Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

85 procent van de woningen van Woonstad Rotterdam in "redelijke tot uitstekende" conditie

22 september 2021
Verbouwen en onderhoud

Op zaterdag 18 september bracht RTL Nieuws een bericht naar buiten over de staat van onderhoud van corporatiewoningen. Daarin stond dat de kwaliteit van bijna de helft van de sociale huurwoningen van Woonstad Rotterdam 'matig tot zeer slecht' zou zijn. Deze conclusie trok RTL Nieuws op basis van cijfers die wij zelf hebben aangeleverd bij de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Dit beeld klopt niet: 85% van de woningvoorraad van Woonstad Rotterdam is redelijk tot uitstekend onderhouden. Vier vragen aan bestuurder Mohamed el Achkar.

Gouvernestraat_ onderhoud-reactie-nieuwsitem-RTL

Klopt het dat bijna de helft van alle woningen van Woonstad Rotterdam slecht onderhouden zijn?

“Nee, dat klopt gelukkig niet. Toen ik de berichten zag, schrok ik me rot. Ik dacht: ‘Dit kan toch niet waar zijn?’ We hebben een grote onderhoudsopgave, dat is waar. Daarom doen we ook ontzettend veel aan woningverbetering. Ik heb mijn medewerkers uiteraard meteen gevraagd naar de werkelijke cijfers. Vertaald naar de criteria die RTL Nieuws heeft gebruikt, scoort niet de helft, maar ongeveer 15% van onze woningen in de categorieën matig tot zeer slecht. Dat betekent dat 85% er gewoon redelijk tot uitstekend bijstaat.”

Waar komt het beeld van RTL Nieuws dan vandaan?

“Dat onjuiste beeld komt voort uit cijfers die wij hebben aangeleverd bij de Autoriteit woningcorporaties, waarop de berichtgeving van RTL Nieuws is gebaseerd. Die cijfers zijn niet representatief voor de kwaliteit van onze woningen, althans niet op de manier waarop RTL Nieuws ze vergelijkt met andere corporaties. De cijfers die wij aanleverden geven vooral een beeld van de leeftijd van onze woningen. Ze zeggen niet direct iets over de kwaliteit. Woonstad Rotterdam heeft veel oudere, vooroorlogse woningen. Die scoren dus vaak laag in een op leeftijd gebaseerde indeling. Maar een oude woning is lang niet altijd een slecht onderhouden woning. De werkelijke conditie van onze woningen is gelukkig stukken beter dan RTL beschrijft.”

15% van de woningvoorraad met een score matig of slecht is ook nog fors.

“Dat klopt. Onze onderhoudsopgave is groot. Omdat wij weten hoe belangrijk een goede woning is voor huurders, pakken we onderhoud krachtig aan. Jaarlijks investeren we zo’n 130 miljoen euro om de kwaliteit van onze woningen op orde te brengen. Behalve voor regulier onderhoud maken we meer geld vrij voor het renoveren en vernieuwen van verouderde sociale huurwoningen. Een grote opgave hierbij is de verduurzaming en het herstellen van funderingen. Het tempo van renovatie en vernieuwing schroeven we in de komende jaren verder op.”

Die 130 miljoen per jaar is dus blijkbaar niet genoeg om alle achterstanden weg te werken?

“We doen al veel, en graag zouden we nog meer geld investeren in woningkwaliteit. Helaas zijn onze middelen beperkt, onder meer door de verhuurdersheffing, een belasting die woningcorporaties betalen aan het Rijk. Bovendien hebben we, behalve onderhoud, nog meer maatschappelijke taken. Zo willen we duizenden betaalbare woningen bijbouwen, al onze woningen van het gas afhalen en de leefbaarheid in wijken op peil houden. Dat kost ook geld.”

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.