Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Samen voor meer studentenwoningen in Rotterdam

23 maart 2023

Het woningprobleem in Nederland raakt iedereen. Ook studenten tussen de 17 en 27 jaar vinden maar moeilijk een fijn eigen huis. Dat is jammer want voor veel studenten van het mbo, hbo en de universiteit is de studententijd juist de leukste tijd van hun leven. Daarom gaan we samen met Stadswonen en de gemeente Rotterdam tot 2026 meer betaalbare én duurzame studentenwoningen bouwen.

Bestuursvoorzitter Miriam Hoekstra van der Deen van Woonstad Rotterdam en Stadswonen

Stadswonen heeft ongeveer 6.000 studentenwoningen. In een interview met Rijnmond vertelde Miriam Hoekstra van der Deen (bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam en Stadswonen): “Dat lijkt veel, maar er zijn 40.000 studenten op zoek naar een huis, waarvan 7.000 heel actief.” Het is dus duidelijk dat er veel meer vraag dan aanbod is.

Studenten moeten vaak ook lang wachten op een kamer, gemiddeld wel vijftien maanden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Miriam: “We gaan daarom meer studentenwoningen toevoegen. Niet alleen met nieuwbouw, maar ook door te renoveren. Er staan al 700 woningen op de planning en daar komen er hopelijk nog 500 bij.”

Aanpassing huurtoeslag en woningwaarderingssysteem noodzakelijk

Bij het ontwikkelen van onzelfstandige woningen is er al snel sprake van een maximale netto huurprijs van €438 inclusief energie- en servicekosten. Als
dat de randvoorwaarden zijn en blijven dan wordt het moeilijk om onzelfstandige woningen te bouwen voor studenten. Er zijn eerst twee andere stappen nodig en die moeten gezet worden door het Rijk en minister Hugo de Jonge.

Op de eerste plaats moet het woningwaarderingsysteem aangepast worden voor onzelfstandige woningen. Dit systeem is al tientallen jaren oud en houdt geen rekening met bijvoorbeeld de energieprestatie en locatie van een woning.

Ten tweede is huurtoeslag voor kamers een voorwaarde om het voor studenten betaalbaar te maken. Het Rijk moet daarom zorgen dat iedereen die gaat studeren (vanaf 17 jaar) huursubsidie kan aanvragen. Wij roepen de gemeente ook op om die boodschap ook door te zetten naar Den Haag.

Goede locaties

De gemeente Rotterdam helpt natuurlijk ook mee. Zij willen dat in vier jaar tijd 1.600 woningen speciaal voor studenten worden bij gebouwd. Volgens verantwoordelijk wethouder Chantal Zeegers let de gemeente goed op geschikte plekken voor de woningen: “We zoeken locaties vlakbij het openbaar vervoer en scholen. En dan natuurlijk niet alleen in de buurt van de universiteit en de hogeschool, maar ook van mbo-scholen.”

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.