Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

De Mijnkintbuurt: prettig wonen voor gezinnen

Onderdeel van Nieuwbouw

Nieuwbouw Mijnkintbuurt

Mijnkintbuurt nieuwbouw project

De kleine koopwoningen in de Mijnkintbuurt op Rotterdam-Zuid zijn van slechte kwaliteit. De woningen zijn vaak slecht onderhouden. En er wonen veel huurders voor een korte tijd. Dit maakt dat er weinig sociale binding is met de wijk. In 2016 hebben we met de gemeente afgesproken dat we deze buurt in de Tarwewijk samen gaan aanpakken en weer aantrekkelijk maken voor gezinnen. De gemeente koopt de woningen aan en verzorgt de herhuisvesting van de bewoners. Wij gaan aan de slag met het bouwen van nieuwe woningen. Dit project is onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). In totaal slopen we 300 woningen en 4 bedrijfspanden. Daar bouwen we circa 140 woningen voor terug.

Wat gaan we doen

De aanpak van de Mijnkintbuurt wordt verdeeld in twee fasen.

 • Fase 1:
  Deze fase bestaat uit een deel van de woningen aan de Spruytstraat (de even nummers), een deel van de Polslandstraat (de oneven nummers) en de gehele Wuysterstraat. Van februari 2017 tot begin 2021 heeft de gemeente 162 oude, kleine woningen en vier bedrijfsruimten gekocht van de eigenaren. Daarnaast had Woonstad zelf 6 woningen in eigendom. De sloop is eind augustus 2021 begonnen. Er komen 88 grotere, milieuvriendelijkere huurwoningen voor gezinnen in de plaats. Bestaande uit:
  - 16 eengezinswoningen in de midden huur,
  - 48 eengezinswoningen sociaal plus, 
  - 24 beneden-bovenwoningen sociaal plus.
  We verwachten medio 2022 te beginnen met de nieuwbouw.
 • Fase 2:
  Bestaat uit de Polslandstraat (de even nummers) en de gehele Voetjesstraat. Sinds eind 2019 is de gemeente bezig met de aankoop van nog eens 122 woningen. Woonstad heeft zelf 10 woningen in bezit. Daar komen ongeveer 50 à 60 grotere woningen voor terug. We verwachten dat de bestaande woningen in 2024 worden gesloopt. De nieuwbouw start eind 2024, begin 2025. Tot de sloop verhuren wij de woningen tijdelijk, zodat ze niet leeg staan. Dat houdt de wijk leefbaar.

Meer weten over?

 • Hoe de gemeente de woningen heeft gekocht? Kijk dan op hun webpagina.
 • Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid? Kijk dan op NPRZ.nl.

 • Woningen

  Verschillende woningen voor een diverse buurt

  De nieuwe woningen zijn groter en van betere kwaliteit. Dat maakt ze geschikt voor gezinnen, die nu vaak nog weggaan uit de wijk. Het grootste deel van de nieuwe woningen in fase 1 worden sociale huurwoningen. In fase 2 bouwen we woningen voor de vrije sector. Op deze manier maken we het woningaanbod diverser. Zo wordt de buurt aantrekkelijk voor een mix van verschillende mensen.

  Niemand zonder woning

  De bewoners die moeten vertrekken gaan eerst zelf op zoek naar een nieuwe woning. Als ze die niet kunnen vinden, helpen wij en de gemeente daarbij. Soms gebeurt dat in samenwerking met andere woningcorporaties. We zorgen ervoor dat iedereen een andere woning krijgt.

  Denken aan het milieu

  De nieuwe woningen zijn ook een stuk milieuvriendelijker dan de oude woningen.

  • Ze zijn goed geïsoleerd, wat energie bespaart;
  • Met zonnepanelen wekken bewoners straks zelf groene energie op;
  • Ook zijn de woningen straks aardgasvrij;
  • Ze worden verwarmd met milieuvriendelijkere stadsverwarming.
 • Planning

  Fase 1:

  • Sloop start augustus 2021
  • Nieuwbouw begint medio 2022 

  Fase 2:

  • Sloop start 2024
  • Nieuwbouw start 2024/2025

  Goed om te weten
  Deze planning kan veranderen. We informeren buurtbewoners via nieuwsbrieven.

  planning fase 1 en 2
 • Hoe het allemaal is begonnen

  De Mijnkintbuurt is onderdeel van de Tarwewijk, een van de noordelijk gelegen buurten van Rotterdam-Zuid.

  Op 31 januari 2017 werd door het college van Burgemeesters en wethouders een definitief akkoord gegeven voor de aanpak. De aanpak van de Mijnkintbuurt in de Tarwewijk is in februari 2017 gestart met het aankopen van 166 oude, kleine woningen en vier bedrijfsruimten. Woningen die leeg kwamen werden tijdelijk verhuurd aan Ad Hoc. De laatste woningen werden begin 2021 aan Woonstad overgedragen en op 30 april 2021 verhuisden de laatste Ad Hoc bewoners.

  Er kon niet gelijk worden gesloopt omdat in de lege woningen beschermde diersoorten werden aangetroffen. In de wijk werden vleermuiskasten opgehangen zodat deze dieren konden verhuizen. Een beheerteam heeft ervoor gezorgd dat in de tussenliggende maanden de leefbaarheid niet achteruit ging. Op 23 augustus 2021 is gestart met de daadwerkelijk sloop van Mijnkint 1 & 2.

Locatie


Veel gestelde vragen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.