Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Odeon

Onderdeel van Nieuwbouw

Sloop en nieuwbouw Odeon

nieuwbouw odeon sloop

Op de locatie Odeon in de Gouvernestraat komt een nieuw gebouw met daarin 113 huurwoningen voor verschillende huishoudens en inkomens. Het oude Odeon wordt gesloopt en daarvoor komt een nieuw woongebouw in de plaats. In dat gebouw komen woningen voor gezinnen, jongeren, alleenstaanden en ouderen, een bedrijfsruimte en een ontmoetingsplaats.

Wat gaan we doen?

Vanaf 2019 zijn we begonnen met het uitverhuizen van bewoners. Een spannende tijd voor de bewoners. Daarom hebben we veel aandacht besteed aan hun wensen. Net voor de zomer 2022 is de laatste bewoner verhuisd. Inmiddels zijn we ook begonnen met de sloop van het oude woon- en wijkgebouw Odeon.

Odeon_straatbeeld_oud.
Straatbeeld Odeon nu

We gaan een nieuw woongebouw bouwen op de plek van het oude Odeon. In totaal komen hier 113 nieuwe woningen en een kinderdagverblijf. Ongeveer de helft van de nieuwe woningen worden sociale huurwoningen. Daarnaast komen er woningen in de middenhuur en een klein aantal duurdere vrije sector huurwoningen. Ook komt er een bedrijfsruimte in het gebouw voor bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. De voormalig bewoners uit Odeon die terug willen keren hebben voorrang op een woning in het nieuwe woongebouw.

Meer informatie

 • Planning

  Sloopperiode – januari 2022 – december 2022

  Bouw – november 2023 t/m december 2025.

 • Verhuizing bewoners

  We hebben een bewonerswerkgroep opgezet om de herhuisvesting van de bewoners te organiseren. Daarbij hebben eerst gekeken waar iedereen graag wilde wonen. Daar kun je hier meer over lezen. Alle bewoners zijn op een plek terecht gekomen waar ze graag wilden wonen. Bekijk de video over bijvoorbeeld het verhaal van John die van de Gouvernsestraat naar de Nieuwe Binnenweg verhuist is.

 • Geschiedenis

  In de jaren zeventig botsten de bewoners van het Oude Westen heftig met het Rotterdamse stadsbestuur. Het stadsbestuur wilde een moderne stad met ruimte voor kantoren in het centrum. De bewoners van de oude wijken wilden betaalbare en goede woningen. De wijk was verpauperd, in de woning zat vaak geen douche en toilet, er liepen ratten door de huizen en er was bijna geen speelruimte of groen in de wijk. Sommige bewoners lieten van zich horen in de Aktiegroep het Oude Westen. In optochten gingen de bewoners naar het stadhuis om hun plannen en eisen te delen. De bewoners deden samen met architecten en een tegenvoorstel aan de gemeente om sloop tegen te gaan.

  De gemeente ging hiermee akkoord en in de jaren daarna werden huizen samengevoegd en uitgebouwd. Vervallen panden werden vervangen door nieuwe woningen. In de wijk kwamen pleinen en speeltuinen. Men ging anders denken over de toekomst van de woningen en jonge architecten kregen een kans om te bouwen. Het Oude Westen veranderde van een wijk die aan vervanging toe is in een internationaal voorbeeld voor stadsontwikkeling. Deze strijd en het groepsgevoel wat de bewoners hiervan kregen is nog steeds te voelen in de wijk.


Nieuwsbrieven 2023

Veel gestelde vragenWoonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.