Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

535 woningen in Pendrecht klaar en aardgasvrij

20 juli 2022
Duurzaamheid Huren bij Woonstad

Een bijzonder moment voor de Tiengemetenbuurt in Pendrecht, Rotterdam-Zuid. Want op 12 juli kregen de laatste zeven gezinnen de sleutel van hun nieuwe, duurzame woning. Heel fijn voor de bewoners, maar ook iets waar Woonstad Rotterdam trots op is. In totaal maakten wij hier namelijk 535 huizen helemaal aardgasvrij!

Oplevering Halsterenstraat Pendrecht aardgasvrij bloemen

Duurzame buurt

Samen met de gemeente en energiebedrijf Vattenfall heeft Woonstad Rotterdam de Tiengemetenbuurt in de wijk Pendrecht voor een groot deel energiezuinig gemaakt. Bram van Deelen was in het projectteam bij elke stap betrokken: ‘Alle bestaande en nieuwe huizen zijn nu duurzaam. Ze hebben geen gasaansluiting meer, maar worden verwarmd door stadsverwarming. Ook is er dubbelglas geplaatst en liggen er zonnepanelen op de daken’, vertelt van Deelen. Maar dat is nog niet alles. De buitenkant van de eengezinswoningen is gerenoveerd en ook de keuken, badkamer en het toilet zijn vernieuwd. 

Alle bestaande en nieuwe huizen zijn nu duurzaam. Ze hebben geen gasaansluiting meer, maar worden verwarmd door stadsverwarming. Ook is er dubbelglas geplaatst en liggen er zonnepanelen op de daken.

Bram van Deelen

Heel Rotterdam neemt voor 2050 afscheid van aardgas. De Tiengemetenbuurt in Pendrecht was als eerste aan de beurt. We hebben hier in totaal zes projecten afgerond. Onder meer het aansluiten van de Tiengemetenflat en de Korpersteijnflat op stadsverwarming horen er ook bij.

Geslaagd proefproject

Ook projectcoördinator Loubna Hajji kijkt tevreden terug en vertelt: ‘Zo mooi om te zien hoe gelukkig alle bewoners zijn met hun nieuwe huis. Dat is toch wel het leukste onderdeel van mijn werk.’ Maar ze beseft ook dat het voor de oude bewoners zwaar was. ‘Tijdens de renovatie van hun woningen verhuisden ze tijdelijk naar een logeerwoning en zo lang werkzaamheden in de straat, dat is natuurlijk voor niemand leuk.’

Door veel te praten met de buurt is het gelukt om er wat moois van te maken. De Tiengemetenbuurt is echt een voorbeeld voor volgende projecten. ‘In de toekomst is ons plan om nog meer woningen in Pendrecht aan te sluiten op stadsverwarming.’

Oplevering Halsterenstraat Pendrecht aardgasvrij bewoner voor deur 2
Oplevering Halsterenstraat Pendrecht aardgasvrij bewoner voor deur

Blije buren

Een nieuw huis betekent natuurlijk ook nieuwe buren. Gelukkig voelt het hier voor iedereen vanaf dag één als thuis. Met weinig auto’s in de wijk is het er groen en veilig voor kinderen om lekker buiten te spelen. En nu het zonnetje schijnt spreekt een van de buren al enthousiast over een gezellig badje in de voortuin. Veel bewoners staan dan ook te springen om (zelf) aan de slag te gaan.

‘Als we een beetje ons best doen kunnen we in augustus verhuizen,’ zegt een van de bewoners. ‘Dan is niet alles af, maar dat komt wel als we er wonen.’ Koken zonder gasaansluiting wordt wel even wennen. ‘Colombiaanse arepas maken op een elektrische kookplaat is een hele uitdaging. Maar uiteindelijk komt dat ook wel goed.’

Oplevering Halsterenstraat Pendrecht aardgasvrij gevels

Meer informatie

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.