jaar ingeschreven op Woonnet Rijnmond, dus je wacht tot de advertentie met de woning online komt zodat je kunt reageren. Een paar weken later zie je opeens nieuwe bewoners in het huis. En de woning heeft nooit op Woonnet Rijnmond gestaan. Hoe kan dat?

Wie er recht heeft op een sociale huurwoning, is in de wet geregeld. Wat voor woning je kunt krijgen hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld je inkomen en hoeveel mensen er meeverhuizen. We noemen dat ook wel ‘passend toewijzen’. Wanneer je een woning krijgt, heeft meestal te maken met hoe lang je bent ingeschreven bij Woonnet Rijnmond. Maar er zijn ook mensen die voorrang krijgen omdat ze een bijzondere situatie hebben. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Sociale huurwoning via Woonnet Rijnmond

Iedereen die op zoek is naar een sociale huurwoning in Rotterdam, kan zich inschrijven op Woonnet Rijnmond. Dat kost € 10,- euro per jaar. Je krijgt dan een woonpas. Alle woningcorporaties in Rotterdam en omgeving zetten beschikbare woningen op deze website. Als je interesse hebt in een woning, kun je erop reageren met je woonpas.

 Je kunt op vier verschillende manieren een woning zoeken op Woonnet Rijnmond. Het is altijd belangrijk dat je aan de voorwaarden voldoet die bij de woning horen. Ben je bijvoorbeeld 30 jaar? Dan kun je niet reageren op woningen die voor 55+-ers zijn bedoeld. Woon je alleen? Dan zul je geen 5-kamerwoning krijgen.

Sociale huurwoning op een andere manier

Niet alle woningen komen op Woonnet Rijnmond. Een deel van de woningen is bedoeld voor mensen met urgentie die kwetsbaar zijn en worden geholpen met een woning zoeken. We noemen dat ook wel direct toewijzen (zie kader). In dat geval komt de lege woning niet op Woonnet Rijnmond. Iedere corporatie moet een deel van hun beschikbare sociale huurwoningen direct verhuren aan deze mensen met urgentie:

  • Mensen die een tijd in een zorginstelling hebben gezeten en (weer) op zichzelf gaan wonen.
  • Asielzoekers die een verblijfstatus hebben gekregen en het asielzoekerscentrum moeten verlaten.
  • Mensen die in de daklozenopvang zitten.
  • Mensen die hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Er zijn ook mensen die om een andere reden urgentie hebben. Ook zij worden geholpen met het zoeken naar een woning:

  • Huurders van wie de woning gesloopt wordt.
  • Huurders van een woning die helemaal verbouwd moet worden en daarom tijdelijk een andere woning nodig hebben.
  • Huurders van een woning die onbewoonbaar is geworden, door bijvoorbeeld brand of ernstige lekkages.
  • Mensen die om medische redenen een andere woning nodig hebben.
  • Mensen die mantelzorger zijn of een speciaal beroep hebben zoals leraar of politieagent. Zij hebben officieel geen urgentie, maar kunnen in een bepaald gebied in Rotterdam wel voorrang krijgen.

Goed om te weten: Mensen met urgentie hebben soms ook een woonpas van Woonnet Rijnmond. Als ze daarmee reageren op een woning, krijgen zij voorrang op andere woningzoekenden. Er zijn ook woningen op Woonnet Rijnmond waarop mensen met urgentie niet kunnen reageren. De verhuurder bepaalt dit.

Afspraken over Direct Toewijzen

Alle woningcorporaties wijzen een aantal van hun woningen direct toe. Dit zorgt ervoor dat kwetsbare mensen niet op straat komen te staan. Hierover hebben wij afspraken met de gemeente en zorginstellingen. Ook als wij woningen moeten slopen of verbouwen, helpen we bewoners direct aan een nieuwe woning. En de overheid vraagt ons woningen te bieden aan statushouders. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat 4 op de 10 woningen direct aan deze doelgroepen wordt toegewezen.

Waarom duurt het zo lang voordat er een woning voor mij is?

Zo’n 60% van onze beschikbare sociale huurwoningen komt op Woonnet Rijnmond. De andere 40% van de sociale huurwoningen gaat direct naar mensen met urgentie. Er zijn steeds meer mensen met urgentie, maar steeds minder sociale huurwoningen beschikbaar. Soms verhuizen er weinig mensen, waardoor er niet veel woningen vrijkomen. Sommige soorten woningen zijn er niet veel, bijvoorbeeld eengezinswoningen. Daardoor wordt de wachttijd voor zo’n woning hoog. Om kans te maken op een sociale huurwoning via Woonnet Rijnmond moet je daarom vaak lang ingeschreven staan. We zijn bezig met het bouwen van meer sociale huurwoningen, zodat meer mensen sneller een woning kunnen vinden.

 

Hoe kom ik snel aan een (sociale) huurwoning?

  • Zit je in een noodsituatie? Bekijk dan hier of je urgentie kunt aanvragen.
  • Heb je geen urgentie? Lees dan eens deze tips voor het zoeken naar een huurwoning.
  • Veel mensen zoeken een woning in hun eigen buurt. Kijk ook eens in een andere wijk of in een ander deel van de stad. Dit kan helpen om sneller een woning te vinden.
  • Wij verhuren ook woningen in de vrije sector: hiervoor hoef je niet ingeschreven te staan bij Woonnet Rijnmond. Je inkomen moet wel passen bij de huurprijs.
  • Ben je student (mbo, hbo of universiteit)? Via Stadswonen verhuren we studentenwoningen aan voltijdstudenten tot en met 27 jaar.
  • Ken je de DirectKans-woningen al? Deze bieden wij af en toe aan. Je kunt elke dag om 18.00 uur op Woonnet Rijnmond zien of er die dag nieuwe advertenties voor DirectKans-woningen zijn. Zo ja, kun je daarop reageren tussen 20.00 en 20.15 uur. Daarna worden alle reacties verzameld en wordt via loting de volgorde van de reacties bepaald. Die volgorde wordt om 20.30 uur bekendgemaakt.
    Je inschrijfduur is bij deze woningen niet belangrijk, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden van de woning. Mensen met urgentie krijgen geen voorrang bij DirectKans-woningen.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.