Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Geschiedenis en architectuur

De bestaande 144 appartementen in vier woongebouwen aan de Oost-Sidelinge zijn in 1948 gebouwd. Toen waren auto’s alleen nog beschikbaar voor een kleine groep mensen. Op foto’s uit die tijd zie je dan ook geen geluidsmuur. Auto’s kijken was een mooie hobby en dat kon prima vanuit de flats. De appartementen zijn gebouwd in een tijd dat er een enorm woningtekort was en een tekort aan materialen. Bouwen volgens een vast systeem (systeembouw) was de oplossing om snel en goedkoop te bouwen met zo weinig mogelijk materialen. Voor de buitenkant van het gebouw is gebruik gemaakt van systeemplaten van schokbeton. Bijzonder is dat deze systeemplaten versierd zijn met cirkels en kruizen. Daarom staan deze flats ook op een voorlopige gemeentelijke monumentenlijst. In de gemeenteraad is hierover gediscussieerd en in november 2019 er is een motie ingediend. De motie ‘Oost-Sidelinge - als een Feniks herrezen’ is vóór het bewaren en opnieuw gebruiken van vooral de versierde systeemplaten. Deze motie is aangenomen en daarom gaan we de originele platen gebruiken in de nieuwbouw.

Architectuur

Na de oorlog werd veel gebouwd met beton. Dit zie je terug in de gebouwen. Er werd gewerkt met onderdelen die vooraf in elkaar gezet waren, zodat ook arbeiders zonder opleiding ermee konden bouwen. Het zijn vier flats op een rij. Ook de buitenruimte is mee ontworpen. In de stedenbouw noemen we dat ‘het ensemble’. De versiering aan de buitenkant van de gebouwen doorbreekt het simpele karakter.

Monument of niet?

Oost-Sidelinge stond op een lijst van mogelijke gemeentelijke monumenten. Daarom hebben we samen met Roterodamum, de vertegenwoordiger van de erfgoedpartijen, gekeken of het mogelijk was de woningen te laten staan. Uiteindelijk hebben we gezien dat dat te duur zou zijn en te ongezond voor de bewoners. Slopen en opnieuw bouwen maakt het mogelijk een gezond woongebouw neer te zetten dat lang meegaat. 

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.