Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Nieuwe woonvorm voor senioren: Thuisplusflats

Zelfstandig wonen met zorg dichtbij
22 april 2021
Huren bij Woonstad

Je kunt nog zelfstandig wonen, maar merkt dat je ook wel wat meer zorg en ondersteuning nodig hebt. Een verpleeghuis is echt nog niet nodig. Wat kun je dan doen?

Het gat tussen zelfstandig wonen en een verpleeghuis is te groot. Om dit gat voor Rotterdammers te dichten, kijken we met de gemeente Rotterdam en zorg- en welzijnsorganisaties naar nieuwe manieren van wonen voor senioren. De Thuisplusflat is hier een voorbeeld van. Op 16 april heeft wethouder Sven de Langen de thuisplusflat in Ommoord geopend. Wij hebben een Thuisplusflat in Prinsenland en één in IJsselmonde.

Wat is een Thuisplusflat?

In een Thuisplusflat hebben bewoners een eigen huurwoning en wonen zij zelfstandig. In de flat is een kantoor van een zorgorganisatie met een vast team van zorgmedewerkers. Zo kunnen bewoners zorg en ondersteuning krijgen op het moment dat dit nodig is en dicht bij huis vragen stellen aan een vertrouwd contactpersoon. Eenzaamheid en behoefte aan zorg worden sneller gezien. Het zorg- en welzijnsteam organiseert ook verschillende activiteiten rondom bewegen, gezondheid en ontmoeten.

Voor senioren is het fijn dat ze een eigen plek houden waar ze kunnen leven zoals ze gewend zijn én een veilige en sociale omgeving om zich heen hebben.

Het is heel prettig om terug te kunnen vallen op iemand die direct in de buurt is. Dat geeft vertrouwen en veiligheid.’

Ada Straatsma

Bewoner Ada vertelt

Ada Straatsma, bewoner van de Leyerwaard flat is blij dat ‘haar’ flat is uitgekozen als Thuisplusflat. ‘Het is niet altijd makkelijk om als oudere je weg te vinden in de maatschappij nu. Veel gaat digitaal, dingen veranderen en er is ook minder steun in de buurt. Ik merk het zelf ook. Ik kan nog goed en weet mijn weg ook wel te vinden, maar ik merk ook dat mijn veerkracht minder wordt. Het is heel prettig om terug te kunnen vallen op iemand die direct in de buurt is, zoals nu met Marloes van zorginstelling Aafje. Dat geeft vertrouwen en veiligheid.’

Aan mijn buren merk ik al langer dat er behoefte voor ondersteuning is. Ze komen vaak bij mij en mijn partner met vragen. We helpen waar het kan of verwijzen iemand door, maar wij weten ook niet alles. We hebben al vaker gedacht dat het fijn zou zijn als er iemand dicht in de buurt is die kan helpen en mensen de weg wijst. En iemand die ook zelf kan kijken of iemand hulp nodig heeft. Die persoon is er nu.

De Thuisplusflats van Woonstad

Samen met de gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties zijn we twee Thuisplusflats begonnen. In Prinsenland hebben we samen met LelieZorggroep en Buurtwerk een Thuisplusflat in de Prinsessenflats opgezet. We zijn nog bezig met de verbouwing: er komt een grotere scootmobielstalling, grotere galerijen en balkons en een ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het gebied rondom de flats is een seniorvriendelijke wijk met voldoende geschikte woningen, een toegankelijke buitenruimte en een supermarkt en apotheek binnen handbereik.

In IJsselmonde werken we samen met Aafje aan een Thuisplusflat aan de Leyerwaard Grienderwaard. De flats zijn verbonden door een grote recreatieruimte. Aafje heeft kantoorruimte in de flat waar een vast aanspreekpunt voor bewoners zit. Ook hier wordt gewerkt aan de buurt om senioren een veilige en sociale omgeving te bieden.

Toekomstplannen

De gemeente heeft als pilot zes Thuisplusflats in verschillende stadsdelen geopend: Prinsenland, IJsselmonde, Hoogvliet, Beverwaard, Ommoord en Het Lage Land. Als het een succes is, dan wordt dit uitgebreid naar andere stadsdelen. De ambitie is om in elk stadsdeel een Thuisplusflat te hebben.

Meer weten over seniorenwoningen?

Informatie over ons beleid, woonwensconsulenten en het aanbod vind je bij Seniorenwoningen