Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Verkoop sociale huurwoningen in Lusthofkwartier in 2019

3 oktober 2023
huurwoning sociaal kopen koop verkoop

Deze week ging een bericht rond over de verkoop van sociale huurwoningen door Woonstad Rotterdam in het Lusthofkwartier in Kralingen. Ieder jaar verkopen we woningen, maar we kopen ook woningen aan. Hoe verkochten we woningen in het Lusthofkwartier?

Waarom verkoop?

In het verleden verkochten we soms verschillende losstaande woningen in een pakket. Dat deden we omdat deze woningen vaak kostbare technische problemen hadden, zoals funderingsproblemen. Als wij zo’n pand apart moeten opknappen is dat een zeer dure aangelegenheid. Daarnaast zijn wij vooral ingericht om op grotere schaal woningen op te knappen. Dat is voordeliger en omdat we met maatschappelijk geld werken willen we zorgvuldig investeren. Aan de verkoop van dit soort op zichzelf staande woningen verbonden we wel stevige voorwaarden, waaronder een opknapverplichting en sociale voorwaarden.

Voorwaarden

De kopers van onze woningen waren kleine vastgoedondernemers met een goede reputatie en met financiële capaciteit om de woningen op te knappen. We leggen in de koopovereenkomst ook sociale voorwaarden vast, zoals hoe moet er met huurders wordt omgegaan en over het oplossen van technische problemen.

In het Lusthofkwartier bijvoorbeeld werd de koper verplicht om binnen 3 jaar de panden te renoveren en te verduurzamen. Daarnaast moest het service- en prijsniveau hetzelfde zijn als dat van Woonstad Rotterdam. De woningen moesten minimaal 7 jaar sociaal verhuurd worden en bij verkoop moeten de woningen eerst aan de huurders aangeboden worden voor een prijs die door een onafhankelijk taxateur is vastgesteld.

Verkoop aan de huurder

We bieden woningen met dergelijke technische problemen niet direct aan de huurder aan. Onze ervaring is dat huurders vaak wel in de gelegenheid is waren om de woning te kopen, maar niet het geld hadden om de noodzakelijke zeer kostbare ingrepen te betalen. Daarmee werden de technische staat, kwaliteit en wooncomfort van de woning slechter. Op bovenstaande manier bieden we de woning uiteindelijk dus wél te koop aan, maar via een tussenstap, zodat het pand zeker weten werd opgeknapt.

Geen verkamering

In de sociale paragraaf is ook nadrukkelijk vastgelegd dat verkamering, woningdelen, slaapplaatsverhuur etc. allemaal niet zijn toegestaan. Ook is de verhuur aan studenten en exploitatie als pensioen- of kamerverhuurbedrijf niet toegestaan. Daar is onder andere voor gekozen gezien de huidige hoeveelheid studentenhuizen in het Lusthofkwartier, waar omwonenden al een aantal jaar vragen om een zorgvuldige balans van reguliere bewoners en studenten.

Nieuw beleid

Bovenstaande is een toelichting op hetgeen wat we in het verleden deden. Op dit moment verkopen we alleen nog aan particulieren die ook zelf in de woning willen wonen. Op dit moment zijn we bezig om ons beleid ook weer van een nieuwe update te voorzien. Een belangrijke drijfveer daarbij is dat we actief kunnen sturen op wat een buurt nodig heeft. Dat zal grotendeels gaan bepalen hoe en waar wij woningen aan- en verkopen.

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.