Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

 • Controleer de spelling
 • Kies een ander zoekwoord
 • Type in losse woorden 

Studentenwoningen aan het Toepad in De Esch

Onderdeel van Nieuwbouw

Nieuwbouw Toepad in De Esch

toepad

We willen aan het Toepad in De Esch ongeveer 380 betaalbare studentenwoningen met flexwoningen bouwen. Het Toepad ligt op een korte fietsafstand van 6 minuten van campus Woudenstein van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom. Daardoor biedt het een handige plek voor (toekomstige) studenten. Met de woningen zorgen we voor meer betaalbare studentenhuurwoningen in de stad voor de komende 30 jaar. Dit doen we samen met de Joodse gemeenschap, Gemeente Rotterdam en bouwbedrijf Daiwa House Modular Europe.

De gewenste plek in De Esch

Woongebouw

We ontwerpen voor deze plek in de Esch een woongebouw met ongeveer 380 zelfstandige flexwoningen. Er is nog geen definitief ontwerp. Wel is er een studie gemaakt van hoe het woongebouw eruit kan gaan zien. Zie afbeelding 1 hieronder. Het idee is dat het woongebouw verschillende hoogtes krijgt, die wisselen tussen de vier, vijf en zeven verdiepingen hoog. In het gebouw komen ook ruimtes waar de studenten kunnen studeren en elkaar kunnen ontmoeten. In het midden, tussen de gebouwen, komt er een binnentuin.

Studie van het mogelijke woongebouw

Bereikbaarheid

Om te zorgen dat de plek bereikbaar wordt voor de toekomstige bewoners komt er aan de kant van het Toepad een brug. Dat is de ingang van het terrein. Het fietspad vanaf de Kralingse Zoom wordt aangepakt en veiliger gemaakt. In het gebouw komt een fietsenstalling. Het fietspad vanaf bedrijventerrein Autostrada wordt ook aangepast tot een weg waar auto’s te gast zijn. Er zijn nu parkeerplaatsen op het terrein ingetekend voor ongeveer 35 auto’s. En er is ruimte om te laden en te lossen voor pakketbezorgers en verhuizingen.

Flexwoningen

Elke woning heeft een eigen keuken, toilet en badkamer. De woningen zijn ongeveer 26 m2. Daarvan is er ongeveer 18 m2 ruimte om te wonen en slapen. In elke woning mag maximaal één bewoner wonen. Het zijn flexwoningen die in een fabriek in elkaar worden gezet. Daarna worden ze afgebouwd op de plek van bestemming. Het bouwen van flexwoningen gaat sneller dan het bouwen van ‘normale’ woningen. Ook zorgt het voor minder overlast. Flexwoningen kunnen later weer ergens anders worden geplaatst.

Toekomstige bewoners

We willen deze woningen bouwen voor (toekomstige) studenten tussen de 18-30 jaar. Met een inschrijving aan een Rotterdamse mbo-, hbo- of universitaire opleiding. In het plan is ook ruimte voor internationale studenten en studerende statushouders. De studenten betalen een sociale huurprijs voor de studio. Afhankelijk van je leeftijd betaal je huur:

 • Onder de 23 jaar ongeveer €450 (prijspeil 2024)*
 • 23 jaar of ouder ongeveer €650 (prijspeil 2024)*

Studenten kunnen met deze huurprijzen huurtoeslag aanvragen.

*De huurprijzen worden aangepast aan het nieuwe prijspeil wanneer de verhuur start.

In gesprek met de buren

“De gewenste plek voor deze woningen ligt tussen twee volkstuinverenigingen in. We zijn ons ervan bewust dat het woongebouw invloed heeft op de omgeving. Daarom gaan we met directe buren, omgeving en de gemeente in gesprek over het ontwerp van het woongebouw en de buitenruimte. Samen hopen we tot een zo goed mogelijk plan te komen”, vertelt Martijn Kok (Projectmanager Buurten in De Esch). De eerste gesprekken en bijeenkomst zijn geweest. De komende maanden komt hier een vervolg op.

Meer informatie

 • Planning
  • Voorjaar 2024: ontwerp verder uitwerken en bespreken met buurtbewoners en andere betrokkenen
  • Najaar 2024: vergunning aanvragen
  • Voorjaar 2025: start voorbereidend werk
  • Zomer 2025: start bouw
  • Eind 2025: oplevering eerste woningen

  Zoals bij iedere planning kan deze veranderen als stappen langer duren. Houd daarom deze pagina goed in de gaten voor het laatste nieuws en mogelijke wijzigingen in de planning.

 • Contact

  Heb je vragen over het project? Bel op werkdagen tussen 08.30 – 15.00 uur 010-440 8800 en vraag naar Martijn Kok (Projectmanager Buurten in De Esch). Je kunt ook mailen naar Toepad@woonstadrotterdam.nl.

  Heb je persvragen? Neem contact op met onze woordvoerder via: +31(6) 22 77 76 42.

Persvragen?

Zo bereik je onze woordvoerder

Meest gestelde vragen

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.