Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

De Wolphaertstraat: van kraken naar samen maken

Onderdeel van Verbouwen en onderhoud

De Wolphaertstraat

project renovatie wolphaertstraat

In 2006 maakten we de eerste woonafspraken met de creatieve bewoners uit de kunstenzone van Oud-Charlois. In 2020 namen we de grote volgende stap in de bijzondere samenwerking: de ingrijpende verbouwing van de 46 woningen en 6 ruimtes voor maatschappelijk gebruik. Zoveel mogelijk hergebruikte materialen en veel eigen ideeën en wensen van de bewoners zijn onderdeel van de renovatie. Hierna gaan we nog een stap verder in het samenwerken: met zelfbeheer. Een experiment voor beide partijen met de nodige inspanning.

Een experiment.

Bewoners betrekken en invloed geven op hun eigen leefomgeving. Daar bouwen we aan. In de Wolphaertstraat tillen we dat naar een nieuw niveau. Een experiment op meerdere manieren. Niet alleen zaten we samen aan de tekentafel met de bewoners voor de toekomst van het gebouw. En ook na de verbouwing staan de bewoners met de wooncoöperatie W1555 aan het roer: met zelfbeheer. ‘Samenwerken aan een wooncoöperatie is voor de bewoners nieuw, maar ook voor ons. Dat vraagt niet alleen om welwillendheid en inzet, maar ook om het voeren van het goede gesprek. Dat is een uitdaging, want we spreken een andere taal’, vertelt Armando Sorrentino, projectleider bij Woonstad Rotterdam. ‘Waarom we het experiment aangingen was simpel: de ervaring uit het verleden met deze bewoners was goed, dus dat geeft vertrouwen’.

Wolphaert - tekenmoment beheerovereenkomst juni 2020 14.

Samen aan de tekentafel.

‘Het was tijd voor een flinke verbouwing,’ vertelt projectmanager Fense Berkhof van Woonstad Rotterdam. Hij is verantwoordelijk voor de huidige renovatie. ‘Als we dit samen gingen doen, wilden we met bewoners aan de tekentafel zitten. Maar dat was nieuw. Bewoners zitten vol goede ideeën, maar krijgen opeens te maken met regels en eisen van een woningcorporatie. En wij hadden nog niet eerder zo vroeg in het ontwerpproces met de vele wensen van bewoners te maken gehad. Samenwerken vraagt dan begrip en geduld van iedereen.’

Wolphaert - Wolphaertstraat- bouw

De bewoners zijn van grote invloed geweest op de positieve sfeer in de buurt en we delen hun ambitie zoveel mogelijk circulair te bouwen. Daarom zijn ze betrokken geweest in de keuze van de architect en aannemer. En zijn heel veel van hun wensen verwerk in het ontwerp. Zoals ruimte om te wonen, te werken en activiteiten te organiseren in de buurt. Meer dan we tot nu toe ooit deden. Fense: ‘Doordat de bewoners dit avontuur ook met óns aandurfden, blijven zij nu wonen waar en hoe ze het liefst willen.’ De verbouwing duurt nog tot eind 2021. In de renovatie krijgen veel gebruikte materialen een nieuw leven, zoals de keukens.  

 

Zelfbeheer.

Na de verbouwing gaat de wooncoöperatie W1555 zelf de woningen beheren. ‘Ze zoeken zelf huurders, binnen het passend toewijzen. Ook zorgen ze zelf voor het sociaal beheer: woonplezier, leefbaarheid, veiligheid enzovoorts. Daarnaast is het onderdeel van de samenwerking dat ze zich blijven inzetten voor de verbinding in de buurt. Natuurlijk op hun eigen manier met een creatieve factor’, vertelt Armando. De Wolphaertstraat levert zo meer op dan een duurzaam gebouw. Mede dankzij deze bewoners staat de buurt nu bekend als gezellige kunstenaarswijk. Mensen wonen er weer graag. De verbouwde woningen blijven voor sociale huur, zodat er plek blijft voor mensen met kleinere inkomens. ‘Bewoners zelf laten beheren kost veel tijd en energie van beide partijen. Een wooncoöperatie is iets dat je er niet even bij doet. Dus bewoners moeten het écht graag willen. We maken duidelijke afspraken. Maar het blijft spannend en gaat zeker niet vanzelf. We leren van elkaar. Maar zonder wrijving geen glans!’, sluit Armando af.

 

Meer informatie

 
 • Hoe de samenwerking begon

  De samenwerking met de bewoners in de Wolphaertstraat is er een die jaren teruggaat:

  2006: Open voor experiment op Zuid
  Het begint al zo’n twintig jaar geleden. Het gebouw aan de Wolphaertstraat in Rotterdam-Zuid was klaar voor de sloop. Bij slecht weer waaide en regende het zo naar binnen. Het gebouw stond zo lang leeg dat er uiteindelijk krakers introkken. ‘In deze buurt was rond de eeuwwisseling nog veel drugsoverlast en criminaliteit,’ vertelt projectleider Armando Sorrentino van Woonstad Rotterdam. ‘Een deel van de krakers waren mensen uit de creatieve sector, die moeilijk een woonruimte konden vinden. Zij wilden graag blijven. Deze bewoners waren goed voor de buurt en dat wilden we zo houden. Samen met de eerste bewonersvereniging werd gezorgd voor een minimale opknapbeurt. ‘Die positieve ervaringen in het verleden is de basis om met elkaar door te bouwen: aan het gebouw en de samenwerking.’

  2016: Samenwerking gaat door, bewoners houden invloed
  In de tien jaar die volgden werd Oud-Charlois écht de thuisbasis van de creatieve bewoners. Ze zorgden voor verbinding in de buurt, door kunstfestivals en workshops voor schoolkinderen te organiseren. Toen de afspraak in 2016 eindigde, waren de bewoners hier niet meer weg te denken. Maar de woningen en werkruimtes hadden inmiddels een grote opknapbeurt nodig.

 • Contactgegevens

  Heb je vragen? De contactpersoon voor informatie over het project is Armando Sorrentino, projectleider Wijken. Je kunt hem bellen op de dagen maandag tot en met donderdag tussen 8.30 - 17.00 uur op telefoonnummer op 010 – 440 88 00.

  Heb je een vraag over het wonen in de Wolphaertstraat? Kijk dan eens op W1555. Ook hier vind je meer informatie over de bewoners van de Wolphaertstraat, het huren van een woning en de activiteiten. Vragen kun je mailen naar wolphaert1555@gmail.com

 

Veel gestelde vragen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.