Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Huuraanpassing 2022

25 april 2022

Vanaf 19 april krijgen bewoners een bericht van ons over de huuraanpassing. Voor de meeste mensen gaat de huur omhoog. Hoeveel dat is, hangt in de meeste gevallen af van hun inkomen. Er zijn een paar uitzonderingen. We doen ons best om de huur betaalbaar te houden voor huurders met de laagste inkomens.

Huurprijs gaat omhoog

In 2021 is de huur door de coronapandemie niet gestegen. Dat noemen we huurbevriezing. Dit jaar gaat de huur voor de meeste mensen weer omhoog. Dat is geen leuk nieuws. Maar het is nodig, omdat alles duurder wordt. Ook voor ons. Denk aan de kosten voor het bouwen, onderhouden en energiezuiniger maken van huizen.

...maar we verhogen zo min mogelijk

We proberen de huur zo min mogelijk te verhogen, zeker voor mensen met lagere inkomens*. Zo krijgt 80% van de sociale huurders een huurverhoging van 2%. Van de overheid mogen we 2,3% vragen. Nog een voorbeeld: voor huurders in de vrije sector met een laag middeninkomen stijgt de huur met 1,3% in plaats van 2,3%.

Een klein deel van de sociale huurders (3%) krijgt juist meer huurverhoging, omdat zij een hoog inkomen hebben. Hun huur stijgt met € 80. Dat is veel geld. Maar doordat huurders met hogere inkomens meer betalen, kunnen we de huren lager houden voor de lagere inkomens.

Dit is de huuraanpassing voor 2022

Hieronder staat hoeveel de huur stijgt in verschillende situaties.

Sociale huur

  • Huurders met een laag inkomen: 2,0%
  • Huurders met een hoog middeninkomen: 2,4%
  • Huurders met een hoog inkomen: € 80 (tot een maximale netto huurprijs van €800)

Vrije sector huur

  • Huurders met een laag middeninkomen: 1,3 %
  • Huurders met een midden- of hoog inkomen: 2,3%

Uitzonderingen
Er zijn een paar uitzonderingen. Sociale huurders met een netto huurprijs lager dan €300 krijgen bijvoorbeeld €25 huurverhoging. Huurders van een woning die wordt gesloopt of gerenoveerd, waardoor zij moeten verhuizen, krijgen geen huurverhoging. Ook woningen (sociaal en vrije sector) met een energielabel E, F of G krijgen geen huurverhoging. Huurders met een uitzondering lezen daar meer over in het bericht dat ze van ons krijgen.

*Dit zijn de inkomensgrenzen waarmee we rekenen:

Sociale huurders

Vrije sector huurders

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.