Naar hoofdcontent

Direct Regelen

Vragen

Aanbod

Artikelen

Informatie & regelen

Over woonstad

landingpages-title

Populair

We konden helaas geen resultaten vinden voor '{{query}}'

Zoektips

  • Controleer de spelling
  • Kies een ander zoekwoord
  • Type in losse woorden 

Voorkom schade door storm in de winter

Je kijkt uit het raam, een tak vliegt voorbij, de dakpannen van je overbuurman lijken de strijd met de wind te verliezen en een fietser verdwijnt bijna in een plas water. Het stormt weer eens in Nederland. Je bent blij dat je niet buiten bent. Binnen is het lekker warm en droog. Wil je zeker weten dat dit zo blijft en dat je veilig in je woning zit? Kijk dan naar deze tips. Zo ben je altijd voorbereid op een storm. 

 regen

Hoe voorkom je schade door storm?

Zware buien en harde wind kunnen voor flinke schade aan je woning en tuin zorgen. Je voorkomt veel problemen door op te ruimen. Controleer ook een paar keer per jaar of alles aan je woning nog vastzit.

 
  • Je woning
    • Doe alle ramen en deuren helemaal dicht als er een storm komt. Heb je ze toch op een kiertje staan, dan vergoedt de verzekering de schade niet.
    • Zie je dat de dakpannen niet meer op hun plek liggen? Neem dan contact met ons op. Doe dit ook voor losse dakgoten en regenpijpen.
    • Zie je dat er een grote plas water op een plat dak blijft staan? Neem dan contact met ons op. Bij storm kan dit voor lekkage zorgen.
    • Zorg dat rolluiken en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn.
  • Je tuin of balkon
    •  Een opgeruimde tuin is altijd fijn. Is er storm op komst? Dan is opruimen extra belangrijk voor je eigen veiligheid en die van je buren.
    • Zet tuinmeubelen, speelgoed, bloempotten en losse parasols in je berging.
    • Heb je bomen of grote struiken in je tuin? Haal dode of loshangende takken zelf weg. Of vraag een tuinman dit te doen.
    • Controleer of de schutting in je tuin nog stevig vaststaat. Is dat niet zo? Dan moet je zelf voor extra versteviging zorgen.
    • Controleer of het privacyscherm op je balkon of terras nog goed aan je woning vastzit. Zit het los? Neem dan contact met ons op.
  • In de buurt

    Staan er in de buurt van je woning bomen met dode en loshangende takken? Of zie iets anders dat voor problemen kan zorgen tijdens een storm? Meld dit dan altijd bij de gemeente. Dit kan makkelijk via de app MeldR.

  • Toch stormschade? Dit kun je doen.

    Een storm kan voor grote en kleine problemen zorgen. Hieronder lees je waar je wat moet melden.

    Brandweer
    Zie je direct gevaar en heeft het spoed? Zoals een gebouw dat mogelijk instort? Bel dan het alarmnummer 112. Heeft het wat minder spoed, maar is het wel een klus voor de brandweer? Denk aan losgeraakte dakbedekking of gevelplaten, of een boom die over de openbare weg dreigt te vallen. Bel dan 0900-0904.

    Gemeente
    Zie je schade buiten je eigen tuin en woning, zoals een omgevallen boom in een berm, bel dan de gemeente via telefoonnummer 14 010.

    Woonstad Rotterdam
    Heb je schade aan je woning? Neem dan contact op met ons via (010) 440 88 00. Schade aan je inboedel kan je melden bij je verzekeringsmaatschappij.

    Zelf doen
    Is er een boom omgevallen in je tuin, dan kan je dit zelf (laten) opruimen. Is de boom tegen je woning aangevallen? Informeer ons dan.

    Wateroverlast door storm
    Komt er water in je woning binnen door storm? Zorg dan eerst voor veiligheid! Draai de gashoofdkraan dicht, zet de elektriciteit uit en haal alle stekkers uit de stopcontacten. Plaats waardevolle spullen als foto’s, belangrijke papieren en elektrische apparaten zo hoog mogelijk in je woning. Verdere stappen vind je bij Bescherm je huis bij wateroverlast.

 

Wat kan je doen tegen wateroverlast?

Je kunt helaas niet zelf voorkomen dat de Maas of het riool overstromen. Gelukkig kun je wel veel doen om je huis te beschermen tegen wateroverlast. We delen hieronder een paar handige tips.

  • Regenpijpen en balkonafvoer

    Als je dakgoot of balkonafvoer vol zit met bladeren of ander vuil, loopt het regenwater niet goed door en zoekt het een andere weg. Misschien wel naar binnen. Controleer minimaal een keer per jaar of de regenpijp nog goed vastzit aan de dakgoot. En haal bladeren of ander vuil regelmatig uit je dakgoot of van je balkon. Is het toch verstopt geraakt? Haal dan de bladeren weg als je er zelf (met een ladder) bij kunt. Lukt dit niet? Vraag dan een reparatie aan via MijnWoonstad.

  • Stop regenwater voor het binnenkomt

    Ligt je woning laag, dan kan het gebeuren dat bij een overstroming het water in je huis loopt. Met zandzakken en een plank voor de deuropeningen, kun je het water tegenhouden. Er zijn ook speciale waterschotten te koop die je makkelijk tijdelijk in de deuropening plaatst.

  • Kleine geveltuintjes, groot gemak

    Een tuin met tegels is makkelijk in onderhoud, maar het is niet handig als het heel hard regent. Tegels kunnen al dat water niet aan. Aarde neemt water beter op. Heb je een tuin? Zorg dan in ieder geval voor een stukje aarde met planten tegen je huis aan. Heb je geen tuin? Je mag zelf een geveltuintje (laten) aanleggen. Je haalt dan een rijtje tegels dicht bij je huis weg en zet hier bloemen of planten in. Meer tips en hoe je het kunt laten doen, vind je bij Groenemorgen.

  • Bescherm je kelder

    De kelder is vaak de eerste plek waar het water in loopt. Bewaar hier geen waardevolle spullen of leg ze in ieder geval op een plek waar ze niet nat kunnen worden. Een houten vloer of vloerbedekking is niet handig in de kelder. En leg verlengsnoeren niet op de grond.

Er is water in mijn huis. Wat nu?

Soms lukt het niet om het water tegen te houden. Het is dan belangrijk om snel te handelen.

Draai de gashoofdkraan dicht, zet de elektriciteit uit en ontkoppel alle apparaten. Leg waardevolle spullen als foto’s en belangrijke papieren zo hoog mogelijk in je woning: op een hogere verdieping of op een kast. Elektronische apparaten die je kunt verplaatsen, leg je ook het best zo hoog mogelijk.

Woonstad op je startscherm
Wil je de volgende keer gelijk ingelogd zijn? Installeer de app.