Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Van slopen naar oogsten

20 juli 2020
Duurzaamheid

In Rotterdam Pendrecht wordt geoogst. Geen groenten van eigen bodem, maar bakstenen, beton en andere bruikbare bouwmaterialen. De oude woningen leveren bouwstenen voor nieuwe of bestaande woningen: circulair slopen, bouwen en verbouwen.

Op vrijdagochtend in juli lopen Alexander van Engelen, projectmanager bij Woonstad Rotterdam, en Alex Verkuijlen, directeur van urban miner New Horizon, over de oogstplaats van de eerste Woonstad donorgebouwen. Op het eerste gezicht ziet de plek er uit als een bouwplaats waar wordt gesloopt. Kranen, brokken beton en een bouwkeet. Schijn bedriegt: met de grootste zorg zijn de nog bruikbare onderdelen losgehaald en veilig opgeslagen. Klaar voor hergebruik. Nu rest alleen nog het oogsten van het beton en steen. Urban mining is de vakterm. “Denk aan sloten, verwarmingen en in de volgende woonblokken ook keukenblokken, toiletpotten en wastafels die er nog goed uitzien en werken. Die gebruiken we voor het opknappen van bestaande woningen. Ook bakstenen, beton en houten balken gebruiken we opnieuw. Bijvoorbeeld door bakstenen te vermalen om nieuwe bakstenen te maken”, vertelt Alex.

We vergeten onze buren en bewoners niet: overlast beperken we tot een minimum.

- Alexander

Geduld is een schone zaak

Alex: “Het oogsten is tijdsintensiever dan simpelweg het hele gebouw direct met de grond gelijk maken. We moeten materialen goed uit elkaar houden”. “We werken aan steeds meer circulariteit bij bouwen en verbouwen. Uiteraard vergeten we onze bewoners en buren en niet: overlast beperken we tot een minimum doordat New Horizon extra mensen inzet op de oogstplaats”, vertelt Alexander. Ondanks dat het oogsten meer manuren vraagt, duurt het proces niet langer en zijn de kosten voor een circulair sloopproces niet hoger. “New Horizon compenseert de inhuur van extra mensen uiteindelijk met de opbrengst van de geoogste materialen.” 

Gebruik wat nog goed is, nieuw alleen wanneer nodig.

- Alexander

100 keer op en neer vliegen naar Spanje

Alex: “Met dit project bespaart Woonstad ruim 650 ton CO2. Er komt ruim 2.000 ton aan betongrondstoffen vrij. De verwerking van alleen al dit ‘betonafval’ tot nieuw beton voor een nieuwbouwproject zorgt voor die grote besparing. Dat staat in verhouding met 100 keer op en neer vliegen naar Spanje.” Alexander: “Met jaarlijks tussen de 800 en 1000 bouwstarts kunnen we een grote bijdrage leveren aan een duurzamer Rotterdam voor volgende generaties. Simpelweg door de instelling: gebruik wat nog goed is, nieuw alleen wanneer nodig.”

Herrezen uit de as?

Op de vraag of straks op deze plek nieuwe woningen herrijzen uit de oude bakstenen is Alexander duidelijk. “De nieuwe woningen worden wel gebouwd met eerder gebruikt beton en baksteen. Afspraken daarover maken we vooraf met de aannemer van de nieuwbouw. Maar dat kan nog niet met de oude stenen van deze donorgebouwen.” Alex: “Dat komt omdat er nog te veel tijd zit tussen de sloop en het klaarmaken van de oude materialen voor de nieuwbouw. Dat het materiaal wordt hergebruikt is zeker. Misschien wel in een volgend nieuwbouwproject van Woonstad.” Zo is de cirkel van hergebruik rond.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.