NAAR OVERZICHT

Een lift in het appartementencomplex aan het Buizenpark?

03 sep 2018

Een lift in het appartementencomplex aan het Buizenpark?

Opnieuw is ophef ontstaan over een gebouw aan het Buizenpark op Katendrecht. Bewoners hebben in 2017 aan Woonstad gevraagd om een lift te plaatsen in hun appartementencomplex. Meerdere malen hebben we gesproken over de problemen die bewoners ervaren en samen mogelijke oplossingen verkend. Een lift biedt die oplossing helaas niet, door de bouwkundige constructie van het complex. Ook hebben we aangegeven dat er voldoende alternatieven zijn op Katendrecht.

Woonstad Rotterdam wil dat ouderen en mensen met een fysieke beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen, vertrouwde buurt. Dit doen we door onze woningen maximaal toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een lift in een gebouw, het verwijderen van drempels en door woningen gelijkvloers te maken.

Bouwkundige constructie belemmert maximale toegankelijkheid

Helaas leent niet elk gebouw zich voor deze ingrepen. Bij sommige gebouwen lopen we tegen bouwkundige beperkingen aan, zoals in het complex aan het Buizenpark. Een lift in dit gebouw zou de woningen maar zeer beperkt toegankelijker maken. Dat komt door de bouwkundige constructie.

Door de indeling van dit complex kan een lift alleen de derde verdieping ontsluiten. Een grote poort in het midden van het complex deelt het gebouw tot en met de tweede verdieping in twee├źn. Daarnaast hebben de eerste en tweede verdieping geen galerijen. Dit betekent dat bewoners van de eerste en tweede verdieping alsnog de trap moeten nemen om hun woning te bereiken. Bovendien zijn de woningen op de derde verdieping maisonnettes, met een inpandige trap tussen de derde en vierde verdieping.

VVE

Een complicerende factor is dat er in het gebouw niet alleen huurders wonen, maar ook eigenaar-bewoners. Niet Woonstad Rotterdam, maar de VvE beslist dus over het plaatsen en onderhouden van een lift. Een lift zou voor rekening komen van de VvE, waarbij de beperkte groep woningeigenaren meebetaalt en op hoge kosten wordt gejaagd. Bovendien moeten de splitsingsakten worden aangepast, wat een intensief, kostbaar en tijdrovend proces is.

In gesprek

In verschillende overleggen met bewoners van het Buizenpark hebben we besproken waarom een lift geen oplossing biedt. Deze gesprekken hebben nog niet geleid tot een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden. De bewoners blijven een lift eisen. Ook gesprekken over verhuizen naar andere toegankelijke woningen in de buurt hebben nog niet tot een resultaat geleid. Er zijn voldoende toegankelijke woningen beschikbaar, waardoor de bewoners van het Buizenpark op Katendrecht kunnen blijven wonen in een sociale huurwoning.

Gemeente denkt mee

Na een artikel in het AD Rotterdams Dagblad, eind 2017, werden over deze zaak vragen gesteld in de gemeenteraad. Uit de beantwoording daarvan blijkt dat de gemeente onze keuze om in dit complex geen lift te bouwen begrijpt en onderschrijft. Vanaf begin 2018 neemt ook de gebiedsmanager van de gemeente intensief deel aan de gesprekken met de bewoners. Ook de gemeente zoekt naar alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Dit probleem is ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Woonstad Rotterdam blijft, samen met de gemeente, in gesprek met bewoners over een oplossing die iedereen past.