De site van Woonstad Rotterdam maakt gebruik van cookies. Meer informatie.Dit venster niet meer tonen.

Verzekeringen

Verzekeringen afsluiten is verstandig en in bepaalde gevallen zelfs noodzakelijk om je te dekken tegen schade en te beschermen tegen het risico in financiële problemen te komen.

Jouw VvE is wettelijk verplicht een aantal zaken te verzekeren. Een heleboel zaken, in en op de woning, zijn niet gedekt door de verzekeringen die jouw VvE heeft afgesloten. Als huiseigenaar en lid van een VvE is het verstandig om daarom ook zelf bepaalde verzekeringen af te sluiten. In de tabel vind je eenvoudig welke verzekering wat dekt. In Mijn VvE  kun je zien welke verzekeringen jouw VvE heeft afgesloten.

VVE verzekeringen

Iedere VvE is verplicht verzekeringen af te sluiten die schade dekken aan de gezamenlijke delen van het gebouw. Dit zijn de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Een collectieve opstalverzekering dekt de schade aan de vaste delen van het gebouw. Of de verzekering de schade dekt is afhankelijk van de oorzaak. De verzekering dekt alleen schade die is ontstaan door onvoorziene omstandigheden. Vandalisme, achterstallig onderhoud en schade door eigen schuld zijn uitgesloten. De opstalverzekering betaalt uit in natura en niet in geld. Dit betekent dat de verzekeraar een aannemer inschakelt om de schade te herstellen.

Lees meer over de collectieve opstalverzekering.

Een collectieve opstalverzekering dekt schade aan de vaste delen van het gebouw. Heb je schade door achterstallig/uitgesteld onderhoud in de woning of andere ruimten van het privédeel, dan vergoedt de opstalverzekering de schade niet. In de splitsingsakte die je hebt ontvangen bij de koop van je woning, staat welke delen van het gebouw onder de verantwoordelijkheid van de VVE vallen en welke onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Lees meer over de aansprakelijkheidsverzekering.

Daarnaast kan jouw VvE besluiten om andere verzekeringen af te sluiten, zoals glas, rechtsbijstand en bestuurdersaansprakelijkheid.  

Jouw verzekeringen

Als eigenaar van een appartement is het verstandig een verzekering voor inboedel, aansprakelijkheid en glas af te sluiten. Woonstad VvE beheer adviseert je om je goed te verzekeren. Wij kunnen je geen advies geven waar je je moet verzekeren. Er zijn genoeg websites of maatschappijen waar je informatie op kunt vragen.

Een inboedelverzekering verzekert verlies en beschadiging van roerende zaken (inboedel) in jouw huis bij bijvoorbeeld brand, waterschade en diefstal. Iedere verzekering heeft andere voorwaarden, dus vergelijk ze goed.  
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen het risico van aansprakelijkheid. Simpel gezegd: je bent verzekerd tegen schade die je (onopzettelijk) veroorzaakt.

Is glas niet meeverzekerd in je inboedelverzekering? Dan kan het slim zijn hiervoor een aparte verzekering af te sluiten. Vooral als er in jouw huis speciaal glas gebruikt is.

Wie is verantwoordelijk?

Een eigenaar van een appartement is verantwoordelijk voor alle losse zaken in de woning en de ruimten die bij de woning horen, (berging, balkon enz). De Vereniging van Eigenaren is verantwoordelijk voor alle vaste delen van het gebouw. Vaste zaken zoals keukens vallen in het algemeen onder de opstalverzekering van de VvE. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de eigenaar een dure keuken heeft laten installeren. Informeer altijd bij je bestuurder of je dit als huiseigenaar zelf (aanvullend) moet verzekeren.

Is de oorzaak/probleem in het privédeel, dan is de appartementeigenaar verantwoordelijk. Is de oorzaak/ probleem in een gemeenschappelijk deel, dan is de VvE verantwoordelijk. Bekijk in splitsingsakte welke delen van jouw gebouw onder de verantwoordelijkheid van de VvE en welke onder die van de eigenaar vallen. Deze akte vind je in Mijn VvE.