Op zoek naar de woon-werkmilieus van de toekomst

18 maart 2020

Op maandag 9 maart heeft de jury de prijzen uitgereikt van de vijftiende editie van Europan, de oudste en grootste Europese wedstrijd voor architecten tot 40 jaar. In alle deelnemende landen en steden staat het thema ‘productive city’ centraal. De Nederlandse competitie heeft als onderwerp Rotterdam en is opgezet door Stichting Europan NL, in samenwerking met AIR, gemeente Rotterdam en een aantal marktpartijen. Woonstad Rotterdam is één van de ontwikkelpartners van Europan-15 en direct betrokken bij een aantal nieuwbouwlocaties uit de prijsvraag.

Foto: Fred Ernst

Rotterdam is op zoek naar nieuwe perspectieven op ‘goede groei’ en naar de stedelijke woon-werkmilieus van de toekomst. De gemeente Rotterdam wil de komende jaren zo’n vijftigduizend woningen bouwen in de bestaande stad. Ruimtelijke en sociaal-economische stadsontwikkeling moeten daarbij betekenisvol worden verbonden, zodat de stad in de toekomst naast productief, ook circulair, inclusief, compact en gezond is. Met Europan NL 15 verbindt architectuurstad Rotterdam de creatieve kracht van jonge ontwerpers met de expertise van opdrachtgevers en stadmakers.

Locaties

Voor de Europan prijsvraag zijn 5 locaties in Rotterdam aangewezen (Kopblok Dakpark, MerweVierhavens, Grote Visserijplein, Brainpark en Groot-IJsselmonde). Woonstad gaat o.a. op Kopblok Dakpark en in het Merwevierhavens-gebied nieuwbouw realiseren in het sociale huursegment. De winnende ontwerpen vormen een belangrijke inspiratiebron voor de verdere ontwikkeling van deze locaties.

Jury

De jury van Europan 15 staat onder voorzitterschap van oud-Europanwinnaar Jacob van Rijs (MVRDV) en bestaat verder uit Johan Anrys (51n4e), Marc Glaudemans (directeur Provincie Noord-Brabant), Tina Saaby (voormalig stadarchitect van Kopenhagen) en Joost Beunderman (00:/). De architecten Marieke Kums (Studio MAKS), Beatriz Ramo (STAR), Like Bijlsma (SUBoffice) en stedenbouwkundige Mariet Schoenmakers complementeren de jury.