Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Woonstad Rotterdam bespreekt sloopplan Kralingen-West met bewoners

22 januari 2021
Verbouwen en onderhoud

Medewerkers van Woonstad Rotterdam gaan in Kralingen-West langs de deuren, om met bewoners te praten over de toekomstplannen voor hun woningen. Het gaat om 114 sociale huurwoningen aan de Van de Leckestraat, Marinus van der Stoepstraat en de Gerdesiaweg. Iedereen is het er over eens dat de gebouwen zo slecht zijn dat er iets moet gebeuren. Woonstad heeft alle mogelijkheden onderzocht en sloop en nieuwbouw lijkt het meest haalbare en meest wenselijke scenario. Er worden dan 180 woningen teruggebouwd, waarvan 130 sociale huurwoningen en 50 vrije sector woningen. De huidige bewoners kunnen verhuizen naar een andere woning in de wijk. Daarnaast krijgen ze voorrang als de nieuwbouw in de verhuur gaat. In de bewonersgesprekken kan iedereen zijn ideeën en wensen delen. Dit wordt allemaal meegenomen door het bestuur als Woonstad een definitief besluit neemt over de woningen.

Onderzoek van Woonstad toont aan dat renovatie niet haalbaar is. De gebouwen zijn dermate versleten, dat sloop de enige optie lijkt. De gevel is erg beschadigd en het dak lekt. Ook bij renovatie zouden bewoners moeten verhuizen. “Deze woningen zijn gewoon aan het einde van hun levensduur,” zegt Mohamed el Achkar, lid van de raad van bestuur van Woonstad. “Bovendien willen we een deel van de woningen geschikt maken voor senioren en willen we op deze plek graag meer sociale huurwoningen bouwen dan er nu staan. Er is immers een groot tekort aan betaalbare woningen in de stad. Als we kiezen voor renovatie van de huidige woningen leidt dat tot onacceptabel hoge kosten, terwijl het resultaat een stuk slechter is dan bij sloop en nieuwbouw.”

In gesprek met bewoners

Er heerst al enige tijd onrust in de buurt over de toekomst van de woningen. El Achkar: “Dat is begrijpelijk. Het is ongelooflijk heftig als je hoort dat je moet verhuizen omdat je woning wordt gesloopt. Vaak hebben mensen hun leven opgebouwd in de buurt en wonen ze dichtbij familie en vrienden. De omgeving is bekend en vertrouwd. Als je dan gedwongen moet verhuizen dan weet je precies wat je kwijtraakt, namelijk een thuis, maar nog niet wat je ervoor terugkrijgt. Dat levert veel spanning en onzekerheid op. Daarbij is het sloopvoornemen nu nog slechts een plan. We nemen eerst uitgebreid de tijd om naar de bewoners te luisteren. We bespreken onze afwegingen en plannen en vragen hoe zij het wonen ervaren, wat hun reactie is op het voorkeursscenario en wat de wensen en behoeften zijn. Als we iedereen hebben gesproken kijken we opnieuw naar de mogelijkheden en nemen we een definitief besluit.”

Straatbeeld

Bewoners kunnen terugkeren

De laatste jaren wordt erg kritisch gekeken naar sloopplannen in de stad. “Dat is logisch, een sloopplan grijpt diep in in het leven van mensen. En er is natuurlijk woningnood, dus elke woning die verdwijnt is er een teveel. Maar deze woningen zijn op, we kunnen niet anders. Wij denken dat we een goed nieuwbouwplan hebben, omdat we meer woningen terugbouwen dan we slopen én omdat bewoners met voorrang kunnen terugkeren naar de nieuwbouw. Voor wie dat niet wil of kan zoeken we een andere woning in de wijk. Een definitief besluit nemen we pas als we weten hoe de bewoners er over denken.”

Nieuwbouw: 130 sociale huurwoningen en 50 vrije sector huurwoningen

Er zijn nu 114 woningen en 7 bedrijfsruimten aan de Van de Leckestraat, Marinus van der Stoepstraat en de Gerdesiaweg. Als deze worden gesloopt, wil Woonstad 130 sociale woningen (basis) terugbouwen, waarvan 48 woningen toegankelijk zijn voor senioren. Ook worden er 50 woningen teruggebouwd in de vrije sector huur. Hier is veel vraag naar in Kralingen. Donderdag 21 januari 2021 is dit scenario gepresenteerd aan de bewonerscommissie en de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Interivew met Woonstad Rotterdam bestuurder Mohamed el Achkar

Interivew met Woonstad Rotterdam bestuurder Mohamed el Achkar 

Gerelateerde artikelen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.