Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Waarom verhuren jullie vrije sector huurwoningen?

27 januari 2022
Huren bij Woonstad

Mensen vragen regelmatig naar ons beleid en waarom we dingen op een bepaalde manier doen. In deze serie artikelen geven we antwoord op de veel gestelde vragen.

Erasumusbrug_vsh
 

Wat is een vrije sector huurwoning?

Sociale huurwoningen hebben een huurprijs van maximaal € 763,47 per maand. Dit staat zo in de wet. Is de huurprijs hoger? Dan is het een woning in de vrije sector. De verhuurder kan dan zelf de huurprijs bepalen. Met een sociale huurwoning kun je huurtoeslag aanvragen. Met een vrijesectorhuurwoning kan dat niet. De huurprijzen in dit artikel zijn zonder servicekosten en gelden in 2022.

 • Hoe werkt vrije sector huur bij jullie?

  Wij verdelen onze vrije sector huurwoningen in drie groepen:

  • Vrije sector middenhuur laag

  Woningen met een huurprijs tussen € 763 en € 925 per maand. Voor huurders met een bruto jaarinkomen tussen € 40.000 en € 55.000.

  • Vrije sector middenhuur hoog

  Woningen met een huurprijs tussen € 925 en € 1.050 per maand. Voor huurders met een bruto jaarinkomen tussen € 55.000 en € 70.000 euro. 

  • Vrije sector regulier

  Deze woningen hebben geen maximale huurprijs. Huurders moeten wel een inkomen hebben dat past bij de huurprijs. Dit verschilt per woning en staat erbij in de woningadvertenties.

 • Waarom verdelen jullie je huurwoningen in de vrije sector in groepen?

  Een paar jaar geleden zagen we dat woningen in Rotterdam steeds duurder werden. Er waren bijna geen vrije sector huurwoningen meer voor middeninkomens. Dat betekent dat een huis huren voor een grote groep mensen moeilijk werd. Zij verdienden te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een vrije sector huurwoning. Wij verhuren niet alle vrije sector huurwoningen voor de maximale prijs, waardoor ook Rotterdammers met een inkomen tussen de € 40.000 en € 70.000 kans hebben op een huurwoning in de stad.

 • Hoe bepalen jullie de huurprijs van een vrije sector huurwoning?
  • Een taxateur bepaalt eerst de marktwaarde van een woning. De locatie, grootte, het aantal kamers en de kwaliteit van de woning zijn hierbij belangrijk.
  • Hoe hoger de marktwaarde, hoe meer we mogen vragen voor een woning in de vrije sector. Maar de huurprijs die wij vragen voor vrije sector woningen is vaak lager dan we zouden mogen vragen op basis van de marktwaarde. Dit doen we om deze woningen betaalbaar te houden voor de mensen met een middeninkomen. De woningen met de hoogste marktwaarde verhuren we als vrije sector regulier.
  • We willen de helft van onze woningen in de vrije sector aan mensen met een middeninkomen blijven verhuren.
 • Wat doen jullie met het geld van de vrije sector woningen?

  Met de inkomsten van de duurdere woningen kunnen we de prijs van andere woningen lager houden. Zo blijven die geschikt voor Rotterdammers met een midden- of lager inkomen. We gebruiken het geld ook om te investeren, bijvoorbeeld in nieuwbouw, verbouwing en duurzaamheid. Met de inkomsten uit de duurdere woningen verbeteren we dus ook de sociale huur.

 • Wat gebeurt er met vrije sector woningen die vrijkomen?

  We bepalen regelmatig opnieuw wat er met onze woningen moet gebeuren om onze doelstellingen te halen en aan te sluiten bij de behoeften van de stad. Dit kan zijn: doorverhuren aan dezelfde doelgroep, maar ook veranderen naar een andere prijsklasse (sociaal, middenhuur of vrije sector regulier). We kunnen de woning ook verkopen, of slopen gevolgd door nieuwbouw. Dit hangt af van de staat van de woningen, wat ermee mogelijk is en de behoefte in de wijk.

 • Hoeveel vrije sector huurwoningen hebben jullie?

  Ongeveer 6.500 van onze woningen is bestemd voor de vrije sector. Dat is 12% van onze woningen. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor mensen met een middeninkomen en heeft een huurprijs onder de € 1.050. We verhuren niet alle woningen die zijn bestemd voor de vrije sector ook echt als vrije sector huurwoning. Soms verhuren we ze als sociale huurwoning. In de toekomst willen we wel meer woningen in de vrije sector aan mensen met een middeninkomen gaan verhuren. Hier is behoefte aan in de stad en met de inkomsten kunnen wij bijvoorbeeld andere woningen bouwen, verbouwen en duurzaam maken.

 • Waarom zijn sommige van jullie huurwoningen in de vrije sector zo duur?

  We verhuren een deel van onze woningen voor de waarde die ze op de markt hebben. En die prijzen zijn snel gestegen in de afgelopen jaren. Dat kan wel eens € 1.500 euro per maand zijn en heel soms meer. Zo’n woning is vaak groot, uniek en/of ligt op een populaire locatie. We verhuren ongeveer 0,1% van al onze huurwoningen voor meer dan € 1.500 per maand (dat zijn 65 woningen uit ons totale bezit van 51.000 woningen).

 • Wat gaan jullie in de toekomst doen?

  Ons doel is om minimaal 5.000 woningen bij te bouwen voor 2030. We willen vooral sociale huurwoningen bouwen (85%) en vrije sector huurwoningen voor middeninkomens (15%). Per project bepalen we welke woning sociale huur wordt en wat naar de vrije sector middenhuur gaat. Deze keuzes maken we ook in overleg met de gemeente en het hangt af van de behoeften in de wijk.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.