Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Sloop en nieuwbouw definitief voor woningen Marinus van der Stoepstraat, Van de Leckestraat en Gerdesiaweg

27 mei 2021
Verbouwen en onderhoud

We gaan de 114 woningen aan de Marinus van der Stoepstraat, Van de Leckestraat en Gerdesiaweg slopen. We verdichten en bouwen 180 nieuwe woningen terug, waarvan 130 met een sociale basis huur en 50 huurwoningen in de vrije sector. Het voorkeursscenario is een definitief plan geworden. Iedereen wordt persoonlijk begeleid en alle bewoners krijgen voorrang bij de nieuwbouw. De bedrijfsruimtes komen niet meer terug in de nieuwbouw.

Bewoners

Voor bewoners is de sloop een heftige boodschap.  Dat begrijpen wij als geen ander. We zijn dan ook niet over een nacht ijs gegaan om dit besluit te nemen. Anders dan de bewonerscommissie geeft de overgrote meerderheid van de overige bewoners aan in persoonlijke gesprekken dat zij wel begrip hebben voor de sloop. .

Bewonerscommissie

De bewonerscommissie en hun adviseurs hebben ons geadviseerd om niet te slopen en nieuw te bouwen, maar om te renoveren. Dit advies hebben we uitgebreid besproken en afgewogen tegen onze doelstellingen en mogelijkheden. In een reactie op het advies hebben wij in detail uitgelegd welke afwegingen wij maken over de toekomst van onze woningen. Daarnaast zijn wij uitvoerig ingegaan op de beperkte ingrepen die je kunt doen bij renovatie in vergelijking met sloop- en nieuwbouw en waarom we daar dus ook niet voor kiezen. In die afwegingen nemen wij de maatschappelijke en de individuele belangen mee. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • In welke staat zijn de woningen en hoe lang gaan ze nog mee?
  • Als we moeten ingrijpen, kunnen bewoners dan in de buurt verhuizen?
  • Willen bewoners in de buurt blijven of juist niet?
  • Is het mogelijk om meer betaalbare woningen toe te voegen en daarmee iets aan de woningnood te doen? 
  • Is de wijk in balans? Zijn er bijvoorbeeld genoeg seniorenwoningen? 
  • Kunnen we verduurzamen en in welke mate? 
  • Kunnen we technisch goede woningen realiseren?
  • Hoe kunnen we een goede prijs en kwaliteitverhouding neerzetten? 
  • Welke scenario's zijn financieel haalbaar?
  • Hebben de gebouwen een monumentale status en/of is het beeldbepalend vanuit een cultuurhistorische verkenning?

Spreekuren en gesprekken

In juni hebben we inloopspreekuren georganiseerd waar bewoners al hun vragen kunnen stellen. Vanaf 21 juni plannen we persoonlijke gesprekken in met iedereen. Tijdens die gesprekken worden de woonwensen opgehaald en bespreken we de komende jaren.

Uitgebreid de tijd voor een nieuwe woning

Veel bewoners willen in Kralingen blijven wonen. Daarom nemen we niet de gebruikelijke 1,5 jaar om te verhuizen, maar doen we dat in drie jaar. Zo kan iedereen straks op een plek wonen die het beste aansluit bij de wensen. De bewoners krijgen  voorrang bij de nieuwbouwwoningen, indien mogelijk in de buurt van huidige buren door een keuze voor  entree/portiek. We zijn hierbij wel gebonden aan de regels van het passend toewijzen.

Het werk begint in de zomer van 2024. De komende jaren blijven we gewoon alle noodzakelijke reparaties en onderhoud uitvoeren.

Meer informatie en de nieuwsbrieven kun je vinden op www.woonstadrotterdam.nl/lvds.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.