Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Onbetaalbare woningen door gemeentebeleid

6 juli 2021
Verbouwen en onderhoud

De gemeenteraad van Rotterdam stemt donderdag over de grondprijzen voor sociale huurwoningen. Gisteren dienden D66, Leefbaar Rotterdam, VVD en het CDA een motie in die vraagt om de grondprijs niet met 17% inflatiecorrectie, maar met 98% te verhogen. Een verdubbeling van de grondprijs voor sociale huurwoningen. Dat geld moet volgens hen ingezet worden om middenhuurwoningen te subsidiëren. Zo draaien sociale huurders op voor het goedkoper maken van middenhuurwoningen. Dat is onacceptabel, zeker gezien de huidige woningnood.

Gevolgen

Het verdubbelen van de grondprijs leidt tot minder en slechtere sociale huurwoningen, terwijl de stad juist meer en betere woningen nodig heeft. Daarnaast verslechtert de financiële positie van corporaties met dit voorstel, dat haaks staat op de aanbevelingen uit het rapport Opgaven en Middelen over de financiële slagkracht van woningcorporaties. Die is beperkt en zeer kwetsbaar, onder andere door de verhuurderheffing.

Spijkerharde cijfers

Uit het recent verschenen rapport Opgave en Middelen blijkt dat corporaties nu al 10 miljard euro tekort komen om betaalbare woningen te realiseren. Dat loopt op naar 24 miljard euro in 2028. Met de verhuurderheffing beroofde het Rijk ons deels van onze investeringsmiddelen, nu wil de gemeente hetzelfde doen met dit voorstel. Dat gaat ten koste van de duizenden mensen die op zoek zijn naar een goede sociale huurwoning in Rotterdam

Wat dan wel?

Sinds 2009 zijn de grondprijzen voor sociale huurwoningen niet verhoogd in Rotterdam. Daarom vinden wij het terecht dat over de periode 2009-2022 de inflatie wordt doorberekend. Dat is een verhoging van de grondprijs van 17%. Een verdubbeling is niet acceptabel.

Rotterdamse corporaties

De Rotterdamse corporaties gingen eerder al niet akkoord met een verdubbeling van de grondprijs voor sociale huurwoningen. De verdubbeling werd toen van tafel gehaald, maar wordt nu blijkbaar alsnog geregeld via de gemeenteraad. Donderdag wordt hierover gestemd en zoals het er nu uit ziet is er een meerderheid voor dit onwenselijke voorstel. Wij roepen de partijen op om dit voorstel van tafel te halen, want de gevolgen voor alle woningzoekenden zullen enorm zijn.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.