NAAR OVERZICHT

Raamkunst in Pendrecht

29 jun 2018

Raamkunst in Pendrecht

De trappenhuizen van vier onlangs gerenoveerde galerijflats aan de Melissantstraat en de Middelharnisstraat in Pendrecht hebben nieuwe raampartijen gekregen. De kleurrijke glaskunst is een aanwinst voor deze wederopbouwflats.

Donker
De oorspronkelijke trappenhuizen hadden geen ramen, waardoor de donkere ruimtes volledig waren afgesloten van de straat en van de flat. Er vonden praktijken plaats die het daglicht niet konden verdragen, wat zorgde voor een onveilig gevoel. Woonstad Rotterdam besloot bij de renovatie van de flats de gevels open te breken en er glas in te plaatsen. Hiermee zijn de trappenhuizen lichter en verbonden met de omgeving.

Oude toestand 
Oude toestand - foto A3 Architecten


Nieuwe toestand - foto A3 Architecten

Leefwerelden
Kunstenaars Laurien Dumbar, Thijs Ewalts, Tom Gallant en Kamiel Verschuren ontwierpen 16 nieuwe raampartijen voor de flats, in opdracht van Woonstad Rotterdam. De wederopbouwarchitectuur van na 1945 beloofde een overzichtelijke wereld waarin iedereen eenzelfde soort gedeeld leven zou leiden. De nieuwe ramen verbeelden de wereld van nu: verticale beeldmontages rondom thema’s als wonen, wetenschap en landschap. Leefwerelden die naast elkaar bestaan.

 

Wederopbouwarchitectuur
De vier galerijflats in Pendrecht zijn het bekendste voorbeeld van de zogenoemde stempelverkaveling van architecte en stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese uit de wederopbouwperiode. Woonstad Rotterdam besloot in 2015 de flats grondig te renoveren, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Het renovatieproject aan de Melissantstraat belandde in 2017 op de derde plek bij de publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs

TENT Welcomes: Werelden van...
De glaskunst is als video-installatie te zien in TENT, tussen 26 juni en 4 juli. De officiële openingsavond is vrijdag 29 juni, 17:00-21:00 uur. Kijk voor meer informatie over deze tentoonstelling op TENT Welcomes: Werelden van....  


Foto A3 Architecten