NAAR OVERZICHT

Waardering voor Woonstad Rotterdam - Maria Molenaar Rotterdamse Vastgoedvrouw 2018

09 jul 2018

Waardering voor Woonstad Rotterdam - Maria Molenaar Rotterdamse Vastgoedvrouw 2018

Afgelopen donderdag is Maria Molenaar, voorzitter raad van bestuur van Woonstad Rotterdam, verkozen tot Rotterdamse Vastgoedvrouw van het jaar 2018. Dat gebeurde tijdens de Rotterdamse Vastgoeddag waar zo’n 200 vastgoedprofessionals hun stem uitbrachten.

Molenaar was “compleet verrast” en ziet haar uitverkiezing vooral als een blijk van erkenning en waardering van vakgenoten voor de inspanningen van Woonstad Rotterdam. Al jaren zet deze woningcorporatie zich in om van Rotterdam een betere en mooiere woonstad te maken.

Maria Molenaar begon in 2011 als bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam, tijdens het dieptepunt van de economische crisis. Ondanks die crisis is Woonstad altijd blijven doorbouwen aan de stad met grote en kleinere projecten, nieuwbouw, renovatie en transformatie. “Met grote nieuwbouwprojecten bouwden we, volgens de doelstellingen in de gemeentelijke woonvisie, woningen voor midden- en hogere inkomens,” vertelt Molenaar. “De Weg naar Kralingen, Nieuw Crooswijk en de Tuin op het Zuiden (Pendrecht) zijn daarvan mooie voorbeelden. Na de woningwet van 2015 verschoof onze aandacht naar het vernieuwen en verbeteren van de sociale woningvoorraad.” In de afgelopen zeven jaar bouwde Woonstad Rotterdam ongeveer 4.000 nieuwe woningen. Die productie gaat de komende jaren verder omhoog: in 2018 start de bouw van ruim 1.000 nieuwe woningen.

Duurzame stad
Duurzaamheid staat al een aantal jaren hoog op de agenda. Woonstad haalt in hoog tempo woningen van het gas af, om ze vervolgens aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet of te voorzien van een warmtepomp. Molenaar: “Nu is zo’n 20% van alle Woonstad-woningen gasloos, in 2050 moeten alle 57.000 woningen van het gas af zijn.” Woonstad spant zich actief in om het thema duurzaamheid op de agenda te krijgen. Zo overhandigde Molenaar eind januari de Rotterdamse Klimaatoproep aan burgemeester Aboutaleb, samen met vertegenwoordigers van Akzo en Eneco. “In totaal 55 bedrijven sporen in de klimaatoproep de gemeente aan om werk te maken van de klimaatmaatregelen in de stad. De bedrijven willen de schouders onder de transitie zetten om van Rotterdam een circulaire en duurzame stad te maken. Dit is de enige weg naar de blijvend bloeiende, dynamische en leefbare stad waar we allemaal van houden.”

Mooiere stad
Woonstad Rotterdam wil de stad ook mooier maken. Daarom besteedt de corporatie veel aandacht aan de uitstraling van haar gebouwen. “Nieuwbouwprojecten als Hof aan de Hef (Noordereiland), Putsebocht (Bloemhof), Oranjeboomstraat (Feijenoord) en Kaapvaarder (Katendrecht) oogsten veel waardering. Voor de renovatie van de Prinsessenflat in Prinsenland en het Justus van Effencomplex in Spangen ontvingen we prestigieuze (internationale) prijzen.” Ook de opknapbeurt van de Oude Binnenweg, waarbij gevels weer werden hersteld in hun oorspronkelijke luister, kreeg lovende reacties. “Ik ben trots op de manier waarop Woonstad Rotterdam bijdraagt aan een betere, duurzamere en mooiere stad,” besluit Molenaar. “Ik zie deze uitverkiezing als een erkenning daarvan door vakgenoten.”