Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Regen, regen en nog eens regen! Wat kun je doen tegen wateroverlast in huis?

16 december 2020
Tips

Het weer laat zich niet echt voorspellen, maar dat het vaak regent in Nederland is wel een zekerheid. En flink ook. Als inwoner van ‘waterstad’ Rotterdam, heb je kans op wateroverlast. Je kent vast de beelden van de Maas die overstroomt en zo hele straten laat onderlopen.

Bescherm je huis bij wateroverlast

Je kunt helaas niet zelf voorkomen dat de Maas of het riool overstromen. Gelukkig kun je wel veel doen om je huis te beschermen tegen wateroverlast.
We delen hieronder een paar handige tips.

Regenpijpen en balkonafvoer
Als je dakgoot of balkonafvoer vol zit met bladeren of ander vuil, loopt het regenwater niet goed door en zoekt het een andere weg. Misschien wel naar binnen. Controleer minimaal een keer per jaar of de regenpijp nog goed vastzit aan de dakgoot. En haal bladeren of ander vuil regelmatig uit je dakgoot of van je balkon. Is het toch verstopt geraakt? Haal dan de bladeren weg als je er zelf (met een ladder) bij kunt. Lukt dit niet? Vraag dan een reparatie aan via MijnWoonstad.

Stop regenwater voor het binnenkomt
Ligt je woning laag, dan kan het gebeuren dat bij een overstroming het water in je huis loopt. Met zandzakken en een plank voor de deuropeningen, kun je het water tegenhouden. Er zijn ook speciale waterschotten te koop die je makkelijk tijdelijk in de deuropening plaatst.

Kleine geveltuintjes, groot gemak
Een tuin met tegels is makkelijk in onderhoud, maar het is niet handig als het heel hard regent. Tegels kunnen al dat water niet aan. Aarde neemt water beter op. Heb je een tuin? Zorg dan in ieder geval voor een stukje aarde met planten tegen je huis aan. Heb je geen tuin? Je mag zelf een geveltuintje (laten) aanleggen. Je haalt dan een rijtje tegels dicht bij je huis weg en zet hier bloemen of planten in. Meer tips en hoe je het kunt laten doen, vind je bij Groenemorgen.

Bescherm je kelder
De kelder is vaak de eerste plek waar het water in loopt. Bewaar hier geen waardevolle spullen of leg ze in ieder geval op een plek waar ze niet nat kunnen worden. Een houten vloer of vloerbedekking is niet handig in de kelder. En leg verlengsnoeren niet op de grond.

Er is water in mijn huis. Wat nu?

Soms lukt het niet om het water tegen te houden. Het is dan belangrijk om snel te handelen.
Draai de gashoofdkraan dicht, zet de elektriciteit uit en ontkoppel alle apparaten. Leg waardevolle spullen als foto’s en belangrijke papieren zo hoog mogelijk in je woning: op een hogere verdieping of op een kast. Elektronische apparaten die je kunt verplaatsen, leg je ook het best zo hoog mogelijk.

Rioolwater uit wasbak, douche of wc
Zie je dat water opborrelt in je toilet, wasbak of doucheputje? Leg er dan een handdoek in.

Komt het water snel omhoog en loopt de ruimte van het toilet, de wasbak of douche ook onder? Doe de deur dicht en plaats dekens of handdoeken op de grond tegen de deur aan, zodat deze het water tegen kunnen houden.

Na deze noodmaatregelen bel je direct Woonstad Rotterdam op (010) 440 88 00.

Extra tip

Sluit altijd een inboedelverzekering af. Hiermee verzeker je je spullen bij waterschade. Zonder inboedel draai je op voor alle kosten aan je eigen spullen, als meubels, laminaat, elektronische apparatuur. Ook als de waterschade door je bovenburen komt.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.