Informatie over verwarming in je woning

Doet je verwarming het niet, heb je geen warm water of ben je benieuwd wie je moet bellen als je problemen hebt met je ketel? Lees hieronder verder en vind al je informatie over dit onderwerp op deze pagina.

Vraag & Antwoord

Doet je verwarming het niet of heb je geen warm water? Dan kan het zijn dat er niet genoeg water het systeem zit. Dat zorgt ervoor dat je centrale verwarming doet en/of dat je warm water hebt.

Los dit makkelijk zelf op!

Je kunt dit probleem zelf makkelijk oplossen door de CV ketel bij te vullen en de radiatoren te ontluchten. Op de meeste CV-ketels zit een sticker waarop staat hoe je dat doet. Heb je meer uitleg nodig? Bekijk hieronder het filmpje of lees onze folder.

Heb je een probleem met warm water? Wordt je verwarming niet warm? Dat kan het zijn dat er een storing is.

Wat kan je zelf doen?

Belangrijk om te weten

Vattenvall is de leverancier van de stadsverwarming. Zij zijn verantwoordelijk voor de buizen, die van buiten naar binnen komen tot de afleverset.

Zijn er problemen met bijvoorbeeld:

  • thermostaat
  • radiatoren (lekkage)
  • vloerverwarming

Bel dan de installateur Breman 010-298 33 50

Heb je de cv-ketel is bijgevuld en de verwarmingen ontlucht, maar doen deze het nog steeds niet? Bel dan een monteur. In de afbeeldingen hieronder zie je wie je moet bellen voor hulp in jouw woning.

Lijst woonwijken monteur Mampaey
Lijst woonwijken monteur Roveco
Lijst woonwijken monteur Breman

Goed om te weten

De cv ketel bijvullen met water en de verwarmingen ontluchten kan je makkelijk zelf doen. Klusvrouw Nadia legt in onze video uit hoe dat werkt.

 

Niet alle woningen hebben hetzelfde systeem om de woning te verwarmen en dat zorgt voor warm water. Wil je weten welke jij hebt?

CV-ketel
De CV- ketel zorgt ervoor dat radiatoren van de centrale verwarming worden verwarmd en voor warm water. Je kan de temperatuur in je woning bepalen door de thermostaat of Toon in je woonkamer. Doet je verwarming en/of heb je geen warm water? Dan moet je de CV ketel bijvullen en de radiatoren ontluchten.

Blokverwarming
Bij Blokverwarming staat één grote ketel op het dak van het woongebouw of in een algemene ruimte. Vanaf de ketel lopen buizen met warm water naar alle radiatoren in de woningen. Om zo de woningen te kunnen verwarmen. Voor warmwater is er een boiler en/of een geiser in de woning. Worden de radiatoren niet warm, dan moet je die ontluchten.

Stadsverwarming
Stadsverwarming is een netwerk van leidingen onder de grond. Door die leidingen stroomt warm water. Dat warme water wordt gebruikt om woningen (jouw woning) te verwarmen. Daardoor is het niet meer nodig dat er een cv-ketel, boiler of een geiser in de woning is. Worden de radiatoren niet warm of gedeeltelijk, dan moet je ze ontluchten.

Vloerverwarming
De vloerverwarming verwarmt de ruimte doordat er warm water stroomt door de buizen onder de vloer. Het warme water komt van de cv ketel of warmwaterpomp. Wordt het niet meer warm dan moet je de cv ketel bijvullen en ontluchten.

Moederhaard
Een moederhaard verwarmt alleen de woonkamer. De andere ruimtes worden verwarmd door radiatoren, die zijn aangesloten. Worden de radiatoren niet warm, dan moet je ze ontluchten.

Heb je geen warm water? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te controleren of het om één kraan of meerdere kranen gaat.

Wat kan je zelf doen

  • Komt er uit één kraan geen warm water? Dan zit er kalk in je kraan. Dit kun je zelf oplossen door de kraan te ontkalken.
  • Komt er weinig water uit één kraan? Dan is er te weinig waterdruk. Dit kan komen door kalk in de kraan. Je kunt de kraan zelf ontkalken.

Bekijk hieronder het filmpje hoe je de kraan zelf ontkalkt. Is het probleem dan nog steeds niet opgelost? Vraag een reparatie aan.

Let op!

Komt er uit alle kranen in je woning geen warm water? Dan is er te weinig water in de cv-ketel. Om dit op te lossen moet je het systeem bijvullen. Klik hieronder op 'Hoe kan ik mijn CV-ketel bijvullen en de radiatoren ontluchten?'.

De cv-ketel bijvullen en de radiatoren ontluchten kan je makkelijk zelf doen. Bekijk in ons filmpje hoe het werkt of volg de 10 stappen hieronder.

Wat heb je nodig om de cv-ketel bij te vullen en de radiatoren te ontluchten?

  • Waterpomptang
  • Ontluchtingssleutel
  • Vulslang of tuinslang
  • 2 Slangenklemmen

Heb je dit niet in huis? Het is te koop bij iedere bouwmarkt of misschien kun je het lenen van je buren.

Bijvullen cv-ketel

  1. Controleer de manometer
    Deze meter vind je bij de verwarming in de badkamer of bij de verwarmingsketel zelf. Staat de meter op minder dan 1 bar? Dan is het tijd om het water bij te vullen.
  2. Zet de verwarming uit
    Dit doe je door de thermostaat in de woonkamer op de laagste stand te zetten of de stekker van de ketel uit het stopcontact te halen. Draai daarna alle verwarmingen in huis open.
  3. Zet de vulkraan open
    De vulkraan vind je meestal op de verwarming in de badkamer. Draai hier de afsluitdop los (de onderste moer). De afsluitring met kartels moet hierbij wel vast blijven zitten.
  4. Sluit de vulslang aan
    De ene kant van de vulslang sluit je aan op de vulkraan. De andere kant van de vulslang sluit je aan op een waterkraan, zoals de kraan van de douche of wastafel, of de wasmachinekraan (als die in je badkamer staat).
  5. Open voorzicht de waterkraan
    Als het water in de slang bij de verwarming is aangekomen, draai je de wartel (de moer van de slang) goed vast.
  6. Open de afsluitring (met kartels) van de vulkraan
    De installatie vult zich nu met water. Als de manometer op 1,5 bar staat, sluit je de waterkraan.

Ontluchten verwarmingen

Klaar met bijvullen? Dan kun je nu de verwarmingen ontluchten.

  1. Open alle ontluchtingskraantjes
    Draai de kraantjes op de verwarmingen, de ketel en de leidingen open met de ontluchtingssleutel. Laat de lucht eruit tot er water komt. Zet de kraantjes dan dicht.
  2. Controleer de manometer
    Kijk of er nog steeds 1,5 bar op de meter staat. Is het lager? Vul dan weer het water bij. Staat er wel 1,5 bar op de meter? Dan ben je klaar met de klus en kan je opruimen.
  3. Opruimen
    Haal de vulslang van de vulkraan en de waterkraan. Doe de afsluitring met kartels weer op de vulkraan. Draai dan de wartel van de slang los. Doe de afsluitdop weer op de vulkraan.
  4. Verwarming aanzetten
    Dit doe je door de thermostaat omhoog te zetten of de stekker van de ketel in het stopcontact te doen.

Alles geprobeerd maar is het probleem niet opgelost? Neem dan contact op met de monteur.