Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Vernieuwing in het Oostervantkwartier

Onderdeel van Verbouwen en onderhoud

Vernieuwing in het Oostervantkwartier

De komende 8 tot 10 jaar bouwen we aan een beter Oostervantkwartier, met woningen voor verschillende mensen met verschillende inkomens. Het Oostervantkwartier in de wijk Middelland bestaat uit de Duivenvoordestraat, Hennewierstraat, Oostervantstraat, Graaf Florisstraat en het Henegouwerplein. We vernieuwen deze buurt in Rotterdam-West samen met de gemeente en doen dat zoveel mogelijk in overleg met de bewoners . De huizen moeten flink worden opgeknapt of zelfs vernieuwd worden, omdat veel woningen in slechte staat zijn.

Wat gaan we doen  

De woningen hebben slechte funderingen onder het huis. Daardoor verzakken de woningen. Dat merk je in huis door  bijvoorbeeld vloeren die scheef liggen en veel bewoners hebben problemen met het sluiten van ramen en deuren. Funderingen herstellen is veel werk, maar als we het niet doen zorgt dat later voor grote problemen. Daarom is het werk hard nodig. 

Naast de funderingen zijn veel woningen ook oud en versleten. Daarom slopen we een deel van de woningen om er nieuwe woningen voor terug te bouwen. We gaan ook woningen renoveren die niet gesloopt hoeven te worden. In sommige gevallen moeten bewoners ook verhuizen, omdat het werk aan de woning zo heftig is dat mensen niet in huis kunnen blijven. De woningen worden ook energiezuinig gemaakt. Alles wordt geïsoleerd, aardgasvrij gemaakt en aangesloten op de stadsverwarming.

Kaart_Oostervantkwartier

Verhuizen

We verdelen al het werk dat gedaan moet worden in vier delen. Dat doen we zodat de buurt leefbaar blijft tijdens het werk, maar ook omdat we veel mensen naar een huis naar wens moeten verhuizen. In totaal moeten er 182 huishoudens verhuizen vanwege de aanpak. We nemen extra lang de tijd om mensen te verhuizen naar de plek waar ze graag willen wonen. Dat verhuizen duurt dan ook 5 jaar. 

Het werk aan de woningen gaat in totaal acht tot tien jaar duren.

Kaart _Oostervankwartier _in_ fases

In goed overleg met bewoners

Met de Bewonersgroep Oostervant bespreken we de plannen voor de woningen, het verhuizen van bewoners en de mogelijkheid om terug te verhuizen naar de nieuwbouwwoningen. De bewonersgroep helpt ons met de plannen door mee te praten en kritisch te zijn. Ze helpen ook met de communicatie naar de andere bewoners. Daarnaast helpen ze ook om onze huurders nog beter te begeleiden met alles waar ze door de werkzaamheden mee te maken krijgen.   

Als het kan, in de buurt blijven wonen

Na gesprekken met de bewonersgroep hebben we het volgende afgesproken:

  • We hebben extra aandacht voor ouderen die al lang in de buurt wonen. Als zij door het werk moeten verhuizen, kunnen ze straks een toegankelijke woning in de nieuwbouw krijgen.
  • Bewoners uit fase 2 en 3 die door het werk moeten verhuizen, kunnen gaan wonen in de nieuwe woningen die we in fase 1 bouwen.

 Natuurlijk kunnen bewoners ook naar een andere buurt of wijk verhuizen. Iedereen die moet verhuizen wordt geholpen door onze bewonersbegeleider. Die helpt met het zoeken naar een passende woning en luistert en helpt bij vragen of zorgen over de verhuizing. Het aantal sociale huurwoningen wordt kleiner door het werk dat we gaan doen. Om dat op te vangen maken we binnen het Oostervantkwartier extra sociale huurwoningen beschikbaar.


 
Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.