Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Huuraanpassing 2023

Huuraanpassing

De overheid besluit ieder jaar hoeveel de huur mag stijgen. Daarna passen wij onze huurprijzen aan. Niet iedereen krijgt dezelfde huuraanpassing. De ene huurprijs gaat omhoog, de andere huurprijs gaat omlaag of blijft hetzelfde. We doen ons best om de huur betaalbaar te houden, zeker voor huurders met de laagste inkomens. 

Jouw nieuwe huur

Jouw nieuwe huurprijs lees je in onze brief. Deze brief krijg je via de mail of post.

Servicekosten

In de brief staat ook een nieuw bedrag voor servicekosten. Die betaal je samen met je huur. Het zijn kosten voor de algemene ruimtes in je woongebouw. Zoals: elektriciteit, schoonmaak en glasverzekering.

Het kan zijn dat het bedrag voor servicekosten veel hoger is dan vorige jaren. We leggen dit aan je uit:

  • We kopen elektriciteit en gas voor een paar jaar in voor onze woningen. Dat doen we samen met een bedrijf die daar veel van af weet. Hierdoor is vooraf veel duidelijk en kunnen we energie inkopen voor een lage prijs. In 2022 was dat voordelig voor onze bewoners, omdat we toen goedkopere energie leverden dan andere bedrijven.
  • De energiemarkt is helaas onzeker en deze verandert snel. Dat komt bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en inflatie. Daardoor konden we geen energie inkopen voor meerdere jaren en moesten we eind 2022 meer betalen voor energie in 2023, dan in 2021 en 2022. Ook zijn de kosten voor het beheer van het energienet/levering en de belasting omhoog gegaan.
  • We willen je op tijd voorbereiden op deze hogere kosten. Daarom hebben we het voorschot moeten verhogen. Dat doen we zodat dat je later niet ineens veel geld moet bijbetalen.
  • We snappen dat het een flinke verhoging voor je kan zijn. We rekenen alleen de kosten zoals wij ze inkopen. Wij verdienen hier niets aan. We proberen de energiekosten altijd zo laag mogelijk te houden.

Betaal je aan ons voor de verwarming van jouw woning?

We passen je voorschot voor stookkosten aan, maar dat is geen onderdeel van deze huuraanpassing. Hoeveel je gaat betalen voor stookkosten, lees je in een aparte brief die je later ontvangt.

Kijk of je recht hebt op huurverlaging

Sommige huurders krijgen een huurverlaging, omdat zij een laag inkomen hebben. We krijgen van de Belastingdienst door welke huurders dit zijn. Zij krijgen hier een brief over. Heb je geen brief gekregen over een huurverlaging? Het kan zijn dat je hier wel recht op hebt. Kijk hier of je recht hebt of huurverlaging

Denk je dat je een huurverlaging hoort te krijgen? Maak dan bezwaar. Doe dit vóór 1 juli 2023. Kies in het formulier voor de volgende reden: de huurprijs wordt hoger dan wettelijk is toegestaan. Goed om te weten: deze huurverlaging staat los van andere redenen om huurverlaging aan te vragen.

Bezwaar maken

 

Extra uitleg voor mensen met een inkomensafhankelijke huurverhoging
Extra uitleg voor vrije sector huurders

 

Waarom wij de huur verhogen

Een huurverhoging is natuurlijk nooit leuk, maar het is wél nodig omdat alles duurder wordt, ook voor ons. Bouwkosten en prijzen van materialen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Als we de huren minder of helemaal niet verhogen, kunnen we minder doen. Bijvoorbeeld woningen minder goed onderhouden en verduurzamen, en minder woningen bouwen. Terwijl daar nu juist veel behoefte aan is.

Iedereen krijgt wat anders

Met de huren die wij binnenkrijgen, kunnen we woningen bouwen, onderhouden en energiezuiniger maken. Iedereen betaalt hieraan mee. Maar de ene huurder kan meer bijdragen dan de ander. De huuraanpassing is dus niet voor iedereen dezelfde.

Zo stijgt de huur extra voor mensen met een hoog inkomen. Zij krijgen een inkomensafhankelijke huurverhoging. Doordat zij wat meer betalen, kunnen we de huren lager houden voor de lagere inkomens. Zij krijgen bijvoorbeeld minder huurverhoging, geen huurverhoging, of een huurverlaging.

Ook gebruiken we de extra inkomsten voor het bouwen van nieuwe woningen, en het energiezuiniger maken van bestaande woningen. 
 

Bezwaar maken vóór 1 juli

Wil je bezwaar maken tegen je huuraanpassing? Dit kan tot 1 juli 2023. Goed om te weten: we hebben meer tijd nodig om de bezwaren te beoordelen. Het kan tot 6 weken duren voordat je bericht van ons krijgt.

Bezwaar maken

Vraag & antwoord

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.