Verzekeringen

Verzekeringen afsluiten is verstandig en in bepaalde gevallen zelfs noodzakelijk om je te dekken tegen schade en te beschermen tegen het risico in financiële problemen te komen.

De VvE is wettelijk verplicht een aantal zaken te verzekeren. Een heleboel zaken, in en op de woning, zijn niet gedekt door de verzekeringen die de VvE heeft afgesloten. Als huiseigenaar en lid van een VvE is het verstandig om daarom ook zelf bepaalde verzekeringen af te sluiten. In de tabel vind je eenvoudig welke verzekering wat dekt. In VvE Portaal kun je zien welke verzekeringen de VvE heeft afgesloten.

VVE verzekeringen

Iedere VvE is verplicht verzekeringen af te sluiten die schade dekken aan de gezamenlijke delen van het gebouw. Dit zijn de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kan de VvE besluiten om andere verzekeringen af te sluiten, zoals glas, rechtsbijstand en bestuurdersaansprakelijkheid. Is er via de VvE een glasverzekering afgesloten, dan kun je schade melden via de Glaslijn: 0800 333 63 33.

Een collectieve opstalverzekering dekt de schade aan de vaste delen van het gebouw. Of de verzekering de schade dekt is afhankelijk van de oorzaak. De verzekering dekt alleen schade die is ontstaan door onvoorziene omstandigheden. Vandalisme, achterstallig onderhoud en schade door eigen schuld zijn uitgesloten. De opstalverzekering betaalt uit in natura en niet in geld. Dit betekent dat de verzekeraar een aannemer inschakelt om de schade te herstellen. Je eigen spullen zijn niet gedekt door de opstalverzekering. Sluit hiervoor zelf een inboedelverzekering af.

Schade melden

Heb je schade? Log dan in bij VvE Portaal of bel ons op 010 440 88 00.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die een gebouw veroorzaakt aan derden of spullen van derden. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die los raakt en op een geparkeerde auto valt. 

Jouw verzekeringen

Als eigenaar van een appartement is het verstandig een verzekering voor inboedel, aansprakelijkheid en glas af te sluiten. Woonstad VvE beheer adviseert je om je goed te verzekeren. Wij kunnen je geen advies geven waar je je moet verzekeren. Er zijn genoeg websites of maatschappijen waar je informatie op kunt vragen.

Een inboedelverzekering verzekert verlies en beschadiging van roerende zaken (inboedel) in jouw huis bij bijvoorbeeld brand, waterschade en diefstal. Iedere verzekering heeft andere voorwaarden, dus vergelijk ze goed.  
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen het risico van aansprakelijkheid. Simpel gezegd: je bent verzekerd tegen schade die je (onopzettelijk) veroorzaakt.

Vaak is er via de VvE een glasverzekering afgesloten.Is dit niet het geval en is glas niet meeverzekerd in je inboedelverzekering? Dan kan het slim zijn hiervoor een aparte verzekering af te sluiten. Vooral als er in jouw huis speciaal glas gebruikt is. 

Wie is verantwoordelijk?

Een eigenaar van een appartement is verantwoordelijk voor alle losse zaken in de woning en de ruimten die bij de woning horen, (berging, balkon enz). De Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor alle vaste delen van het gebouw. Vaste zaken zoals keukens vallen in het algemeen onder de opstalverzekering van de VvE. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de eigenaar een dure keuken heeft laten installeren. Informeer altijd bij je bestuurder of je dit als huiseigenaar zelf (aanvullend) moet verzekeren.

Is de oorzaak/probleem in het privédeel, dan is de appartementeigenaar verantwoordelijk. Is de oorzaak/ probleem in een gemeenschappelijk deel, dan is de VvE verantwoordelijk. Bekijk in splitsingsakte welke delen van jouw gebouw onder de verantwoordelijkheid van de VvE en welke onder die van de eigenaar vallen. Deze akte vind je in VvE Portaal.

Schade melden

Heb je schade? Log dan in bij VvE Portaal of bel ons op 010 440 88 00.