Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Linker Rottekade: bouwen aan het water

Een prachtige plek aan het water in Rotterdam om te wonen en te werken. Alleen deze gebouwen hadden slechte funderingen. Het werk aan de funderingen is bijna klaar. Deze zijn hersteld en verbeterd. Dat was nodig om in de toekomst veilig te kunnen wonen en werken. Er wordt hard doorgewerkt door de aannemer aan het opknappen van de sociale huurwoningen die hier terugkomen. Ook de bedrijfspanden op de begane grond worden flink verbouwd. Op deze pagina lees je meer over de ontwikkelingen aan de Linker Rottekade.

Artist_impresion_Linker_Rotte_Kade
Een voorbeeld van de Linker Rottekade na alle werkzaamheden.

Beter wonen aan het water.

De woningen aan de Linker Rottekade 1 tot en met 21 (behalve nummer 6 en 7), Paradijslaan 146 en Schuttersweg 129 worden opgeknapt. Ze worden milieuvriendelijker door betere isolatie, stadsverwarming en zonnepanelen. Ook voegen we een aantal woningen samen, zodat er straks ruimte komt voor zowel kleine huishoudens als gezinnen. Dit komt er terug:

 • 16 x 2-kamerwoningen
 • 8 x 3-kamerwoningen
 • 14 x 4-kamerwoningen
 • 6 x 5-kamerwoningen

De nieuwe bewoners wonen in een prettig huis, op een mooie plek aan het water voor een sociale huurprijs tussen de € 635,- en € 755,-*. We verwachten dat de 44 woningen begin 2023 klaar zijn. Die komen dan als eerste beschikbaar voor mensen met urgentie. Zij hebben voorrang op de wachtlijst. De woningen die niet worden verhuurd aan mensen met urgentie, worden aangeboden via Woonnet Rijnmond.

*Prijspeil van 2021

De bedrijven aan het water.

De winkelpanden en bedrijfspanden vanaf huisnummer 1 tot en met 15 knappen we op. Met de vorige ondernemers hebben we afspraken gemaakt. Alleen aan het gebouw van de Aldi (huisnummer 6 en 7) gaan we niet werken, omdat dit niet van Woonstad Rotterdam is. Op de Linker Rottekade komen er verschillende bedrijfsruimtes op de begane grond. Voor de invulling van twee van die bedrijfsruimtes gaan we binnenkort in de wijk ophalen welke wensen en ideeën er zijn voor winkels en/of horeca. Ook komt er een nieuwe vestiging van Man Met Bril Koffie op de Linker Rottekade.

Vestiging van Man Met Bril Koffie.

In de bedrijfsruimte aan de Linker Rottekade met huisnummers 9 t/m 15 komt een hotel, koffiebar, branderij en restaurant van Man Met Bril Koffie. Achter de bedrijfspanden zat een grote aanbouw. Die is ondertussen gesloopt. Daar komt een nieuwe aanbouw voor terug waar de hotelkamers in komen. Er verdwijnen geen sociale huurwoningen voor het hotel.

Hoe wordt die nieuwe aanbouw? We werken hard aan de schetsen. Die kun je over een tijdje zien op deze pagina.

Wil je meer weten over het koffiehotel?

Wil je meer weten over het koffiehotel? Neem dan een kijkje op de website van Man Met Bril Koffie.

Wat mis jij nog in de buurt?

Woon je in Nieuw Crooswijk? Dan zijn we benieuwd welk aanbod aan winkels en/of horeca jij nog mist in de buurt. Begin mei krijgen wijkbewoners en ondernemers in de wijk een uitnodiging voor een online vragenlijst. Daarin kun je jouw wensen en ideeën delen. Zo help je ons om keuzes te maken over de toekomstige ondernemers in de wijk. Ga je liever met ons in gesprek? Meld je dan aan door een mail te sturen naar nieuwcrooswijk@woonstadrotterdam.nl.  Doe dat voor 1 mei. Wel moeten we rekening houden met allerlei zaken bij zo’n keuze, maar de uitkomst van de vragenlijst wegen we zeker mee in die keuzes. De opbrengsten van de vragenlijst zoals de ideeën en wensen delen we natuurlijk met de wijkbewoners.

Linker Rottekade - renovatie.
De Linker Rottekade nu.

Planning

Het werk aan de fundering is bijna klaar. Sinds september 2021 tot eind 2022 werken we aan de buitenkant van het gebouw. Het hele project is in het voorjaar van 2023 klaar. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Coen Hagedoorn Bouw. Ook de buren worden geïnformeerd over de planning van het werk. Zodat zij weten wanneer de overlast groot is en wanneer dit minder wordt. Waar het kan, doen we ons best om de overlast zo klein mogelijk te houden. Daarvoor maken we werkafspraken met de aannemer. Dat is fijn als je veel thuis bent. Buurtbewoners kunnen zich (per mail aan nieuwcrooswijk@woonstadrotterdam.nl) aanmelden voor de groepsapp om berichten over de gedetailleerde planning te ontvangen.

Hoe valt het werk samen met het groot onderhoud en herinrichting van de Crooswijks bocht?

Zoals je misschien hebt gelezen, is de gemeente aan de slag met werk aan de Crooswijksebocht. Dit werk zal tot en met de eerste maanden van 2022 duren. Dit betekent dat er langs de Rotte in Nieuw Crooswijk veel tegelijk gebeurt. We hebben vaak overleg met de gemeente om te zorgen dat de overlast voor bewoners beperkt is.

Goed om te weten

 De huurprijzen gelden voor 2021. Deze kunnen later nog aangepast worden. 

Veel gestelde vragen

 • Welke woningen komen er terug aan de Linker Rottekade?

  Er komen 44 sociaal plus huurwoningen terug. Die hebben een huurprijs tussen de €633,26 en €763,66. Hoeveel huur je betaalt, hangt af van je inkomen en huishouden.

  In totaal zijn het:

  • 16 x 2-kamerwoningen
  • 8 x 3-kamerwoningen
  • •14 x 4-kamerwoningen
  • •6 x 5-kamerwoningen
 • Hoe ver is het funderingsherstel aan de Linker Rottekade?

  Al het heiwerk is klaar. Dat betekent dat alle palen voor de nieuwe fundering in de grond zitten. Het werk wat voor de meeste overlast zorgt is daarmee klaar. Het beton voor de fundering moet op sommige plekken nog gestort worden, zoals bijvoorbeeld voor de uitbouw van het hotel.

 • Wordt het drukker met parkeren aan de Linker Rottekade?

  We hoorden vanuit de bewoners in de wijk de zorg over de parkeerdruk in de wijk die misschien groter wordt met de komst van het hotel en de woningen. Maar er komen 4 minder woningen terug dan eerst. Dit komt omdat we een aantal woningen samenvoegen om grotere sociale huurwoningen te maken waar veel vraag naar is in Rotterdam. Er verdwijnen geen woningen voor het hotel dat in het bedrijfspand komt. We verwachten dat de woningen niet voor extra druk zorgen op de parkeerplekken die er zijn in vergelijking met de oude situatie met 48 woningen. Voor het hotel wordt berekend of dit gaat zorgen voor extra parkeerdruk of niet. Als die parkeerdruk te groot wordt, wordt er met de Gemeente Rotterdam gezocht naar een oplossing.

 • Gaat Nieuw Crooswijk naar koffie ruiken door het nieuwe koffiehotel van Man Met Bril Koffie?

  Nee. De koffiebranderij van Man Met Bril Koffie heeft een modern afzuigsysteem. De lucht in de koffiebranderij wordt gezuiverd voordat het weer naar buiten gaat. Hiervoor wordt er een schoorsteen gebouwd langs de achtergevel aan het hotel. De schoorsteen gaat via de achterkant van de woningen omhoog. Deze komt uit boven de hoogste woning in de wijk. Dat is nodig om te zorgen dat er voldoende trek is zodat de schoorsteen goed kan werken.

 • Waarom is er een keuze gemaakt voor het hotel van Man Met Bril Koffie aan de Linker Rottekade?

  Het bedrijfsconcept van Man Met Bril Koffie past bij het ontwikkelplan van de Linker Rottekade dat samen met de Gemeente Rotterdam is gemaakt. Het bedrijf biedt horeca, een koffiebranderij en hotel en zorgt zo voor extra activiteiten in de wijk. Activiteiten die ook Rotterdammers uit andere wijken kan aantrekken en bezoekers van buiten de stad. Daarmee biedt het ook voor andere ondernemers in de wijk een kans om nieuwe klanten te trekken.

 • Wordt het achterterrein van hotel aan de Linker Rottekade opnieuw ingericht met bomen en planten?

  Omdat de nieuwe aanbouw minder diep is dan de oude aanbouw ontstaat er een groter achterterrein. Samen met de achterburen en Man Met Bril Koffie gaan we overleggen hoe we dit achterterrein kunnen inrichten en waarvoor. Als er behoefte is aan bomen en planten, kunnen we dat organiseren. In april van dit jaar gaan we langs bij de achterburen, die we nog niet hebben gesproken, om te horen wie er mee wil denken.

 • In hoeveel bedrijfspanden komt het hotel van Man Met Bril Koffie?

  Het hotel van Man Met Bril Koffie komt straks in 5 bedrijfspanden aan de Linker Rottekade met huisnummers 9 t/m 15. De andere 3 bedrijfspanden die worden opgeknapt krijgen een andere bestemming. Voor twee van die bedrijfspanden nodigen we wijkbewoners en ondernemers in mei uit om hun wensen en ideeën voor de invulling te delen via een online vragenlijst. Als ze liever persoonlijk met ons in gesprek gaan, horen we dat ook graag. Lees meer op de projectpagina bij het alinea ‘Wat mis jij nog in de buurt?’.

 
 
 
Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.