Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Werken aan Allemaal Wielewaal

21 oktober 2020
Verbouwen en onderhoud

Tuindorp Wielewaal is een wijk in beweging. De noodwoningen uit de jaren ‘50 maken plaats voor nieuwbouw. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat deze vernieuwing best wat stof laat opwaaien. Sommige bewoners zien op tegen de verandering en sommige mensen willen graag verhuizen naar een nieuwe woning. Anna-Maria Carbonaro is sinds april 2019 in de wijk aan de slag als kwartiermaker. Ze vertelt hoe zij bewoners weer dichter bij elkaar brengt: “Ik ben er voor de mensen, niet voor de stenen.”

IJsbreker

Anna-Maria woont al haar hele leven op Rotterdam-Zuid. Ze weet dus precies hoe ze in contact komt met de Wielewaalers. “In het begin ben ik vooral gaan kennismaken met alle bewoners. Luisteren naar waar hun pijn zit, maar ook naar waar hun kracht zit. Mijn hondje Boefie bleek daarbij een belangrijke ijsbreker”, lacht ze. “Tijdens het uitlaten kwam ik makkelijk in contact met bewoners.”

Oog voor de ander

“Tijdens al die gesprekken merkte ik dat sommige mensen zó in de strijd zijn gedoken tegen de nieuwbouwplannen, dat ze het oog voor de ander zijn verloren. Daarentegen merkte ik ook dat er mensen zijn die wél vooruit willen. Zeker degenen die in 2016 als eersten zijn verhuisd naar een van de nieuwe sociale huurwoningen die in Wielewaal-Oost zijn gebouwd. Zij zijn achteraf heel blij met hun nieuwe huis. Eindelijk geen tocht en vocht meer, maar gewoon een comfortabel huis.”

Bruikbare ideeën

Om bewoners weer met elkaar in contact te brengen en te houden, organiseert Anna-Maria allerlei activiteiten. “Ik word ook wel Hoofd Leuke Dingen genoemd”, lacht ze. “De bewoners hebben zelf heel veel bruikbare ideeën over hoe we het leven in de wijk prettiger kunnen maken en houden. Ik help waar nodig om de ideeën werkelijkheid te maken. Mijn enthousiasme en positieve insteek werken daarbij aanstekelijk. Kan niet bestaat niet. Er is altijd een oplossing.”

Ik ben er voor de mensen, niet voor de stenen

Anna-Maria Carbonaro, kwartiermaker

Meedoen

Bij alle activiteiten gaat het vooral om meedoen. Niet of je voor of tegen de nieuwbouwplannen bent. “Ik help mensen te kijken naar wat wél goed gaat en wat leuk is in de wijk. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe energie en contact”, legt Anna-Maria uit. “Eén van de eerste activiteiten die we organiseerden, was een dialoogavond. Ik ben heel trots op de bewoners die die avond hebben meegedacht en gesproken over samen leven in de Wielewaal. Dat was een mooie start. Ook de metamorfose van het Wielewaalhuis is goed gelukt. Samen met de bewoners van ASVZ, een woonvoorziening voor verstandelijk beperkten, hebben we er een gezellige plek van gemaakt. Iedereen is er welkom.”

Veel activiteiten

Er gebeurt nog veel meer positiefs in de wijk. Anna-Maria vertelt: “Er is een stoepkrijtwedstrijd georganiseerd. Er zijn nieuwe speelplekken aangelegd op advies van de buurtkinderen. En sinds kort kunnen kunstliefhebbers coronaproof genieten van steeds wisselende tentoonstellingen in een kunstkas. Zowel kunstenaars als wijkbewoners laten zich in deze kas van hun creatieve kant zien. Ook is er een voorbeeldtuin aangelegd rondom het Wielewaalhuis”, gaat Anna-Maria enthousiast verder. “In deze tuin zijn planten te zien die bewoners straks kunnen laten aanplanten rondom hun nieuwe woning. Het onderhoud aan deze voorbeeldtuin gebeurt door de Tuinclub: een groepje van oorspronkelijke bewoners en nieuwkomers in de wijk die hun liefde voor tuinieren met elkaar delen. Compost voor de tuin komt vervolgens weer uit ons wormenhotel. Gezinnen verzamelen in dit hotel hun groente-, fruit- en tuinafval en de wormen maken er aarde van. Bij al deze activiteiten probeer ik zo veel mogelijk te ondersteunen.”

"TV Charlois was op bezoek in de Wielewaal"

Vertrouwen

Anna-Maria ziet de toekomst van Wielewaal positief tegemoet. “Waar bewoners in het begin soms nog wat wantrouwig waren, merk ik tegenwoordig al veel meer vertrouwen. Steeds meer mensen doen mee. Oorspronkelijke bewoners én nieuwkomers. Ook mensen die tegen de plannen zijn, zie ik steeds vaker in het Wielewaalhuis. Daar ben ik nog wel het meest trots op. Het is mooi als mensen inzien dat er wellicht dingen gebeuren waar ze het niet mee eens zijn, maar dat ze bereid zijn om daar voorbij te kijken.”

Doorgaan

Anna-Maria blijft zich inzetten tot iedereen weer happy is in Wielewaal. “Pas als iedereen weer meedoet, ontstaat verbinding. Dan is Wielewaal straks weer net zo’n sterke gemeenschap als dat het ooit was.”

Meer weten?

Ben je benieuwd en wil je laatste activiteiten in de Wielewaal zien? Kijk op de Facebookpagina van Allemaal Wielewaal. Wil je meer weten over de Wielewaal? Kijk dan op de projectpagina .

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.