Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Structurele aandacht nodig voor brandveiligheid woongebouwen

15 juli 2021
Veiligheid

Vastgoedeigenaren, zoals woningcorporaties, moeten zich structureel beter bewust zijn van de brandveiligheid van hun gebouwen. Zeker als die gebouwen maar één vluchtroute hebben. Ook zou de overheid wet- en regelgeving moeten invoeren om meubels en matrassen brandveiliger te maken. Dit zijn de belangrijkste lessen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) trekt in een woensdag gepresenteerd rapport over het onderzoek naar de fatale brand in een galerijflat in Arnhem. Maria Molenaar, bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam, maakte deel uit van de externe begeleidingscommissie.

“Dit zijn belangrijke aanbevelingen voor alle gebouweigenaren,” licht Maria toe. “De OVV constateert dat branden in bankstellen en matrassen zich vaak sneller ontwikkelen dan we denken. Daarbij kunnen vluchtroutes zich razendsnel vullen met rook, vuur en giftige dampen. Ook blijken vluchtroutes zelf niet altijd brandveilig te zijn. Eigenaren én gebruikers van gebouwen moeten hier veel alerter op zijn en waar nodig samen maatregelen treffen. Denk aan regelmatige controle en onderhoud van vluchtroutes, het gebruik van brandwerende materialen en het vrijhouden van vluchtroutes door er nooit brandgevaarlijke spullen neer te zetten. Cruciaal is verder een goede informatievoorziening naar bewoners over brandpreventie, welke vluchtroutes er zijn er en hoe te handelen bij brand.”

Maria spoort corporaties en andere vastgoedeigenaren aan de aanbevelingen van de OVV ter harte te nemen. Bij Woonstad Rotterdam staat brandveiligheid hoog op de agenda. “In de jongeren- en studentenpanden van ons bedrijfsonderdeel Stadswonen Rotterdam wordt van oudsher al veel gedaan aan brandvoorlichting en - preventie. Ook in onze overige gebouwen willen wij structureel extra aandacht geven aan het bewaken van de brandveiligheid, in het bijzonder voor onze minder redzame bewoners.” Branchevereniging Aedes heeft al toegezegd een ondersteunende rol te willen spelen voor alle woningcorporaties.

Lees hier het rapport van de OVV: https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/16175/fatale-flatbrand-in-arnhem---lessen-voor-brandveiligheid

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.