NAAR OVERZICHT

Woonstad Rotterdam geeft wc-potten tweede leven

27 sep 2018

Woonstad Rotterdam geeft wc-potten tweede leven

Donderdag 27 september kreeg Dennis Lausberg, directeur vastgoedbeheer en onderhoud van Woonstad Rotterdam, symbolisch plafondplaten overhandigd. Dat gebeurde bij het tekenen van een contract tussen Dusseldorp BV en het Erasmus MC om het eerste gebouw op de campus te slopen.

Deze sloop gebeurt zoveel mogelijk circulair, wat betekent dat veel materialen worden hergebruikt. Woonstad Rotterdam is een van de eerste afnemers van sloopmaterialen: in dit geval wc-potten, plafondplaten en andere materialen. Deze krijgen een tweede leven in onze woonprojecten.

Materialenpaspoort
Uniek bij de aanbesteding van dit grootschalige sloopproject is het materialenpaspoort dat als selectiecriterium is gebruikt. Een materialenpaspoort maakt inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn verwerkt en goed herbruikbaar zijn. Dat maakt het hergebruiken van materialen bij sloop veel eenvoudiger. Het gaat om een lange lijst van maar liefst 2720 materialen en producten. Dusseldorp BV, een van de grotere, duurzame bouw, en sloopbedrijven van Nederland, scoorde het hoogst op deze ‘hergebruik lijst’ en verzilverde daarmee de sloopopdracht.

Circulair slopen
Woonstad Rotterdam juicht, als aanjager van duurzaamheid en innovatie, circulair slopen toe. Grondstoffen en materialen zijn namelijk gelimiteerd. Vanuit die gedachte startte duurzaamheidsplatform Madaster het ‘kadaster’ voor materialen en legde deze vast in een materialenpaspoort. Met behulp van dit materialenpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze niet meer in de anonimiteit als afval verdwijnen.